Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2021. szeptember 14., kedd

Életveszélyes is lehet - A tetániás roham

Életveszélyes is lehet - A tetániás roham

Dr. Kerekes Éva
Szerző: WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus

Tetániának nevezik az izmok tartós, fájdalmas görcsös összerándulását és feszülését, megtartott tudat mellett. Ez egy összefoglaló gyűjtőfogalom, különböző okok állhatnak a tünetek mögött, melyek az idegek és az izmok fokozott ingerlékenységét idézik elő.

Mi okozhatja a tetániát?

Több kiváltó ok húzódhat meg a görcsök hátterében, melyek közül a következők a leggyakoribbak:

  • alacsony kalciumszint (1.57 mmol/l vagy 7 mg% alatti),
  • alacsony magnéziumszint a vérben (0,6 mmol/l),
  • hyperventillációs alkalózis: amikor az ideges beteg fizikai nyugalom közben szaporán veszi a levegőt,
  • súlyos mértékű hányás.

Az alacsony kalciumszintet veleszületett és szerzett betegségek is okozhatják (lehet műtéti beavatkozás, pajzsmirigybetegség vagy autoimmun folyamat eredménye, illetve kis súlyú és éretlen koraszülöttség esetén is megfigyelhető). Csökkenhet a kalciumszint annak elégtelen felszívódása esetében, amelyet nem megfelelő táplálkozás, bélbetegségek miatt jelentkező felszívódási zavar, valamint D-vitamin-hiány okozhat. Előfordulhat, hogy fokozott kalciumürítés áll fenn, pl. krónikus veseelégtelenség, diuretikus (vízhajtó) kezelés, alkoholizmus következtében gyorsabban ürül ki a felszívódott kalcium.

Más állapotok kapcsán is csökkenhet a kalcium, valamint magnézium szintje: pancreatitis (hasnyálmirigy-gyulladás), vérátömlesztés (citrátos vér), mesterséges táplálás.

Mi történik a tetániás roham alatt? A tetánia tünetei

A tetánia csak provokáló tényezők hatására jelentkezik. A görcs jellemzően 3 hónapos életkor után figyelhető meg először, főleg kisebb súllyal született gyermekeknél nagyobb a kockázata, de felnőtt életkorban is előfordul.

A roham könnyen felismerhető a végtagok tipikus tartásáról: ha azok az izmok rándulnak görcsbe, amelyek a kezet mozgatják, akkor jellegzetes kéztartás lép fel, amit őzfej-tartásnak nevezünk. A lábfej izmainak a tetániás görcse befelé forduló lábfejtartással jár. Amikor a hangrés izmainak a görcse következik be (laryngospasmus), akkor furcsa hangokat ad ki a beteg: hangos légzési hang (stridor) hallható, máskor rekedt, belégzési nehezítettség dominál.

Amikor a kalciumszint: 1,75-2,2 mmol/l, akkor lappangó formáról beszélünk. Ha a kalciumszint 0,75 mm/l alá esik, akkor a beteg az ajkak, nyelv, ujjak, végtagok zsibbadásról, hasi- és izomfájdalmakról panaszkodik, majd bekövetkezik az izmok görcsös összehúzódása. A torokizomzat görcsös állapota, a laryngospasmus szerencsére csak igen ritkán okoz teljes légúti elzáródást. A felső és alsó végtagon lehet ernyedtség, zsibbadás, érzéketlenség, izomfájdalom, görcsök. A görcs egyoldali is lehet.

A roham idején a tünetek ritkán jelentkeznek együtt, inkább külön-külön, miközben az eszmélet megtartott. A roham alatt a beteg mellkasi szorításról is panaszkodhat, ilyenkor különböző EKG-eltéréseket lehet kimutatni.

Generalizált idegrendszeri roham is jelentkezhet, fokozott reflexekkel (hyperreflexiával), öntudatvesztéssel. Néha rángatózásos, néhol táncszerű, ún. choreiform mozgászavar figyelhető meg. A beteg a roham előtt és után lehet bágyadt, lehangolt, ideges. Ritkán megjelenhetnek a záróizomgörcsök: a garatgörcs, gyomorszáj, húgycső-, végbél- és méhizomgörcs.

Hogyan kezelhető a tetánia?

A kalcium- és magnéziumszint normalizálása, az alkalózis (amikor a testfolyadékok bázisosabbakká válnak, vagyis a pH-juk 7,4-nél magasabb, pl. kapkodó légzés vagy súlyos hányás miatt) rendezése, valamint az esetleges kiváltó alapbetegség kezelése.

Ha a beteg digitálisz (szívműködésre ható) készítményt szed, akkor az intravénás kalciumpótlás ellenjavallt. A krónikusan alacsony kalciumszint ellátása D-vitaminnal, szájon át adott kalciummal történik. Nagyon figyelni kell a túladagolás veszélyeire, a vesekövek jelentkezésére.

Milyen szövődményekkel járhat a roham?

A tetánia megelőzése érdekében minden életkorban kulcsfontosságú a megfelelő táplálkozási szokások rendszeresítése, mely által elkerülhető az ásványi anyagok hiánya. Csecsemők esetén fontos a megfelelő D-vitamin-bevitel biztosítása. 

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése