Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. április 15., vasárnap

A méhcsípés veszélyei gyerekeknél 0

A méhcsípés veszélyei gyerekeknél
Mit tehetsz, ha egy méh vagy egy darázs megcsípi a gyermeked?

A csípés helyén, a vörös folt közepén keress egy fekete pontot (az a méh fullánkja), és körömmel rántsd ki. Ne szorítsd össze ujjaiddal vagy csipesszel, mert az még több mérget bocsáthat ki.
Miután kijött a fullánk, mosd át a méhcsípés vagy darázscsípés helyét szapannal és hideg vízzel, majd 15 percig tarts jeget rajta, ez meggátolja, hogy bedagadjon, és a fájdalmat is enyhíti. Ha nincs kéznél jég, kapj ki a fagyasztóból egy zacskó fagyasztott zöldséget, az is megteszi. Előbb teríts egy törölközőt a gyerek bőrére, és csak arra tedd a jeget. A fájdalom enyhítésére és a méreg eltávolítására készíts szódabikarbonából és vízből masszát, kend a bőrre, és ha megszáradt, őblítsd le vízzel.
A méhcsípés okozta fájdalom általában pár órán belül enyhül, de akár napokig is bedagadva maradhat a megcsípett testrész. Továbbra is használhatsz jeget, vagy kérdezd meg orvosodat! Ha a gyerek állapota nem javul, és már 6 hónaposnál idősebb, az orvos felírhat neki nyugtatót a viszketés enyhítésére.

Lehet-e allergiás a gyerek a méhcsípésre?

Nagyon ritkán jelentkezhetnek allergiás tünetek gyerekeknél a méh vagy más rovarcsípésre, ezt anafilaxiának vagy anafilaktikus sokknak nevezik és halálos.
Ha gyermeked allergiás a rovarcsípésre, pár órán belül (esetleg korábban)  jelentkezni fognak nála a következő tünetek:
• kiütések a test több részén
• légzési zavarok
• a nyelv, a kezek vagy az arc bedagadása
• erőtlenség
• tudatvesztés
Ha bármely tünetet észleled a fentiek közül, nyomban fordulj orvoshoz, vagy hívd a mentőket!
A legtöbb gyerek kigyógyul a méhcsípés allergiából, de 10-ből 1 gyereket egész életén keresztül elkísér a betegség. Az allergia elleni injekciók (vagy méreggel kezelt immunoterápiák) csökkentik az allergiás gyerek szervezetének reakcióját a méhcsípésre. Ezek nem ajánlottak akkor, ha csupán megdagad a csípés helye. Főként súlyosabb allergiás tüneteknél (mint légzészavarok) célszerű.
Ha a gyereknél jelentkeztek már allergiás tünetek, tanácsos epinefrint tartalmazó injekciót beszerezni, hogy vészhelyzetben kéznél legyen. Ez 15 és 30 kg közti testsúlyú gyerekeknek ajánlott, és orvos írhatja föl. Az epinefrin tartalmú injekció megállítja az allergiás reakciót a gyermek ájulása előtt.
Tanácsos speciális karkötőt beszerezni, amely, ha méhcsípés éri a gyereket, az elsősegélyt nyújtók számára jelzi, hogy allergiás a méhcsípésre.
Kérdezd meg orvosodat, mi a teendő, ha allergiás reakciók jelentkeznek a gyereknél, és tudasd ezt a gyermek környezetében lévőkkel is.

Mennyire veszélyes a méhcsípés az arra allergiás gyerek számára?

A többszöri csípés veszélyes lehet arra a gyerekre nézve is, aki nem allergiás rá. A szervezetbe került nagy mennyiségű méreg fejfájást és lázat okozhat. Ha a gyereken több csípés is van, fordulj orvoshoz!
Ha csupán egy csípés érte, de a megcsípett testrész két nap után is tovább dagad vagy bevörösödik, és sárgás folyadék jön ki a sebből, tanácsos orvoshoz fordulni, hogy antibiotikumos kezeléssel megállítsa a fertőzést.

Hogyan kerülheted el a méh- és más rovarcsípést?

A gyerek találkozhat méhekkel vagy rovarokkal egy piknik vagy kirándulás során, az erdőben vagy a tóparton, vagy bárhol a szabadban. Sajnos, a rovarok elleni krémek nem védenek a méh és darázscsípés ellen.
Néhány tudnivaló, hogyan kerüld el, hogy gyermekedet megcsípje egy méh:
• ne használj erős illatú szappanokat vagy parfümöket, mert azok vonzzák a méheket
• öltöztesd világos színű ruhákba, mert az erős színű ruhákat, akárcsak a színes virágokat, szeretik a méhek
• mindig viseljen a gyerek cipőt, ha a szabadban játszik, mert több példa is volt már arra, hogy a gyermek lábát csípte meg a méh
• vigyázz viragos rétek vagy kertek közelében, hiszen ott nyüzsögnek a méhek! #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése