Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. április 15., vasárnap

Csípések gyermekkorban: hangya, méh, darázs, bolha Címkék:


Csípések gyermekkorban: hangya, méh, darázs, bolha


A nyári időszak egyik kellemetlen velejárói a különféle csípések. A kirándulásokon, táborokban vagy a vízparton játszó gyermekek pedig szinte biztosan begyűjtenek egy-egyet ezek közül.

Nem is hinnéd, milyen lehetetlen helyzetekben szerezheti meg a gyermeked az első kellemetlen élményeket, például egy darázs vagy méhcsípés formájában.h iNálunk az első találkozás egy méhvel a lányom farmernadrágjában történt meg. A kint kiteregetett ruhában elbújó méhecske rögvest támadásba lendült, mikor a lányom belebújt a nadrágba. Később pedig a postaládából érkezett a darázscsípés, mikor a levelet szedte ki épp.
Nézzük meg most a leggyakoribb csípésfajtákat, és azt, mi a teendő, ha gyermekünket éri ez a kellemetlenség.

Méh-és darázscsípés

Sokszor annak az eldöntése is nehéz, hogy pontosan melyik rovar volt a bűnös a csípésben. A méhek esetében elmondható, hogy a fullánkjuk felszíne szőrös, és ha megtörténik a csípés, akkor a rovar el is pusztul. A méh fullánkja a méregzsákkal együtt a bőrben marad.
A darázs - ami általában nagyobb testű és színesebb, mint a méh - fullánkja simább, és mivel ez a rovar a csípést követően nem pusztul el, ezért veszélyesebb a vele való találkozás, mert többször is csíphet.
Milyen tüneteket okozhat a méh- vagy darázscsípés?
 • a csípés helyén jelentkezhet kisebb helyi duzzanat, csalánkiütés
 • bőrpír
 • helyi vérzés
 • viszkető érzés
 • fájdalom
 • előfordulhat nagyobb ödéma
 • Ezek a tünetek, amelyek 2-3 nap alatt el is múlnak, tehát természetes velejárói egy méh-vagy darázscsípésnek.
  Mivel enyhítheted a tüneteket?
  Méhcsípés esetén azonnal távolítsd el a fullánkot! Mind a méh-, mind a darázscsípés helyét hűtsd, vagy jegeld! Segíthetnek az antihisztamin tartalmú gyulladáscsökkentő krémek, a kalciumtartalmú készítményeket (pezsgőtabletta, ampulla) azonban a legújabb ajánlások szerint teljesen felesleges a gyermeknek adni, mert hatástalanok.
  Méhcsípésénél praktikus segítség a szódabikarbónás (lúgos) lemosás, míg a darázscsípésnél a citromleves, enyhe almaecetes (savas) lemosás nyújt segítséget. Ha a csípés helyén kialakuló duzzanat 3-4 nap múlva sem húzódik vissza, akkor mindenképpen fel kell keresni a gyermek orvosát, mert fertőzés alakulhatott ki!
  Mikor gyanakodhatsz ténylegesen méh- vagy darázscsípés allergiára?
  A rovarcsípés allergia a hártyás szárnyú rovarokkal (nálunk jellemzően méhvel vagy darázzsal) való találkozáskor alakulhat ki: ilyenkor a rovarok mérgében található fehérje természetű anyagokkal szemben lép fel az allergiás reakció. Ahogy a toxin a szervezetbe jut, azt a gyerkőc immunrendszere azonnal érzékeli, védekezni kezd ellene, és hisztamint szabadít fel. A méh- és darázscsípések a gyerekek 1%-ánál okozhat allergiás reakciót. A halálos kimenetelő anaflaxiás sokk aránya szerencsére azonban nagyon alacsony, 1 % alatti.
  Amennyiben a következő tünetek valamelyikét tapasztalod a gyermeken, a csípést követő pár percben, akkor azonnali orvosi ellátás (mentő) szükségeltetik, és allergológiai kivizsgálásra is sor kerül:
 • nehézlégzés
 • ájulás
 • hányinger
 • nyelvduzzanat
 • duzzanat a légutakban
 • Hogy kerülhetitek el a méh-és darázscsípést?
  1. Ha szabadban vagytok, ne használj a gyerkőcön erős illatú kozmetikumot, naptejet!
  2. Kiránduláshoz zárt, könnyű (ne élénkszínű) öltözetet válasszatok! Papucs vagy szandál legyen a kicsi lábán!
  3. Ha autóban ültök, lehetőleg húzzátok fel az ablakokat!
  4. A hadonászás, csapkodás nem jó reakció! A rovarok támadásnak vehetik.
  5. Kerüljétek a szabadon hagyott élelmiszereket, italokat! Ha szabadban piknikeztek, ezeket jól csomagoljátok be! Mindig töltsétek ki az italokat pohárba, ne üvegből vagy közvetlenül a dobozos italból igyatok!
  6. Ha szabadban teregeted ki a ruhákat - mielőtt leszeded őket - alaposan nézd át valamennyit, rázd ki őket egyenként!
  7. Kiránduláskor kerüljétek a szemeteseket, szemétlerakó helyeket, darázsfészkeket!
  8. Teraszon, erkélyen használjatok speciális rovarriasztó füstölőket, gyertyákat! Te is készíthetsz természetes csapdákat rovarcsapdákat: egy kis edénybe önts sört vagy tegyél bele limonádét, ezek mágnesként vonzzák őket.
  9. A rovarriasztás hatékony illóolajai: geránium, kubeba, citromfű, bazsalikom, levendula. Ezeket akkor használjátok párologtatásra, ha a gyerkőc elmúlt 6 éves!

  Hangyacsípés

  Szintén gyakori csípésfajta gyermekeknél. Jellemzője a sok-sok apró, piros vagy rózsaszín, viszkető és égő csípés test szerte.
  A csípést érdemes enyhe szappanos vízzel lemosni, majd a hangyasav okozta kellemetlen érzést szódabikarbónás pasztával vagy lemosással enyhíteni. Fontos, hogy a gyermek ne vakaródzón, mert az további fertőzések forrása lehet!
  A csípések szerencsére itt is nyom nélkül, gyorsan elmúlnak.
  Hogy kerülhetitek el a hangyacsípést?
  Elsősorban meg kell tanítani a gyermeknek, hogy kerülje el és ne piszkálja a hangyabolyokat. Emellett szabadtéri programok során ne üljetek a fűbe, hanem használjatok mindig pokrócot!
  Ha természetes módon szeretnéd távol tartani a hangyákat a lakásotoktól, akkor kakukkfüvet, borókát, turbolyát, citromfüvet, levendula olajat vagy levendula virágot érdemes bevetni ellenük.

  Bolhacsípés

  Ahol kutya, macska, vagy akár tyúkok vannak, ott előbb-utóbb a gyerkőc is megismerkedik közelebbről a bolhákkal.
  Honnan ismerheted fel, hogy bolhacsípéssel van dolgotok?
  Ezek csoportosan elhelyezkedő, piros kiütések testszerte, amelyeknek a közepén pontszerű, vérzéses szúrcsatorna látható.
  A csípések rettenetesen kellemetlenek, és tapasztalataim szerint igen nehéz és hosszadalmas munkával lehet csak ettől az élősködőtől megszabadulni.
  Mi a teendő bolhacsípés esetén?
  A viszketés enyhítésére antihisztamin tartalmú krémre lehet szükség.
  A gyerkőc összes ruháját, ágyneműjét azonnal ki kell mosni magas hőfokon. Egyúttal a veletek élő háziállat bolhátlanítását is sürgősen el kell végezni (nyakörv, csepp stb.), fekhelyét szintén fertőtleníteni! A lakásban nagyon jótékony hatású a forróvizes felmosás, amit nem szeretnek a bolhapeték. Előfordulhat azonban, hogy a kellemetlen lakótárstól csak rovarirtó szakember segítségével tudtok megszabadulni.
  #1 Dr.BauerBela

  Nincsenek megjegyzések:

  Megjegyzés küldése