Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. április 30., hétfő

Lusta és visszabeszél? - Így lesz kezesbárány a lázadó kamaszból


Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
A kamaszkor legszebb pillanata az, amikor véget ér - a szülők számára legalábbis biztosan. Jó esetben némi lustasággal és visszabeszéléssel kell megküzdenie a szülőnek, ám nem ritkán a kamaszkor a legrosszabbat hozza elő a gyerekből.
Mire számítson a szülő, és hogyan érje el, hogy kamaszkorában is elviselhető maradjon a gyerek? Összegyűjtöttük a leggyakoribb problémákat, valamint azokat a módszereket, melyekkel többnyire egyszerűen kezelhetők a panaszok.

Szemtelen és felesel
Amelyik kamasz nem beszél vissza - vagy legalább egyszer nem próbálja meg -, az szinte nem is kamasz, ezzel a problémával tehát szinte minden szülőnek meg kell küzdenie. Mivel egy tinédzsert szinte lehetetlen arról meggyőzni, hogy nincs igaza, a meddő szócsatákat leginkább úgy kerülheted el, ha nem veszed fel a kesztyűt. Éppen úgy viselkedj, mint amikor óvodás korában élvezettel ismételgette a csúnya szavakat. Határozottan, de sosem erőszakosan magyarázd el neki, hogy mit miért csináljon, vagy éppen ellenkezőleg, mit miért ne tegyen.


Ne emeld fel a hangod, maradj nyugodt és türelmes - vagy legalább azok látszatát őrizd meg. Ha látja, hogy a feleseléssel nem ért célt, nem bosszantott fel, előbb-utóbb visszafogottabbá válik - persze, még így is várhat rád néhány kemény menet, mire belátja, hogy a szülők nem azért vannak, hogy tönkretegyék az életét.


Mindenhez lusta
Amelyik kamasz nem lusta, az még lustább. A szülőknek általában ezt nehéz elfogadniuk, hiszen senki sem szereti azt nézni, hogy amíg ő takarít, mos és főz egyszerre, addig a gyereke kényelmesen elnyúlva a kanapén a falat bámulja. Csakhogy a lustaság ebben a korban alapvetően nem az érdektelenségből fakad: biológiai okok állnak a háttérben. Ma már tudjuk, hogy a kamaszok lustaságáért agyuknak a motivációért felelős területe felelős, mely ebben a korban nehezebben aktiválható, mint a felnőtteknél. A sok alvás pedig szintén a biológiával magyarázható: ebben a korban sokat nőnek a gyerekek, és rengeteg gondolat is foglalkoztatja őket, ami igenis fárasztó számukra.

Mindezek ellenére nem kell hagynod, hogy teljesen kivonja magát a házimunkából. A fentiek figyelembevétele mellett adj neki feladatokat. Mivel a kamaszok leginkább a hirtelen ugráltatást utálják, még reggel vagy előző este egyezzetek meg abban, hogy aznap vagy másnap milyen feladatokat kell teljesítenie. Ideális megadni számára egy határidőt - például addigra kell elmosogatnia, mire hazaérsz. Így meghagyod neki a lehetőséget, hogy beossza az idejét, mégis részt vesz a napi munkában.


Jó, ha te magad is irányt mutatsz számára: amikor hazaérsz, lássa, hogy a kora délutáni órákban azért még muszáj tevékenykedni, de estefelé te magad is pihenj le, és hagyd a kamaszt is kikapcsolni. Ha nagyon nehezen veszi rá magát a feladatokra, segíts neki abban, hogy kombinálod a kellemest a hasznossal: amíg vasal, nézheti a tévét, amíg mosogat, zenét hallgathat.
Csak a barátok érdeklik
A kamaszkor egyik legfontosabb feladata az identitáskeresés. A kamaszok ebben az időszakban újraértelmezik a környezetükkel való kapcsolatot, a szüleik döntéseit, a barátaik szerepét. Utóbbiak ráadásul felértékelődnek: több kutatás is megállapította, hogy kamaszkorban a fiatalok jobban adnak a kortársaik, barátaik véleményére, mint szüleikére. Ezért van az, hogy esetleg a korábbinál kevesebb információt oszt meg magáról a szüleivel a gyerek, és sokkal inkább a barátaival beszéli meg azokat a dolgokat, melyeket a szülőkkel kellene - legalábbis utóbbiak szerint.

Ugyanakkor az is igaz - még ha nem is vallja be a kamasz -, hogy ebben az időszakban van a legnagyobb szüksége a családja támogatására. Rendkívül fontos számára, hogy visszajelzéseket kapjon arról, hogy jól döntött, hogy jól gondolkozik, hogy helyesen cselekedett, valamint arról is, hogy mit rontott el, mit gondolt rosszul. Ám a negatív visszajelzéseket is támogatólag várja, hiszen ne felejtsük el: a kamasz éppen keresi a saját útját, a saját identitását. Éppen ezért igyekezz gyakran beszélgetni vele.


Faggatni nem kell, de minden percben éreztesd a gyermekeddel, hogy mellette állsz, bármilyen kérdéssel fordulhat hozzád. A barátait is tartsd tiszteletben - többek között azért is, mert általuk a gyerek közelében maradhatsz. Ha gyakran felajánlod, hogy átjöjjenek, azáltal a gyermekeddel való kapcsolatodat is biztonságban tudhatod, számára pedig lehetővé teszed, hogy azokkal legyen, akikkel ebben a korban a leginkább szeret.
http://www.life.hu/anyaskodj/20110517-5-kulonos-szokas-ami-pszichologust-igenyelne-de-nincs-szuksege.html http://www.life.hu/anyaskodj/ovisoklettetek/20110506-egyetlen-szo-amivel-szorongova-teszed-a-gyereked-te-is.html http://www.life.hu/anyaskodj/ovisoklettetek/20110426-megzavarjak-a-gyerekek-fejlodeset-a-technikai-vivmanyok.html http://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20110412-5-apro-de-into-jel-hogy-kikozositik-a-gyereket-a.html http://www.life.hu/anyaskodj/ovisoklettetek/20110407-a-gyerek-es-az-anya-eltero-temperamentumanak-kovetkezmenyei.html http://www.life.hu/anyaskodj/ovisoklettetek/20110328-nevelesi-hibak-melyeket-sulyos-traumakent-el-meg-a-gyerek.html http://www.life.hu/anyaskodj/ovisoklettetek/20110126-alapszabalyok-a-gyermeknevelesben.html http://www.life.hu/anyaskodj/ovisoklettetek/20110121-a-leggyakoribb-nevelesi-hibak-kisgyermekeknel.html
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése