Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2021. szeptember 29., szerda

HÁLÁTLAN GYEREK VAGY MÉRGEZŐ SZÜLŐK

Hálátlan gyerekek vagy mérgező szülők?


Ennek tisztázására Seth Meyers és Preston Ni klinikai pszichológusok írását hívjuk segítségül, akik segíthetnek abban, hogy különbséget tegyünk a hálátlan gyermekek és azok között, akik mérgező szülők áldozatai lettek.
A két klinikai szakpszichológus sorra veszi, hogyan tehetik tönkre gyermekeik életét a mérgező szülők cselekedetei.  Ennek az írásnak a megállapításait felhasználva próbáljuk körbejárni ezt a meglehetősen bonyolult és nagyon érzékeny témakört.

Természetesen sohasem szabad elfelejteni, hogy a gyermeknevelés nem könnyű dolog és senkinek sincs joga ítélkezni a másik felett. Mindnyájan követünk el hibákat, mindenkinek van rossz napja vagy rossz hete. Ettől még nem leszünk mérgező szülők. A szülők által néha elkövetett hibák és a mérgező szülők nem megfelelő viselkedése között meglehetősen vékony a határ.

Írásunk célja nem a megbélyegzés, hanem az, hogy felfedezzük, megértsük és szükség esetén korrigáljuk magunkban azokat a cselekedeteket, amik a mérgező szülőkre jellemzőek.

Cikkünk azoknak és azokért szól, akik mindenáron el akarják kerülni, hogy ártsanak gyermekük mentális fejlődésének.


Mik lehetnek ezek a káros, toxikus helyzetek?

A mérgező szülők számára az érzelmi támadás a szeretet és a figyelem szinonimája.

A család mindennapi működésében kulcsszeret játszik a szülő vagy szülők éppen aktuális hangulata.
Az ilyen gyerekek állandó félelemben élnek. Az ilyen típusú mérgező szülők gyakran megsértődnek, ha kedves cselekedeteiket gyanakvóan kezelik a gyerekek.
Gyakran hangzik el a mondat: Mindent megtettem érted, és még mindig hálátlan vagy.

Mérgező családokban a szülők megosztják felelősségüket gyermekeikkel. Mivel saját hibáikért nem vállalják a felelősséget, ezért részben vagy egészben áttolják azt gyermekükre. A gyermek úgy érezheti, hogy például apja kifejezetten az ő rossz viselkedése miatt iszik. Azért, hogy meg tudjon nyugodni.

Később a tizenévesek olyan helyzetekbe kerülnek, amelyek valójában felnőtt botrányok, felnőtt helyzetek. Kénytelenek meghallgatni a felnőttek bonyolult élethelyzeteit, az ő cipőjükben járni, vigasztalni őket. De sajnos ezekben az esetekben a gyermekeknek nincs joguk véleményt nyilvánítani. A szülők nem kíváncsiak a gyerek véleményére, gondolataira. Csupán „box-falak”, akiken levezetik a feszültségüket.

A nárcisztikus szülők elvárják, hogy gyermekeik a legmagasabb színvonalon teljesítsenek, viszont a gyermek minden eredményét természetesnek veszik. Amennyiben mégsem teljesít maximálisan, akkor megvető megjegyzéseket tesznek, amelyek tönkretehetik a gyermekek életét, hiszen azt erősítik bennük, hogy csalódást okoznak a szüleiknek.

Egészséges családokban a szülők segítenek gyermekeiknek kirepülni és élni a saját életüket.  A mérgező szülők soha nem akarják elengedni gyermekeiket és mindig felhívják a figyelmet arra, hogy a ház, a pénz és az ételek mind az ő eredményeik, ezeket mind nekik köszönhetik a gyerekek. Pedig ahogyan Goethe mondja „gyökereket és szárnyakat” kell adnunk gyermekeinknek. A mérgező szülők – ennél a képnél maradva – bebetonozzák  a gyermekeik gyökereit, így még ha kinőtek is a szárnyaik, képtelenek lesznek repülni.


Mit akarnak valójában a mérgező szülők? 

Azt akarják, hogy engedelmes gyermekeik mellettük maradjanak. Számukra nem létezik a gyermekük számára magánélet, személyes tér, valami, ami csak a gyermeké, ahova vissza tud vonulni a szónak elsősorban a mentális és nem feltétlenül fizikai értelmében.

Ha a gyermek megpróbálja korlátozni a személyes területéhez való hozzáférést, a szülők bizalmatlansággal vádolják őket. Ez a fajta viselkedés nem szűnik meg akkor sem, ha a gyerekek felnőnek és saját családot alapítanak. Állandó „érzelmi-pórázon” tartják a gyermekeiket. Az önbizalmat romboló kérdések ugyanúgy megérkeznek, mintha még gyerekek lennének:
Miért nem mostad el azt a csészét?  vagy Miért pazaroltál pénzt arra a szemétre? Az ilyen szülők nem tartják tiszteletben gyermekeik életét és személyes döntéseit.


Hogyan lehet kezelni a mérgező szülőket?

Aki élt már mérgező kapcsolatban, legyen az párkapcsolat vagy szülő-gyerek kapcsolat az tudja, hogy nem könnyű megszabadulni a mérgező légkörtől. Ennek ellenére a szakemberek olyan tippekkel álltak elő, amelyek segítenek megvédeni személyes határainkat és mindeközben megmenteni a kapcsolatot is.

Először a következő tényekkel kell tisztában lennünk:

Nem tudjuk megváltoztatni a múltat.

A toxikus kapcsolat olyan, mint egy krónikus betegség - szinte lehetetlen gyógyítani, ezért meg kell próbálni elkerülni a szövődményeket. Minden embernek megvannak a maga jogai és igényei, amelyek miatt nem kell szégyenkeznie.

Íme néhány gondolat, hogy tartsuk távol magunkat a toxikus kapcsolattól:

  • Élj a saját házadban és legyenek saját szabályaid!
  • Ne vegyél részt a rokonok, mások problémáinak megoldásában!
  • Korlátozd a saját otthonodhoz való hozzáférést mások számára!
  • Szerezz saját tapasztalatot, és hagyd figyelmen kívül amikor a szüleid elmondják, hogy ők ezt „jobban tudják”!
  • Kezeld te magad a saját erőforrásaidat: pénzt, időt és erőfeszítést.
  • Helyezd személyes érdekeidet a szüleid érdekei elé.
  • Rendkívül fontos a határok meghúzása. A gyerekeknek ki kell venniük a részt szüleik életéből és fordítva, de a határok betartásával.

 

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése