Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. március 11., szerda

Saját ágyba szoktatás 10 lépésben





Ha gyerek most kapott nagyfiús/nagylányos ágyat, talán nem szokja meg könnyen azt, vagy felfedezte, az ilyen ágyból – rácsok híján - bizony könnyű kimászni és átmenni anya-apa ágyába. Ha pedig együtt aludtatok mostanáig, még annál is nehezebb dolgotok van, hiszen olyasmit kell megismerni és megszokni, amit azelőtt sosem tapasztalt a csöppségetek. Sok oka lehet, hogy a kis éjszakai kóborló útja a ti ágyatokban érjen véget, az indokoknak se szeri se száma, de az biztos, hogy hosszú távon ez az egész családot megviseli. A megoldás sem egyszerű, talán már éltetek is meg kudarcokat, de kitartással elérhetitek a célt. Összefoglaltuk 10 lépésben, hogyan járhattok sikerrel.

1. Találjátok meg a probléma forrását!

Vajon mi az oka annak, hogy a gyermeketek nem szeretne a saját ágyában aludni? Vannak, akik szörnyektől félnek, mások rosszat álmodnak, megint mások egyszerűen megébrednek, és utána nem tudnak önállóan visszaaludni – bizony, ezt is tanulni kell! Hogy megoldódjon a gond, először annak gyökerét kell feltárni és így fogni a megoldáshoz.

2. Vezessetek be új szokásokat!

Ha egy kis rugalmasságot viszel gyermeked lefekvési rituáléjába, ez segíthet a saját ágyában tartani, főleg, ha rémálmai vannak vagy fél éjszakánként. Tartsatok „szörnyellenőrzést”, beszélgessetek, olvassatok esti mesét. Esetleg kezdjétek a folyamatot előbb, hogy tovább tarthasson, egy megszokott rutin ugyanis segít gyermekednek oldani a feszültséget. Ha pedig nyugodt, a szobáját, ágyát is könnyebben fogja magáénak érezni.

3. Tanítsd meg önállóan elaludni!

Ha az elalvási rituálénak Te is része vagy valamilyen formában – ülsz az ágya mellett, vagy fogod a kicsi kezét, míg el nem alszik – akkor bizony újra kell gondolnod a stratégiádat. Ha a gyermek tőled függ az elalvásban, természetes, hogy a keresésedre indul, mikor megébred, hiszen nem tudja a műveletet nélküled megismételni. Tanítsd meg hogyan aludjon el egyedül, és azt tapasztalod majd, hogy a probléma nagyja meg is oldódott ezzel.

4. Légy kedves és megértő!

Erről a témáról sose beszélj szigorral vagy tekintélyelvűen! Ez csak növeli gyermeked szorongását így épp az ellenkező hatást éred el vele. Az ágyában töltendő éjszaka fontos mérföldkő legyen, előrelépés, ami büszkévé teszi. Ha úgy éli meg ezt, mint egy kötelező dolgot, ami ha nem sikerül, büntetést vagy a te csalódottságodat vonja maga után, nagyon rossz irányba haladtok.

5. Lépésről lépésre haladjatok!

Amikor elkezditek a szoktatást, nem lesz azonnal „gyerek-mentes”az ágyatok, erre számítsatok! A saját ágyban alváshoz szokni egy folyamat, ami nem hoz rögtön eredményt, sőt, néha még hetek múltán sem. Fontos azonban, hogy az azonnali sikerek helyett a hosszú távú célt tartsátok szem előtt, így nem fogtok ideje korán csalódni. Végül is nem pillanatnyi tűzoltásra van szükség, hanem tartós megoldásért dolgoztok.

6. Vond be a gyereket is!

Ha az esti rituálét együtt alakítjátok ki, bizonyos dolgokban engedd dönteni! Ha választhat takarót, plüss állatot, mesét, bizonyos értelemben ura lesz a helyzetnek, nem pedig csak elszenvedője. Ez növeli magabiztosságát. Beszélgessetek is egy kicsit lefekvés előtt arról, miért szeretnéd, hogy a saját ágyában aludjon, hogy megértse: ez azzal jár, hogy már megnőtt. Ezen a módon olyan kontrollt szerez az események fölött, ami illik egy nagylányhoz/nagyfiúhoz.

7. Csinálj játékot az egészből!

Ha egy játékos, jutalmazáson alapuló rendszert alakítasz ki, melyben minden ágyban töltött éjszaka jó élményt, új kihívást és mókát jelent majd, jobb eredményeket remélhetsz. Ha egyszerűen szóban lefekteted a szabályokat, szigorral próbálod elérni a céljaidat, az amúgy is szenvedő gyermek ellenkezni fog, ami tovább ront a helyzeten.

8. Maradj következetes!

Amikor reggel apró talpak neszezésére ébredsz, nehéz kikelni az ágyból és ellenállni a kísértésnek. Főleg a hajnali órákban, az ágyból nézve könnyebbnek tűnik odébb csusszanni, hogy a csöppség beférjen melléd, esetleg közétek. Ez azonban ellenkező azzal, amit lefekvéskor mondtál neki és nem akarhatod összezavarni a gyermekedet. A következetesség a kulcs, ilyenkor kelj fel, kísérd vissza a szobájába, babusgatás nélkül. A kicsi így hamar megtanulja, hogy nem ér célt az éjszakai átvonulással.

9. Légy türelmes!

Persze nem könnyű megőrizni a hidegvéredet, amikor kimerült, álmos és frusztrált vagy, ám ha elveszted a türelmed, egy kirohanás, veszekedés komoly visszalépést eredményezhet. Mikor saját ágyába szoktatod a gyermeked, beszéld meg magaddal, hogy türelmes és megértő módon állsz a dologhoz, düh és szigor helyett.

10. Jutalmazd az előrelépést, ne büntesd a sikertelenséget!

A megszégyenítés, büntetés még abban az esetben sem vezet jóra, ha gyermeked ellenáll. Ilyenkor jutalmazz az apróbb sikerekért. Meg kell értened, a kisgyermek elsősorban azt szeretné, hogy büszke és elégedett légy, vágyik az elismerésedre. Még akkor is, ha amit tőle vársz, számára nagy feladat és néha ijesztő.
Fotó: dagon_/pixabay
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése