Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2021. szeptember 3., péntek

Ezért nagyon fontosak a kora gyermekkori barátságok!

 


Ezért nagyon fontosak a kora gyermekkori barátságok!

 

A barátságot gyakran alábecsülik abból a szempontból, milyen figyelemreméltó hatást gyakorol személyes jóllétünkre nézve. A kora gyermekkori barátságot pedig még gyakrabban hagyjuk figyelmen kívül, mint pozitív fejlődési hatást. Nem mindig vesszük észre ugyanis, hogy a kisgyerekek mennyire kötődnek a barátaikhoz.

 

A legújabb kutatások kimutatták, milyen hatással vannak a barátságaink mentális és fizikai egészségünkre. Megállapították, hogy az óvodai barátságok elősegítik a szociális és érzelmi képességek fejlődését, növelik a közelség érzetét és csökkentik a stressz. Azok, akik magányosnak és elszigeteltnek érzik magukat, több egészségügyi problémával küzdhetnek, ami életük minőségére és tartamára is hatással van. Egy nagyszerű támogatási rendszer segíthet megbirkózni azokkal a nehézségekkel, amelyekkel bizonyos ponton mindenkinek szembe kell egyszer néznie.

 

Tudtad? Július 30-án ünnepeljük a barátság napját, amelynek nagykövete nem más, mint Micimackó. Nem véletlen, hiszen tőle származik ez a mondás is: Egy nap barátok nélkül olyan, mint a bödön egy csepp méz nélkül.

 

Paul Schwartz pszichológia professzor a gyermekek viselkedésének szakértője rámutatott a gyermekkori barátságok előnyeire. A barátságok jelentősen hozzájárulnak a szociális készségek fejlődéséhez, például a gyerekek érzékenyebbek lehetnek a másik nézőpontjaira, megismerik a beszélgetési szabályokat, illetve lehetővé teszik az életkornak megfelelő viselkedést. Az érzelmi problémákat mutató gyerekek több mint felének nincs barátja, vagy akadályokba ütközik valamiért a kapcsolattartás. A barátok erőteljesen befolyásolják a gyerek pozitív és negatív iskolai teljesítményét, ugyanígy ösztönözhetik vagy épp megakadályozhatják a deviáns magatartást. A barátok hiányában felnövő gyerekekkel összehasonlítva a jó barátokkal rendelkező gyerekeknek magasabb az önértékelésük, szociális cselekvőképességük, és képesek megbirkózni az élethelyzeti stresszekkel és az átmenetekkel, kevesebb körükben a bullying, az áldozattá válás.

 

Mind a fiúk, mind a lányok erős kötődést mutatnak egymás iránt, mindkettejüknek szociális és érzelmi támogatásra van szüksége. Sajnos a fiúkkal szembeni sztereotípia az, hogy a fiúk nem kötődnek annyira barátaikhoz, mint a lányok, de ez nem igaz. Az emberi természettől függ, mennyire ragaszkodunk bizonyos emberekhez.

 

A tengerentúlon már léteznek olyan iskolák, amelyek arra törekszenek, hogy azok a gyerekek kerüljenek egy osztályba, akik barátságot kötöttek. Ennek célja segíteni a gyerekeket a speciális kötelékek fenntartásában. Ez a megoldás sokat segíthet az iskolakezdéssel járó stressz csökkentésében, hiszen azok a gyerekek, akik már összebarátkoztak az óvodában, nem érzik magukat egyedül az új környezetben az ismerős arcok miatt.

 

Mivel segíthetjük gyerekeinket barátságok fenntartásában?

 

Tuti recept persze nincs, de léteznek olyan módok, amelyek fejlesztik a kapcsolati készségeket, és segítenek hosszú távú, mély és értelmes barátságokat kötni. Az egyik modell a kapcsolattartás fontosságát emeli ki, ami különösen fontos azoknál a gyerekeknél, akik sokat utaznak egyik országból a másikba, ezért mindig el kell búcsúzniuk kis barátaiktól. Szülőként sokat tehetünk, ha segítünk nekik ápolni ezeket a kapcsolatokat, például rendszeres Skype beszélgetésekkel, levélváltással. Egy másik modell a jó baráti készségeket hangsúlyozza. Érdemes azonosítanunk egy olyan baráti készséget, amely terén a gyerekünk hiányt szenved, majd segítenünk azt fejleszteni. Például ha a gyerekünk nehezen tudja kifejezni az érzéseit, akkor összpontosíthatunk arra, hogy konstruktív módon osszuk meg vele akár a saját érzelmeinket (például „Örülök, ha azt mondod, hogy szeretsz”), vagy segítsünk neki azonosítani a saját érzelmeit (pl. „Szomorú lettél, amikor a barátod nem akart veled játszani?”).

 

Végül természetesen a közös játék tere az, ahol a leginkább fejlődhet a kooperáció, a társas kapcsolatokra való készségek. Ilyenkor nyáron rengeteg kerti, kültéri játék kínál lehetőséget a közös mókára. A kerti, ügyességi játékok vagy a strandjátékok során a gyerekek olyan mély élményt szerezhetnek, amelyek elengedhetetlen építőkövei lesznek akár egy élethosszig tartó barátságnak is.

 

 

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése