Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. április 5., csütörtök

3 tipikus szülői tévedés, amivel örökre eljátszhatod a gyerek bizalmát


3 tipikus szülői tévedés, amivel örökre eljátszhatod a gyerek bizalmát
A gyakorta alkalmazott módszerek látszólag hatékonyak, ám véglegesen elfordíthatják tőled a kicsit.
A bizalom maga a kapcsolat. Ahol nincs bizalom, ott kapcsolat sincs - és ez bizony könnyen megeshet akkor is, ha a legjobbat akarod gyermekednek. Akadnak ugyanis olyan gyakorta alkalmazott nevelési praktikák, melyek rövidtávon ugyan hatékonynak tűnnek, valójában azonban csak azt éred el általuk, hogy csemetéd úgy érzi: nem érted meg, illetve nem fogadod el őt.
Ezáltal pedig meginog benne az a fajta ősbizalom, mely születésekor még minden kicsinek a sajátja. Ismerd meg a három legtipikusabb szülői tévedést!
Ha a konfliktus nem nyer feloldást
Minden szülő-gyerek kapcsolatban akadnak kisebb-nagyobb nézeteltérések. Ez önmagában egyáltalán nem baj, sőt, bizonyos helyzetekben egyenesen kívánatos lehet. Gondot okozhat viszont, ha a konfliktus nem nyer feloldást.
Valójában minden a vitát vagy veszekedést követő első lépésen múlik - a szakemberek szerint pedig a szülők nagy része éppen itt esik tévedésbe. Ha a gyerek egy idő után bűnbánó arccal előbújik a szobájából, egyből nekiesnek, hogy milyen borzalmasan viselkedett, esetleg nem szólnak hozzá, mondván, ha a szép szóból nem ért, majd így tanul tisztességet. Előfordul az is, hogy a szülő azt mondja a bocsánatot kérő kis bűnösnek: nem az a fontos, hogy bocsánatot kérj, az a fontos, hogy többé ne tegyél ilyet.
A fenti verziók egyike sem ad lehetőséget a kicsinek arra, hogy megszabaduljon a konfrontáció nyomán fellépő negatív érzelmektől.
Ám ennél is nagyobb problémát jelent, hogy a gyerek nem érzi azt a bizonyos feltétel nélküli szeretetet. Az elfogadás hiányában egyre fogy a szüleibe vetett bizalma - minél gyakrabban játszódik le az említett közjátékok valamelyike, annál inkább.

A gyerek nyaggatása
Sok szülő helyből kikéri magának a feltevést, mondván, hogy esze ágában sincs nyaggatni a porontyát, ám a helyzet az, hogy ez a nemkívánatos jelenség meglehetősen gyakori - és többet árt a szülő-gyerek kapcsolatnak, mint gondolnád.
Egy, a közelmúltban készült tanulmány szerzője arra a megállapításra jutott, hogy nyaggatással a szülő sokkal kevésbé éri el a célját, mint azzal, ha normális hangnemet használ, nem beszélve arról, hogy ezzel a fajta megnyilvánulással alááshatja a gyerek iránta való bizalmát.
A nyaggatással ugyanis eleve együtt jár a feszült hangnem, és valójában ez az, ami az egészet lehangolóvá teszi. Igazán rémessé pedig akkor válik, ha a szülő már nem is az adott viselkedést, hanem magát a gyerkőcöt kritizálja. Vagyis a nem csuktad be az ajtót vádja még elfogadható, ám a sosem csukod be az ajtót már a nyaggatás kategóriájába tartozik. Még rosszabb, ha a szülő a személyisége kapcsán bántja meg a gyereket, például: sosem figyelsz oda másokra, vagy kétbalkezes vagy.
A lurkó - nem túl meglepő módon - ezek után még figyelmetlenebb vagy kétbalkezesebb lesz, amiért nem is hibáztatható.
Arról nem is beszélve, hogy mindinkább kerüli majd a szülővel való érintkezést, remélve, hogy ezzel megússza a negatív megerősítéseket. Ha pedig nagyobb korában egy-egy valóban nehéz helyzetbe kerül, lehet, hogy hamarabb fordul majd egy félidegenhez, mint a saját édesanyjához-édesapjához, hiszen tapasztalatai birtokában úgy gondolja, tőlük leginkább csak ítélkezésre számíthat - márpedig a legkevésbé erre van szüksége.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése