Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2021. szeptember 22., szerda

Segítség, táborozik a gyerek! Hogy engedjem el?

 

Segítség, táborozik a gyerek! Hogy engedjem el?

 

édesanya katasztrófaként éli meg, amikor csemetéje akár egy napra is elmegy otthonról. Ez a hozzáállás sok gyerek életét megkeseríti. Minden szülőnek meg kell tanulnia „elengedni” a gyerekét; meg kell ugyanis érteni, hogy nem csak az ő szárnyai alatt lehet biztonságban.

A szünidő alatt

Az iskolai szünetben hatványozottan jelentkezik a probléma, mert az anyukáknak is dolgozniuk kell. A vakáció két és fél hónapjára nem könnyű mindenkinek megfelelő megoldást találnia a gyerekek elhelyezésére. Erre találták ki a nyári táborokat. Sokan választják a bejárós táborokat, mert akkor legalább az estéket otthon tölti a gyerek. Kisiskoláskortól viszont érdemes kipróbálni a bentlakásos vakációzási lehetőségeket.

Nem kell izgulni, a közösségi szocializáció, bizony, jó dolog

Sok anyukában itt indul be a vészcsengő. Biztonságban lesz a gyerek? Mi van, ha baleset éri? Mit fog enni? Hol fog aludni? És egyáltalán: lehetséges, hogy más is tud vigyázni rá?

Íme, néhány jó tanács, hogyan ne légy paramama:
A tábor előtt beszéljétek át, mit szeretne csinálni a csemetéd a szünidőben, milyen igényei vannak. Ma már rengeteg tematikus tábor közül választhattok a katonaitól kezdve a lovas táboron át a dróntáborig. Csekkoljátok a tábor honlapját, vegyétek fel a kapcsolatot a táborszervezőkkel. A közösségi oldalakon kövessétek a hozzászólásokat. Érdemes körülnézni az ismeretségi körben, hátha sikerül beszervezni egy társat is. Mert, lássuk be, ha már elengeditek, akkor jobb egy baráttal, barátnővel, akivel együtt könnyebb a távollét.

 

Akár dróntáborba is beírathatod a gyereket /Fotó: People Team

Ilyen táborok vannak

A vidéki táborok díjszabása általában kedvezőbb a budapestiekénél, de ugyanazt a komplexitást nem mindegyik tudja nyújtani. A PEOPLE TEAM új generációs kecskeméti táborai idén 10 témacsomagot és 30 témát kínálnak a 7–17 év közötti célcsoportnak. Az egyhetes táborok napközis és bentlakásos változatban is elérhetők, ennek függvényében változik az ár, amely a napi háromszori étkezést, a korlátlan gyümölcs- és zöldségfogyasztást, a rengeteg programot és a szükséges felszereléseket, alapanyagokat egyaránt tartalmazza. Ide kattintva lehet többet megtudni a PT nyári táborairól, mindezt három egyhetes turnusban,

július 25–31.,

augusztus 1–7.

és augusztus 8–14. között,

a kecskeméti Neumann János Egyetem campusán.

A Summer Camp angol nyelvű nyári gyermektáborokat azzal a céllal hozták létre, hogy a gyerekek angoltanulását élvezetessé és hatékonnyá tegyék, miközben önmagukat is jobban megismerik, elsajátítják és használják az érzelmeik megértéséhez és kezeléséhez szükséges képességeket, valamint fejlődik kritikai és kreatív gondolkodásuk. A napközis táborba 10–14 év közötti gyerekeket várnak, a helyszíne Budapest II. kerülete. Az ötnapos angoltábor ára 60 ezer forint fejenként; a díj tartalmazza a napi háromszori étkezést és a táborban használt eszközök költségét.

A Balatoni kalandtáborban programok széles választéka várja a 7–16 éves résztvevőket: ilyenek a kincsvadászat, az íjászat, a katasztrófahelyzet elhárítás, az óriáslabirintus, az erőpróbák, a látogatás a Csibész tanyára, a számháború, a sátorkészítés, a falusi akadálypálya, a tábortűz vagy az éjszakai bátorságpróba. A hatnapos ottalvós nyári tábor díja 65 ezer forint / fő, ez tartalmazza a szálláson felül az étkezéseket, a belépőjegyeket és az alapanyagokat.

 

A táborokban rengeteg program várja az iskolásokat /Fotó: People Team

A tábor előtt erre figyelj!

Készítsd fel a gyereket a táborozásra: fontos, hogy megfogadja a táboroztatók utasításait, és főleg, hogy vigyázzon saját magára. Közösen pakoljátok be a bőröndöt. Legyen minden napra elég fehérnemű, póló – de lehet 2-3 nappal többre is tervezni. Hidegebb időre is készüljetek, mert mindig vannak esősebb napok. De azért itt sem szabad eszetlenül túlzásba esni: nem kell egy hétre hat pulcsi. Viszont ne felejtsük otthon a kedvenc kispárnát vagy plüssállatot.

Készüljünk fel mi is!

Nem csak a gyerekeknek kell felkészülniük a nyaralásra, a szülőknek sem árt megfogadni néhány tanácsot. Bizony sok gyerek táborozását maguk a szülők rontják el. Ne zaklassuk a gyereket kétóránként telefonhívásokkal. Ez most nem rólunk szól. Mi sem szeretnénk, ha nyaralás közben valaki folyton azzal piszkálna, hogy van-e nálunk zsebkendő, vagy megettük-e az ebédet. Beszéljünk meg egy időpontot – naponta vagy minden másnap –, amikor telefonálunk. A beszélgetéskor hagyjuk, hogy ő mesélje el az élményeit. Ha két perc után belesírunk a telefonba, akkor garantáltan oda a jókedv. A táborvezetőket sem kell naponta hívni, hogy éppen hol jár a gyerek – higgyük el, ha bármi baj van, mi leszünk az elsők, akit értesítenek. Az meg végképp a legrosszabb megoldás, ha kocsiba ülünk, és elrohanunk a gyerekért, mert elesett focizás közben. 

Senki sem fog éhen halni

Sok édesanya azt gondolja, hogy a főztje nélkül nem tud létezni a gyerek. Egy bentlakásos táborban alap a teljes ellátás. A különböző ételallergiákat is figyelembe veszik, már amennyiben ezt előre jelzik nekik. A legprofibb táborok korlátlan zöldség- és gyümölcsfogyasztásra is lehetőséget adnak. Ne érkezzünk a táborba egyheti hideg élelemmel. (A házi fasírt meg az almás lepény garantáltan nem fog elfogyni.) Ha elfoglaltuk a szállást, búcsúzzunk el. Hagyjuk, hogy a gyerek maga fedezze fel a helyet, és ismerkedjen a többi táborozóval.

 

A táborokban a gyerek teljes ellátást kapnak, sok zöldséggel, gyümölccsel /Fotó: People Team

Csak lazán

Egy nyaraláson mindenki szeret lazítani. A tábor alatt óhatatlanul eltűnik valami: nincs meg egy fél pár papucs, hiányzik a mobil töltője, vagy menthetetlenül összepiszkolódik egy póló. Ne csináljunk belőle ügyet, mert ezzel utólag is megkeseríthetjük a táborozás emlékét. 

Egy szó, mint száz: az a lényeg, hogy a gyerek jól érezze magát. Minden más mellékes. Egy fergeteges vakáció után az élmények és a kikapcsolódás is éreztetni fogja hatását a hétköznapokban. A gyerkőc önállóbb lesz, és energiával telten kezdi

 

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése