Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. április 5., csütörtök

GYERMEKKORI HAJTÉPÉS-TRICHOTILLOMÁNIA


Trichotillománia
Ez a hajtépkedés pszichiátriában használt neve, ami kóros, kényszeres zavarnak minősül. Bár sok gyermek, főleg lányok játszanak a hajukkal, csavargatják, fonogatják, esetleg szopogatják is, ám szerencsére kevesen jutnak el addig, hogy elkezdjék kényszeresen tépkedni is. A súlyos trichotillomániások fején kopasz foltok láthatók, de gyakran nemcsak hajukat, hanem szempillájukat, szemöldöküket, szeméremszőrzetüket is tépkedik. Ismét nem csak holmi úri hóbortról van szó: súlyos szorongás, kényszerzavar áll a háttérben. Gyakran egyéb kényszercselekvések, kényszergondolatok is társulnak hozzá. Bár alapvetően a hajtépkedés is a feszültség oldására szolgál, valójában sokszor további szorongást szül: a beteg szégyelli viselkedését, nem mer társaságba menni, randizni, titkolja problémáját – így a megfelelő segítséget sem tudja megkapni.
Mivel kényszeres zavarról van szó, a páciensek hiába akarnak, nem tudnak ellenállni a rájuk nehezedő nyomásnak. Ezért az egyszerű tiltás, büntetés nem vezet sehova, legfeljebb növekvő szorongás és új, más, esetleg még károsabb kényszeres viselkedések kialakulásához. A szülői haragtól való félelem, szégyen még jobban elmélyítheti a problémát.

Fotó: iStock.com/Antonuk
Van kiút!
A szorongásos és kényszeres zavarok jól orvosolhatók pszichoterápiás módszerekkel, de ehhez a betegnek először fel kell ismernie problémáját, és segítséget kell kérnie. A szorongások okának feltárása, viselkedésterápiás módszerek segítségével egyrészt oldani lehet az alapvető problémát, a nagyfokú stresszt, másrészt a kliens megtanulhat ennél adaptívabb feszültségoldó technikákat is. Sokaknál már az is nagy segítség, ha valahol beszélhetnek bajaikról, meghallgatják őket, és nem ítélkeznek felettük. Megnyugtató lehet az is, hogy megtudják, nincsenek egyedül problémájukkal, mások is szenvednek hasonló dolgoktól – a közösség megtartó ereje támaszt nyújt a nehéz időkben.
Ha úgy érezzük, ilyen vagy hasonló problémával küzdünk, kérjünk segítséget! Keressünk fel kényszeres zavarokkal küzdő pszichoterápiás csoportot vagy pszichológus szakembert, akinek segítségével megszabadulhatunk rabul ejtő, káros szokásainktól.





#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése