Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. április 30., hétfő

Segítség gyerekem lusta tanulni!

Mit tegyek, ha a gyermekem lusta tanulni?

Kövess bennünket a Facebook-onA miért éri meg tanulni hírlevél folytatásaként a lustaságot vetjük vizsgálat alá, mint a motiválatlanság legnagyobb kerékkötőjét.
Felderítjük a lustaság három leggyakoribb belső okát, és azt, hogy mit tehetünk mi szülők, ha gyermekünk lusta.
Három leggyakoribb ok:
  • Erő hiánya

    A gyerek nem áll ki magáért, elhagyja magát, vagy megígér ezt-azt, de a cél előtt feladja. Tudja, hogy tanulnia kéne, de mégse tesz magáért.
    Ilyenkor célszerű mélyebbre ásni, és megismerni, hogy mi a helyzet a családban. Gyakori, hogy egy sokkal nehezebb, komolyabb probléma viszi el a gyermek erejét, és nem áll érdekében a tanulási hozzáállásán változtatni. A leggyakoribb erőelvivő helyzetek a családon belül a traumák, párkapcsolati konfliktusok.
    Egyre többször tapasztalom főleg fiúgyermekek esetében ezt az erőtlenséget. Az apa sok esetben nincs jelen lelkileg a család életében, el van foglalva a saját problémáival, lélekben nem látja a gyereket, és ez erőtlenné teszi a fiút. Ez ráadásul sok esetben generációkon átívelő probléma.
    Mi a teendő ilyen esetben? A gyermek számára magasabb prioritással bíró dolgokat (család, szeretet, biztonság) kell először rendezni, és utána a tanuláshoz való hozzáállást.
  • Koncentrációs nehézségek

    A koncentrációs nehézségek többnyire a figyelemzavar enyhe, vagy súlyosabb formáiban jelentkeznek. Ma már nem tudok bemenni egy osztályba, hogy a fiúk minimum 1/3-nál a lányok ¼-nél ne fordulna elő koncentrációs nehézség.
    A problémát az okozza, hogy a gyerek nem képes figyelni az órán, a leckeírás, a tanulás során. Nem jegyzi meg az anyagot. Emiatt sokkal több energiát fektet bele a tanulásba, mint a társai (látszólag, mivel ül a könyv fölött, és bambul). Megunja, azt hiszi, hogy ő nem képes megtanulni. És egyszerűen hárít, lusta lesz.
    Mi a teendő ilyen esetben? A gyermeknek meg kell tanítani olyan stresszt oldó gyakorlatokat, melyek javítják a koncentrációs képességét. (A Gyermek Stresszkezelő Tanfolyamon 3 ilyen gyakorlatot is tanulunk!). Ezekkel a gyakorlatokkal a gyerek saját maga képes oldani a benne lévő stresszt, ez által javul a koncentrációs képessége, a tanulmányi eredménye, csökken a lustasága.
  • Tanulási nehézségek

    A tanulási nehézségek (diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia) miatt a gyermek lassabban halad, mint a társai, több energia befektetéssel boldogul. Megunja, hogy csak tanulni kell, közben nem lehet gyerek.
    Mi a teendő ilyen esetben? A pedagógusok nincsenek kiképezve a tanulási nehézségek felismerésére! Nagyon sokat hallom, hogy olvasási nehézségekkel küzdő gyerekeket a tanár úgy kezel, mint akik lusták, buták. Még mindig gyakori az ilyen gyerekek megszégyenítése!
    Ez rengeteg kudarcot ellenállást fejleszt ki a gyerekben. Ezeket a kudarcokat fel kell oldani bennük! Ha ez nem történik meg, akkor a fejlesztő pedagógussal végzett munka átmegy favágásba!
    Ha az Önnek gyanús, hogy gyermeke tanulási nehézségekkel küzd, akkor azonnal tegye meg a következőket:
    Keresse fel az Ön lakhelyéhez tartozó Nevelési Tanácsadót, és kérjen időpontot kivizsgálásra. A tanácsadóba való bejelentkezéshez nem szükséges a pedagógus hozzájárulása!
    Mivel a Nevelési tanácsadók túlterheltek, ha lehetősége van, keressen magánúton fejlesztő pedagógust. Kezdjék meg minél előbb a fejlesztő munkát, hogy a gyermekét minél kevesebb kudarc érje az iskolában.
  • A gyereknek nincs választása, tanulni kell

    De ő nem akar, és a passzív ellenállás leggyakoribb formája a lustaság. Miért, mert ezzel nem lehet semmit se kezdeni! Nem használ, a kérés, a beígért új telefon, a veszekedés…
    A legnehezebb ebben a helyzetben, hogy látszólag két választása van a szülőnek. Vagy veszekszik, és nyúzza gyermekét, hogy tanuljon, vagy ráhagyja, és akkor jönnek a rossz jegyek.
    A szülő és a gyerek eltávolodnak egymástól.
  • A szülő égy gyermeke között feszülő ellentétek feloldása

    A gyermek nem ok nélkül lusta. A szülő nem ok nélkül szeretne változtatni a gyermeke hozzáállásán. Kérések, veszekedések nem használnak. A gyermek egyre jobban távolodik, a szülő egyre jobban kiborul.
    Állítsák meg a folyamatot!
    A felhalmozódott stresszt fel kell oldani. Gyerekben, felnőttben egyaránt. Erre az EFT kiválóan alkalmas. Ha feloldódott a stressz, akkor sokkal könnyebb lesz gyermekét rávenni a tanulásra, és gyermeke se a kifogásokat fogja keresni, hanem a megoldást.
    Tapasztalja meg mindezt gyermek », és felnőtt tanfolyamainkon! »
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése