Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. április 11., szerda

Hogyan kell helyesen tisztítani a gyerek fülét? Ennyire


Komoly sérülést okozhat a helytelen fültisztítás.
Mire való a fültisztító pálcika? A helyes választ sajnos nagyon kevesen tudják, és ezzel nemcsak a maguk, de gyermekeik fülének egészségét is veszélynek teszik ki. Azt gondolják ugyanis, a fültisztító pálcika a hallójárat tisztán tartására való, holott oda kifejezetten tilos benyúlni vele.
Joggal merül fel a kérdés, akkor mégis mire való a fültisztító pálcika? A fülkagyló apró, ujjal nehezen hozzáférhető részeinek tisztán tartására. A hallójáratba pedig több okból sem szabad benyúlni vele, és különösen nem a gyerekébe, mert bajt okozhat.
A fültisztítás helyes módja
A felnőtt- és a gyerekfület hasonló módon kell tisztítani, ám utóbbinál - a gyerekfül méretére való tekintettel - még nagyobb óvatossággal kell eljárni. A fültisztító pálcikát csak a fülkagyló, tehát a fül külső részének apró zegzugaiban szabad használni. A hallójáratba dugva megsértheti a hallójárat felületét és a dobhártyát is.

Fontos tudni, a fülzsírnak helye és feladata van a fülben. A hallójárat a fülzsír, azaz fülviasz által önmagát tisztítja. A fülzsír segíti a szőrszálak, a por és a szennyeződések kijutását, egyúttal óvja is a hallójáratot. A fülviasz a csillószőrök segítségével magától távozik, a pálcikával sajnos könnyűszerrel csak visszalöki az ember, akadályozva a természetes folyamatot. Maximum akkor szabad a pálcikával vigyázva eltávolítani, ha már látható helyre ért a fülzsír.
Amennyiben a természetes tisztulás nem megfelelő ütemű vagy mértékű, a patikákban kapható, speciálisan a fül tisztítására használható olajból kell a fülbe néhány cseppet csepegtetni. Ez feloldja a fülzsírt, amely egyszerűen kifolyik, és mivel olajos, akadályozza a fülzsír feltapadását, illetve óvja a hallójárat felületét a megbetegedéstől. Például elkerülhető vele a nehezen tisztuló fül esetében gyakori hallójárat-gyulladás.
6/13
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése