Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. március 31., kedd


Kiderült, miért nem kapják el a gyerekek a koronavírust
Kessel Krisztina Életmód 2020. március 6. 0
A koronavírus általában megkíméli a csecsemőket és a gyerekeket...vajon miért?  
Elküldöm
hirdetés
A koronavírus ( COVID- 19) úgy tűnik, egyelőre viszonylag kevés gyereket betegít meg. Hasonlóan volt ez a hét évvel ezelőtti ázsiai SARS és a Közel-Keletet és Dél-Koreát érintő MERS járványnál is, melyet szintén koronavírusok okoztak.
tó: Getty
Jelenleg a megbetegedések száma globálisan napról napra nő, és hivatalos adatok szerint is már közel 97.000 ember betegedett meg, illetve 3308-an haltak meg (az aktuális adatok szerint.) Fontos azonban tudni, hogy mivel nem tudnak minden egyes embert tesztelni, a lehetséges megbetegedések és persze a lehetséges halálozások száma is lehet sokkal magasabb.
HIRDETÉS



Ez is kapcsolódik!
Érdekes módon a gyerekek ritkábban és kevésbé súlyosan érintettek
A Világegészségügyi Szervezet jelentése alapján a tizenkilenc évesnél fiatalabb betegek csupán az összes beteg 2,4 %-át teszik ki. A hongkongi egyetem virológusa, Dr. Malik Peiris, aki a vírus kimutatására alkalmas tesztet kifejlesztette, így nyilatkozott erről.

„Az a nagyon valószínűnek látszó elméletem, hogy a fiatalok is elkapják a vírust, csak relatíve könnyebb lefolyású náluk a betegség.”

Ezt az állítást látszik igazolni, hogy a vírusban hivatalosan eddig egyetlen gyerek sem halt meg és súlyosan is csak 0,2 %-uk betegedett meg, ha elkapták a vírust.
HIRDETÉS
Abban sem lehetünk egyelőre biztosak, hogy a gyerekek tudják-e egyáltalán terjeszteni a vírust, mert mostanáig nem tudunk olyan esetről, ahol egy gyerek fertőzött volna meg akár gyereket, akár felnőttet. Viszont azok a gyerekek, akiknél kimutatható volt a vírus jelenléte, nyilván valamilyen mértékben ezt terjesztik is, hiszen cseppfertőzéssel terjed, és a gyerekek is lélegeznek, még ha kisebb volumenűt is, mint a felnőttek. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy a gyerekek kisebb mértékben fertőzőek, ha már elkapták a vírust, mint a felnőttek.
Eddig egyetlen olyan családról vannak adatok, ahol az egész család, beleértve a gyereket is, megfertőződött. A család középkorú tagjai mindannyian belázasodtak, fájt a torkuk, hasmenésük és tüdőgyulladásuk lett. A tízéves kisfiú azonban, annak ellenére, hogy a tüdejében találtak vírusos tüdőgyulladásra utaló jeleket, semmilyen tünetet nem produkált, azaz jól érezte magát.
Ezt olvastad?
A koronavírusokhoz hasonlóan más vírusoknál is jellemző, hogy a gyerekek sokkal jobban átvészelik az általuk okozott megbetegedéseket, mint a felnőttek. Jellemzően ilyen betegség a bárányhímlő, de hasonlóan ritka az is, hogy gyerekek influenzavírus okozta megbetegedésekben haljanak meg.
Az orvostudomány két magyarázattal állt elő a jelenségre:
  • az egyik az, hogy a fiatal gyerekek egészségesebb életmódot élnek, sokat mozognak és jól táplálkoznak, és ezért jobb fizikai állapotban vannak
  • a másik pedig az, hogy ötvenéves kor felett az immunrendszer elkezd gyengülni és így az emberek kevésbé tudnak védekezni a vírusok ellen.
Tanulság?
Kicsi az esélye annak, hogy az legyen a helyzet, hogy Kínában, ahonnan a legtöbb adat származik, egyszerűen nem fedezik fel a koronavírus jelenlétét a gyerekekben. Az a sokkal valószínűbb, hogy ők tényleg kevésbé hajlamosak elkapni,  és ha meg is betegszenek, a betegség sokkal kevésbé kockázatos lefolyású náluk, mint az idősebb korosztályba


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése