Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. március 19., csütörtök

Hogyan ismerheti fel, hogy gyermeke hazudik?

A mimika és a testbeszéd elárulja a füllentő gyermeket. Bizonyos technikák elsajátításával könnyebben és biztosabban felismerhetjük, hogy mikor hazudik gyermekünk.

- hirdetések -
Ezek az arc azon kifejezései, amelyek az arcon a pillanat töredéke alatt futnak át, és amelyek felfedik a valódi érzéseket a hazugság mögött. Ha valaki hazudik, gyakran önkéntelenül felhúzza a szemöldökét és ráncolja a homlokát.

Az orr megérintése és a száj eltakarása

Aki hazudik, hajlamos gykrabban megérinteni az orrát, mint az igazat mondó személyek. Ez talán azzal magyarázható, hogy ilyenkor az orr hajszálereibe jutó adrenalin hatására az orr viszketni kezd. Ha hazudunk, gyakran eltakarjuk a kezünkkel a szánkat, mintha ezzel akarnák elfedni a hazugságunkat. Az összeszorított száj és a lebiggyesztett ajkak szintént szorongásra utalnak.

Szemmozgás

Leginkább a szemmozgás árulja el azt, aki hazudik. Amikor a jobbkezes emberek visszaemlékeznek, a szemük általában fel, majd balra mozog, míg ha kitalálnak valamit, a szemük fel és jobbra mozdul. Ennek a fordítottja igaz a balkezesekre. A szemdörzsölés, a gyors szemmozgások és a gyakori pislogás szintén árulkodó jelek lehetnek.

Szemkontaktus

A hiedelmekkel ellentétben, ha valaki kerüli a szemkontaktust, az nem feltétlenül hazudik. Az élőlények természetes módon olykor-olykor megtörik a szemkontaktust és elnéznek, hogy aztán könnyebben fókuszáljanak és könnyebben emlékezzenek vissza. A hazudozók alkalomadtán épp a tartós szembenézés technikáját használják arra, hogy meggyőzzék a másikat a mondanivalójuk hitelességéről. Éppen ezért nem szabadkizárólag a szemkontaktusra hagyatkozni, amikor hazugságok után kutatunk.

Testbeszéd

Izzadás

Az emberek jobban izzadnak, amikor hazudnak. Ám nem feltétlenül ez a legbiztosabb jelzője a hazugságoknak. Idegesség, félénkség vagy izgatottság egyaránt kiválthatnak izzadást. Ezt leginkább az olyan jelekkel együtt kell hazugságként értelmezni, mint az pirulás, a remegés vagy a nyelési nehézségek.

Bólintás

A fej ellentétes értelmű mozgatása elárulhatja az igazságot, hiszen ez egy öntudatlan fizikai válasz a valótlan állításra. Ha valaki válaszadásnál a bólintás vagy fejrázás előtt habozik, az is utalhat hazugságra.

Babrálás

Figyelmeztető jel az is, ha valaki a kezével vagy más tárgyakkal babrál. Ez az izgés-mozgás az idegesség és a félelem miatt kialakult többletenergiából származik. Az energia levezetéseként a hazudozók például zsebkendővel is babrálhatnak.

Utánzás

Az emberek természetszerűen utánozzák egymást társalgás közben: ezáltal a kapcsolatot és az érdeklődést jelzik egymás számára. Az utánzás mértéke általában csökken, amikor valaki hazudik, mivel ilyenkor a hazug ember jobban koncentrál a viselekdésére, hogy a hitelesség látszatát fenntartsa. A túl közel- vagy távolhajlás és az elfordulás ilyen árulkodó jelek lehetnek.

Torok

Ha valaki hazudik, gyakrabban nyel. Ez a zért lehet, mert a hazudozás miatt megnövő adrenalin-mennyiség hat a nyáltermelésre: vagy nagyon sok nyál termelődik, vagy kiszárad a torkunk.

Légzés

Hazugságoknál a légzés felgyorsulhat, és több gyors lélegzetet egy-egy lassabb, mélyebb lélegzet követhet. Ennek az a magyarázata, hogy a stressz miatt a szívverés gyorsabbá válik, és a tüdőnek több levegőre van szüksége. Ilyenkor a száj is kiszáradhat.

Kezek, karok, lábak

Stresszmentes helyzetben mindenki hajlamosabb a kényelmes mozdulatokra, például a lábak kinyújtására, szétterpesztésére. Amikor valaki hazudik, a mozdulatok korlátozódnak, merevekké válnak. A kezek pedig megérinthetik a nyakat, az arcot, a fület, de éppen a kézmozgás hiánya, a keresztbe tett lábak és karok is árulkodhatnak arról, hogy valaki nem akar kiadni valamilyen információt. Aki hazudik, tudatosan kerülheti a normál beszélgetések során használt kézmozdulatokat, például a mutogatást. Emellett a hajjal való játszadozás, a kezek ökölbe szorítása és a ruhaujjak piszkálása gyakori szokása a hazudozóknak. Ám ezek a jelek félénkségre is utalhatnak, ezért jól figyeljünk!
(B.Cs.)
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése