Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2021. szeptember 9., csütörtök

Amikor a csont magától törik - Miért fontos a csontritkulás szűrése? Szerző:

Amikor a csont magától törik - Miért fontos a csontritkulás szűrése?

Szerző: Diagnoscan Magyarország

A csontritkulás Magyarországon 900 000 embert érint, az Európai Uniós adatok szerint minden harmadik menopauzán átesett nő és minden ötödik ötven év feletti férfi szenved ebben a betegségben. (x)

Testünk szilárd vázát több száz csont alkotja, melyek állaga életünk során folyamatos változásban van. A csontépítés időszaka nagyjából 25 éves korunkig tart. Nőknél a menopauza kezdetén, férfiaknál valamivel később indul be az a folyamat, melynek eredményeként a csonttömeg folyamatosan csökkenni kezd. A csontépítés és a lebontás egyensúlya a csontfalósejtek fokozott lebontó tevékenysége miatt felborul, a csontok könnyebben törnek. Ekkor a csont már minimális erőhatásra is - akár séta, vagy buszozás közben - eltörhet.

A csontritkulás a nőknél gyakoribb, és a menopauza után alakul ki, ahogy az ösztrogéntermelés megszűnik, a csontvesztés felgyorsul. A folyamat 65 év felett már férfiakat és nőket egyformán érinti. A juvenilis osteoporosis a gyermekeket érinti a csontok kálcium- és a D-vitamin anyagcseréjének zavarával függ össze.

A csontritkulásnak nincs speciális tünete

Az első tünet maga az oszteoporotikus törés lehet, a csigolyán, a csuklón, vagy a combnyakon. A felsőtest súlyát viselő, porózussá vált csigolyatestek a legkisebb traumára, például köhögés, tüsszentés, vagy akár egy kisebb súly megemelésének hatására is összeroppanhatnak. Ezt a folyamatot a beteg éles háti vagy deréktáji fájdalomként éli meg. A többszörös csigolyatörések következtében fokozódik a háti görbület, és az időskorra jellemző testmagasság-csökkenéssel járó görnyedtség lesz látható. A háti csigolyák összeroppanása miatt nehézlégzés alakul ki. Az ágyéki szakaszon történt törések miatt hasi panaszok, görcsök, fájdalom továbbá székelési és vizeletürítési panaszok is jelentkezhetnek.

Idősebb korban nők és férfiak esetében is a combnyak körüli törések a gyakoribbak. A csontritkulás okozta töréseknek ez a legsúlyosabb formája, amely minden esetben kórházi kezelésre, műtétre szorul, majd hosszas rehabilitáció szükséges. Az elmúlt évben 13 milliárd forintot költött az egészségbiztosító a csípőtáji törések kezelésére – ennél többet egyetlen betegségre sem kellett fordítani. Jó lenne, ha a törések kezelése helyett, a törések megelőzésére fordítanánk figyelmet.

A csontritkulásos törések megelőzése érdekében, elsősorban csontjaink szilárdságát és az izomerőt kell erősíteni. Ennek legfontosabb elemei, a D vitamin és a Kalcium megfelelő mennyiségének bevitele. Szomorú tény, hogy a világ lakosságának kétharmada D-vitamin hiányos. Napi 15 perc végtagokat érintő napozás kellő mennyiségű D vitamint termel a szervezetben. Kalcium fogyasztásunk szintén súlyos kívánnivalót hagy maga után: míg egy felnőttnek napi 1000-1500 milligrammra lenne szüksége, az átlagos napi bevitel hazánkban mindössze 600 milligramm.

- A megelőzést már kisgyermekkorban el kellene kezdeni – vélekedik Dr. Valkusz Zsuzsanna belgyógyász-endokrinológus főorvos, a Dél-alföldi régió osteoporózis centrumának vezetője. - Ha ekkor nem alakul ki a maximális csonttömeg, felnőttkorban gyengébb csontozatból kell „gazdálkodni”.

Mi árt a megfelelő csontozat kialakulásának?

Az elégtelen mennyiségű Kalcium és D-vitamin mellett például a mozgásszegény életmód, illetve a szénsavas üdítőitalok - különösen kóla – fogyasztása, hiszen az ezekben található foszforsav kivonja a csontokból a kalciumot. Ha megelőzni már késő a betegséget, érdemes az első törés után szakorvoshoz fordulni. Az előzetes csigolya, vagy combnyaktörés 7-9 szeresére növeli a kockázatást annak, hogy a törött beteg, hamarabb hal meg, mint kortársai. Nem beszélve arról, hogy a törések jelentősen rontják az az életminőséget: az érintettek harmada rokkanttá válik, harmada pedig belehal a hosszas kezelés során kialakuló szövődményekbe.

Diagnoscan Magyarország - elérhetőségek
  • Budapest – Péterfy Sándor utcai Kórház: 06-30-941-79-69
  • Budapest – Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Volt MÁV Kórház, Dózsa György út): 06-30-944-68-60
  • Debrecen: 06-30-944-69-20
  • Győr: 06-30-944-68-55
  • Szeged: 06-30-944-69-50

A csontsűrűségmérés 65 év felett mindenkinek ajánlott, ennél hamarabb, menopauza után azoknak a nőknek, akiknek már volt csonttörésük, vagy a családban volt csontritkulásos törés. A vékony testalkatúak pajzsmirigy túlműködésben, asztmában, felszívódási zavarban, vagy cukorbetegségben szenvedők esetében a rizikó szintén magasabb - nekik is javasolt a vizsgálat.

Maga a szűrővizsgálat teljesen fájdalommentes és kényelmes: egy asztalon fekve, röntgensugárral mérik meg a gerinc és a csípő csontjainak ásványianyag-tartalmát. Az 5 perces szűrés lelete azonnal megvan, és az értékek ismeretében személyre szabott kezelést és gyógyszerelést indít az oszteoporózis rendelést végző orvos. Megfelelő gyógyszeres kezelés mellett is évente egyszer érdemes a mérést elvégeztetni.

(Diagnoscan Magyarország, Első Egészségügyi Marketing)

Módosítva: 2010.01.01 15:17, Megjelenés: 2010.01.01 15:17

Címkék: Csontritkulás, Csontsűrűség-mérés, Diagn 

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése