Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. április 18., szerda

szerzett fitymaszükület

Fitymaszűkület

Fitymaszűkület, fimózis, phimosis

A fimózis diagnózis a fityma heges szűkületére alkalmazzuk. Fontos elkülöníteni az ún. nem hátrahúzható fityma fogalmától a fityma sejtes letapadásától, az adhesio cellularistól. A két fogalmat gyakran összekeverik. A cellularis adhesio a fityma fiziologiás állapota. Ilyenkor a a praeputium bellemeze sejtesen le van tapadva a penis bőréhez.A fityma nem szűk, legfeljebb rugalmas szűkűlet észlelhető.A letapadt fityma alatt faggyú és hámtörmelékből álló smegma halmozódik fel, fehéres gríz szerű gyülemként.Ez többnyire spontán kiürül, felemeli a fitymát a makkról. Ritkán befertőződhet és balanitist okozhat.
A phimosis ellentétben a cellularis adhesioval nem fiziológiás állapot. A fitymán heges szűkület alakul ki, ami miatt az nem húzható hátra. Egy éves kor alatt phimosis igazából nem is létezhet, ha fityma még nem volt hátrahúzva. A congenitalis phimozis irodalmi ritkaságnak számít.
A cellularis adhesiot egy éves kor előtt megszüntetni nem szabad, ilyenkor a fitymalemezek nagyon érzékenyek, a lysist követően berepednek és hegesednek, ami a valódi phimosishoz vezet. Egy éves koron túl ,ha túl nagy a smegmagyülem a lysis indokolt lehet. Ha panaszok nincsennek a lysist én 3 éves kor után végezem felületi érzéstelenítésben.
A hegesen szűk fitymával több gond lehet. A szűkűlet miatt nem tartható tisztán, befertőződik, balanitis alakul ki, amely a hegesedést csak fokozza.Esetleg a heges gyűrű nehezen a makk mögé húzható, de ott a sulcus coronariusban megakad, és nem jön vissza.Ez az állapot a praphimosis. Ennek megoldása sürgető mert a heges gyürü leszorítja a fiyma vénáit ez pangást idéz elő, a fiyma renkívül oedemássá válik, el is halhat.Phimosis háterében állhat még gyakran lychen sclerosis, felnőttkorban a diabetes mellitus.
Enyhébb fimózis műtét nélkül is kezelhető steroid tartalmú kenőccsel, az adhesio cellularis kezelése ilyen kenőccsel szükségtelen. A kezelés általában 4 hétig tart, és ismételhető. Amennyiben ez nem vezet eredményre műtét indokolt.

A fitymaszűkület műtéti kezelése: A fitymaszűkület nem jelenti feltétlen a fityma teljes eltávolításának a körülmetélésnek, crirkumcízió (circumcisio) szükségességét. Léteznek olyan megoldások, plasztikák melyek a fityma megtartását teszik lehetővé. Amennyiben a plasztika nem jár sikerrel, a cirkumcízió később is elvégezhető.

Fitymaplasztika: A műtét azon alapul, hogy a heges gyűrűt átvágjuk és kis lebenyek elforgatásával a szűk gyűrűt tágabbra szabjuk. A régi plasztikák az ún. phimotomia. Amikor a heges gyűrűt bemetszük, és haránt elvarrjuk csak nagyon enyhe esetben használható, nem ad kozmetikailag megfelelő eredményt, a recidíva gyakori. Ezért ezt a megoldást nem ajánlom.
Személy szerint jó tapasztalatom van a körkörös, Z plasztika szerű műtéttel, vagy enyhébb esetben egy T betűhöz hasonlító plasztikával. A kozmetikai eredmény elég jó és második műtétre csak kb. 10%-ban volt szükség.
Recidivára különösen hajalmos esetekben (diabetes, és lychen) csak a circumcisio a bevált megoldás. A műtéteket altatásban végezzük.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése