Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. április 4., szerda

FIGYELEM-14 VESZÉLYES TÜNEET A GYERMEKNÉL

Figyelem! 14 fontos vagy veszélyes tünet gyermekkorban (1.)


A gyermek nem kis felnőtt…Ez a banálisnak tűnő mondat sokszor elhangzik, mégis igen lényeges erre gondolni. Gyermekeinknél sokszor igen gyorsan kialakulhat (és el is tűnhet) egy-egy betegség, és vannak olyan figyelmeztető tünetek is, amelyek valamely súlyosabb betegség előjelei. Mondhatnánk, hogy minden apróságra oda kell figyelni, és a gondos szülő ezt meg is teszi. Idézzük fel mégis, melyek lehetnek azok a tünetek-jelek, amelyek különös figyelmet érdemelnek gyermekeinken!
Jellemző, veszélyes-fontos tünetek kisbabákon, és gyermekeken:

1. Magas láz
2. Fejfájás
3. Vágások, horzsolások
4. Hányás
5. Hasmenés
6. Kiütések
7. Fájdalom vizelés közben
8. Aluszékonyság
9. Iskolaundor
10. Zúzódások
11. Olvasási nehézség
12. Ízületi duzzanat
13. Erős szomjúságérzés
14. Nyaki merevség

1. Magas láz

A csecsemő- és gyermekkori láz, lázas állapot nem ritkaság. Ettől nem kell megijedni, hiszen a láz normális reakció a fertőzések ellen, a szervezet védekező mechanizmusának része. Dr. Scott Goldstein gyermekgyógyász szerint (Northwestern Children's Practice in Chicago) a fenti alól az egyetlen fontos kivétel a 2 hónap alatti életkorban jelentkező (végbélben mért) 38°C feletti láz. Ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni! Ezek a babák sokkal érzékenyebbek a fertőzésre, súlyos állapot alakulhat ki rövid idő alatt. Kisgyermekkorban már kevésbé kell aggódni a lázas állapotok miatt, akár magasabb lázak esetén is.
A hagyományos lázcsillapítók nagyrészt alkalmazhatóak gyermekkorban, akár 39,5°C felett is. Dr. Goldstein még ezt említi: "Ahogy a láz emelkedik, a fej, az arc kipirul, izzad, gyorsul a pulzus és a légzés. A láz csökkenésével ezek a kísérőtünetek is szép lassan eltűnnek." A szakértők egyetértenek abban, hogy fontosabb lehet a gyermek általános állapota, mint a láz mértéke. Ha a gyermek sápadt, légzési nehézségei vannak, és szokatlan módon viselkedik, a láz csökkentése mellett célszerű azonnal értesíteni az orvost.

2. Fejfájás

A gyermekek nagy részénél előfordul alkalmi fejfájás. Ennek sokféle oka lehet: allergia, alvászavar, látásproblémák, hosszas tv-nézés, számítógépezés stb. Az esetek jelentős részében a fejfájás egyszerű, akár vény nélküli fájdalomcsillapítókkal elmulasztható.

Létezik azonban néhány veszélyhelyzet, ezekre kell különös figyelmet fordítani.

"Négy éves kor alatt, ha éjjel felriad a gyermekünk, hányással kísért fejfájásra, vagy a fejfájást szédülés, látászavar, gyengeség, koordinációvesztés kíséri, azonnal orvost kell hívni!" – magyarázza a gyermekgyógyász. "A súlyos fejfájás szokványos fájdalomcsillapítóra általában nem reagál, kísérheti nyaki merevség is, vagy fényre jelentkező fájdalom, ezek azonnali, sürgősségi ellátást igénylő állapotok." Akkor is értesíteni kell az orvost, ha a gyermek fejfájása visszatérő, különösen fájdalmas, vagy nehezen múló jellegű. Hangsúlyozzuk, hogy a fejfájások nagy része jóindulatú, a viselkedési zavarokat figyelni kell, és az orvos kizárja a súlyos állapotokat, mint bakteriális agyhártyagyulladás, fejsérülés, igen ritkán esetleges agydaganat.

3. Horzsolások, vágott sebek

Kicsinyeinken bizony elég gyakori a sebesülés… Annyi mindennel találkozhatnak otthon, vagy a játszótéren, amivel felsérthetik magukat. Nem kell pánikba esni, a sebek általában maguktól is begyógyulnak. Anita Chandra gyermekgyógyász szerint (American Academy of Pediatrics) " legfontosabb a vérzéscsillapítás, és a seb megtisztítása. Ha 30 percen belül nem lehet elállítani a vérzést, azonnal hívni kell az orvost."
A sebellátásnál igen fontos a seb megtisztítása, a fertőzés megelőzése. Akkor is hívni kell az orvost, ha a seb környéke piros, nedvedzik, gyulladt, gennyes, a gyermek lázas, elesett és fájdalmakra panaszkodik. A fertőzés megelőzése azért igen fontos, hogy megelőzhessük az esetleges szepszis (vérmérgezés) kialakulásás, amikor a baktériumok nagyobb tömege bekerül a vérárámba, és az immunválasz révén a szervezet saját szerveire támad. Ez igen súlyos állapot! Egy kisebb seb, sérülés nem befolyásolja gyermekünk általános állapotát. A szepszis viszont valóban súlyos állapotot eredményez, a gyermek hirtelen lesz lázas, ébersége csökken, ilyenkor azonnali orvosi ellátás szükséges! A szepszis gyors diagnózisa – az intenzív terápia, antibiotikus kezelés életmentő lehet adott esetben.

4. Hányás

Nekünk szülőknek tudnunk kell, hogy gyermekünk, főkleg babakorban bizony sokszor hányhat, és/vagy bukhat. A bukáson túl a hányást általában az ún. gasztroenteritisz (gyomor-bélrendszeri gyulladás) okozza, ez enyhébb betegség, magától is javul, elmúlik. Ilyenkor nagyon fontos a megfigyelés: ha a baba kis mennyiségű folyadékot is kihány, a kiszáradás súlyos veszély lehet.

A kiszáradás egyéb tünetei ebben a korban: a vizelet csökkenése, beesett szemek, súlyos aluszékonyság, kiszáradt ajkak, "sírás könnyek nélkül". Ha a baba dehidrálódott (kiszáradt), ismételten hány, és 6 hónaposnál fiatalabb, azonnal orvost kell hívni. Az extrém kiszáradás igen súlyos lehet, de megoldható, kórházi körülmények között. A babának infúzióban adják, pótolják a folyadékokat.

Ha a baba, a kisgyermek vért hány, szintén azonnali orvosi ellátás szükséges.

Ha a hányás epét tartalmaz (sárgászöld színű) vagy kávéaljszínű vért hány, ezek mind sürgősségi állapotok, intenzív, kórházi ellátását igényelnek!

5. Hasmenés

A hasmenés is, akár a hányás, általában valamilyen gyomor-bélrendszeri probléma következménye. Ha vírusfertőzés áll a háttérben, a betegség magától megoldódik néhány nap alatt, ahogy a vírus áthalad a szervezeten. Itt is figyelemmel kell lenni, akárcsak a hányásnál a kiszáradás veszélyére, és sürgősségi ellátás szükséges, ha a hasmenést erős hasi fájdalom kíséri, vagy a gyermek ébersége jelentősen csökken. Azonnal hívni kell az orvost, ha a székletben vér van, (bár ez gyakran csak az erőlködés miatt megrepedt ér miatt észlelhető), vagy ha a széklet bármilyen tekintetben eltér a normálistól.

További (nem sürgősségi) orvosi ellátást, konzultációt igénylő állapotok: állandósult hasmenés, hasi görcsök, vérzés a végbélből, étvágycsökkenés, súlycsökkenés. Két krónikus betegség is fennállhat a colitis, vagy a Crohn-betegség, mindkettőnél jellemző a hasmenés, a napi több széklet ürítése, hasi görcsös fájdalom stb. A krónikusan fennálló problémát az orvosnak diagnosztizálni – és kezelni kell.

6. Kiütések

Csecsemő- és gyermekkorban igen gyakori a kiütések jelentkezése, és az esetek nagy részében nem ad okot komoly aggodalomra. Bizonyos esetekben azonban jelezni kell ezt az orvosnak: "bíborvörös, fájdalmas, vagy egyéb jellemző tünetekkel együttesen jelentkezik, (pl. láz, hányás), azonnal hívni, értesíteni kell az orvost" – említi Dr. Puri.

Dr. Goldstein hozzáteszi: "Ha a gyermeken kiütések vannak, de egyébként jó érzi magát, csak akkor keressük meg az orvost, ha a kiütések néhány napon belül nem múlnak el. A szülő igen gyakran allergiára gyanakszik, ha kiütést lát gyermekén, főleg ha az hirtelen alakul ki és viszket. Ha bármilyen egyéb kísérőtünet jelentkezik, pl. sípoló, nehezített légzés, nyelési probléma, ajak- és arcduzzanat, vagy hasi fájdalomra, torkában furcsa érzésre panaszkodik, az kezdődő anafilaxiás reakciót jelenthet, azonnal hívjuk a mentőket!

7. Fájdalom vizelés közben

Lánygyermekek pisilés közben fájdalmas érzése szeméremajkak gyulladására (vulvitisz) utalhat. Ezt okozhatja pl. habfürdő, érdes felületű szappan. Fennállhat húgyúti fertőzés, az USA-ban pl. évente 1 millió körül keresik fel emiatt a gyermekgyógyászt. A kulcskérdés, hogyan lehet ezt kimutatni. Kisbabákon látható, hogy irritáltak, esetleg lázasak, vagy hánynak, csökkent az étvágyuk. Kis- és nagyobb gyermek jelzi a pisilésnél észlelt fájdalmat, diszkomfort érzést, vagy sürgető vizelési ingere van, a vizelet kellemetlen szagú, fehérneműjét átnedvesíti.

Láz nagyobb gyermekeken is lehet emiatt. Ha a fenti tüneteket észleljük, értesíteni kell az orvost, aki fertőzés esetén antibiotikumot fog rendelni. A húgyúti fertőzést próbáljuk megelőzi inkább! Na használjunk habfürdőt, kerüljük a durvább szappanokat, ügyeljünk arra, hogy kislányunk előlről hátrafelé törli hüvelyét, és kerüljük, hogy alsóneműje túl szoros legyen. Kisfiúknál jelentkező tünetek esetén (itt jóval ritkább az előfordulás) értesítsük az orvost.

s?

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése