Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. április 4., szerda

FÜLKÜRTHURUT GYERMEKEKNÉL


Fülkürthurut

Fülkürthurut kezelése gyermekkorban
A fülkürt (Eustach kürt)  feladata a középfülben található dobüreg levegővel való ellátása. A levegő a fülkürtön át a garatból kerül a középfülbe, nyelés vagy ásítás alkalmával, így biztosítva annak a szellőzését. A fülkürt egészséges működése esetén a dobüregben és a külső fülben a légnyomás megegyezik, ami a dobhártya működéséhez elengedhetetlen.
A fülkürthurut oka
A fülkürthurut a fülkürt nyálkahártyájának a gyulladása. Leggyakrabban egy felső légúti banális hurut, nátha és megfázás nyomán kialakuló fülkürt szellőzési zavar okozza a fülkürthurut tüneteit. Az orr és a garat nyálkahártyájának duzzanata, valamint a fülkürt nyálkahártyájának duzzanata miatt, a középfül és a külvilág között a nyomáskiegyenlítődés nem jön létre, emiatt a középfülben található levegő felszívódik és a helyén vákum keletkezik, mely szívó hatást eredményez. Behúzza a dobhártyát, ami dugulásérzést és fájdalmat okozhat.
Gyermekkorban gyakoribb a fülkürthurut, mert gyermekeknél a fülkürt laposabb szöget zár be, ezért nehezebben nyílik meg, mint felnőtt korban. Gyermekkorban a fülkürt porc is lazább, ami szintén a fülkürt átjárhatóságát gátolja, ami szintén a fülkürthurut kialakulásának kedvez.
Akut savós középfülgyulladás
A fülkürthurut következménye. A negatív nyomás hatására a középfül kis ereiből savó lép ki a középfülbe, és átlátszó híg folyadék tölti meg a dobhártya mögötti területet.  A fülkürtön keresztül a náthát okozó vírusok is feljuthatnak a középfülbe és ott hurutos elváltozásokat okozhatnak.  
Fülkürthurut tünetei
Ezek a cikkek is érdekelhetnekegjellemzőbb tünete a fülfájás, amelyhez azonban csak ritkán társulnak teljes szervezetet érintő általános tünetek, így láz, hányás, stb. nem nagyon jelentkezik. Hőemelkedés kísérheti.

A hallás az érintett oldalon csökkenhet, és a nagyobb gyermek füldugulás érzésről (pattogás, kattogás, ropogás stb.) panaszkodhat.

A fülben felhalmozódó savós folyadék miatt a gyermek úgy érzi hogy “víz ment a fülébe, ami nem tud kifolyni”.

A hallás csökkenés oka nem csak az hogy a folyadék másként vezeti a hangot, hanem a negatív nyomás miatt behúzódott dobhártya nyomás alatt tarthatja a hallócsontok láncolatát.
 



A fülkürthurut diagnózisa:
Az előzmények (felső légúti hurut) és a tünetek alapján valamint a jellegzetes dobhártyakép alapján a fül-orr-gégész szakorvos állítja fel a diagnózist. A fül vizsgálatakor jól látja a folyadéknívót a fülben, melyet azonban nem kísér dobhártya duzzanat, csupán erezett, belövellt dobhártyát lát.

A középfülben uralkodó negatív nyomás miatt a dobhártya behúzódott, befelé domborodik.
A fülkürthurut kezelése:
ORRSZÍVÁS, ORRFÚJÁS, ORRCSEPP
Ha a gyermek a kora miatt még nem tud orrot fújni, orrszívó használata szükséges. Kereskedelmi forgalomban kapható rengeteg termék, ami mind alkalmas az orrszívásra. A hatékonyabbak vagy porszívóra szerelhetők, vagy saját motorral rendelkező orrszívó készülékek.
A fülkürthurut kezelése otthon történik. Legfontosabb feladat a fülkürt szellőzésének helyreállítása.

A megfelelően végzett orrszívás és orrcsepp kezelés hatására csökken a nyálkahártya duzzanata, a nátha megszűnésével a fülkürt általában magától megnyílik.

A fülfájást fájdalomcsillapító szájon át adásával csillapíthatjuk bármely láz, és fájdalomcsillapító alkalmas a fülfájás csillapítására. Fülcsepp használata felesleges, hisz a gond a dobhártya mögött van, ahova a fülcsepp nem jut be.

Antibiotikumra sincs szükség, hisz nem baktériumos fertőzés a gond.

Az arcüregek és a fül melegítése is jó hatású lehet (meleg borogatás, infralámpa). A nyálkahártya duzzanat csökkentése érdekében az orvos felírhat antihisztamint (pl. Fenistil cseppet).
 
A fülkürthurut prognózisa:
Megfelelő kezelés hatására a fülkürthurut általában 2-3 nap alatt nyom nélkül gyógyul, a nyomásviszonyok helyreállnak a dobűri savó felszívódik és a hallás helyreáll.  Amennyiben egyéb kiváltó ok miatt a fülkürt tartósan zárva marad, vagy nehezen szellőzik, kialakulhat a savós középfülgyulladás krónikus formája (SOM), melyről itt írunk.
Azt is érdemes tudni, hogy a fülben felgyülemlett savó jó táptalaj a baktériumok számára, melyek ha elszaporodnak kialakul a heveny gennyes középfülgyulladás, melynek tüneteiről, kezeléséről itt írunk.
 

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése