Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. március 12., csütörtök

7 bevált természetes házi gyógymód, trükk gyerekek megfázására, náthára, influenzára




Megfázott a picur, influenzás lett, nátha gyötri, fáj a torka és nem szeretnél egyből a gyógyszerekhez nyúlni? 
Összegyűjtöttem Neked, hogy mi milyen otthoni praktikákat vetünk be a gyereknek megfázás ellen, vagy éppen a megfázás kezelésére és hogyan vesszük rá a kicsit, hogy le is nyelje a gyógyító hatású keveréket, vagy hogy milyen trükköt alkalmazz, ha szeretnéd, hogy alaposan kifújja az orrát a csemetéd!
 
 
 
 
A legutóbbi influenza-járvány a mi kis bölcsisünket sem kímélte. Most először lett úgy igazán lázas, és olyan kis bágyadt. Folyamatosan árgus és aggódó szemekkel figyeltük és készenlétben voltunk, hogy ha arra kerül a sor, hogy orvoshoz kell fordulni, rögtön indulni tudjunk. Végül a lenti természetes, házi gyógymódok és praktikák alkalmazásával nem csak az orvost, de a láz- és a köhögéscsillapítókat is megúsztuk.
A láz, csakúgy, mint a köhögés a gyógyulást elősegítő természetes folyamat – csillapításukkal akár lassíthatjuk is a gyógyulás folyamatát, illetve a kicsi szervezete nem tanulja meg magától leküzdeni a kórokozókat, ezért akár gyakrabban is megbetegedhet a későbbiek folyamán. Nyilván van egy határ, amikor nincs mese, szükség van orvosra, lázcsillapításra, gyógyszerre vagy akár antibiotikumra. Nekünk szülőknek, pedig sokszor oltári nehéz eldönteni, hogy hol van az a határ, igaz? Az ember persze, hogy pánikba esik, mikor beteg a gyereke!
No, de most lássuk a bevált házi gyógymódokat megfázás ellen!
Méz, propolisz
Megfázásra az egyik legjobb méz fajta a hárs. A hársméz könnyebben bekristályosodik ilyenkor a mézes üveget tedd egy vízzel töltött lábasba és nagyon lassan, alacsony hőfokon melegítsd ki, hogy ha azt szeretnéd, hogy újra folyékony legyen. Ha a hárs íze túl erős lenne a gyereknek, akkor adj neki akácmézet! Mézet és propoliszt is inkább csak egy éves kor felett ajánlanak, erre figyelj! A propoliszcseppeknek van alkoholtartalma, ezért én úgy adom a kisfiamnak, hogy egy kávéscsészét teletöltök mézzel és abba csepegtetek 20-25 csepp propoliszt, majd jól elkeverem és kávéskanalanként adagolom neki. Ilyenkor influenza-szezonban időnként megelőzésként is kap belőle. Figyelj milyen mézet veszel, mert akármilyen hihetetlen, de a mézet is hamisítják! Nekem szerencsém van, az utca végén van egy méhész lány, akitől garantáltan igazit tudok szerezni.
Hárs vagy csipkebogyó tea mézzel, citrommal, homoktövis préslével
Egészen pici korától kezdve igyekeztem adni neki gyógyteákat, mindenféle citrom, méz nélkül, hogy szokja az ízüket. Ennek ellenére azért igazán szívesen csak mézzel és citrommal issza meg. A hárs az egyik leghatékonyabb gyógytea megfázás kezelésére, az íze is egész lágy, semleges, a gyerekek szívesebben megisszák, mint az amúgy köhögésre kiváló kakukkfű vagy zsurló teát. A homoktövis préslében elképesztő mennyiségű C-vitamin van, viszont cserébe nagyon-nagyon savanyú. Mi felnőttek egy-egy evőkanállal beveszünk belőle télvíz idején, a picurnak csak mézzel édesítve vagy teába keverve tudom beadagolni. Kamilla teát is adhatsz, viszont inkább 1 éves kor felett, mert a kamilla is allergizálhat.
Még a csipkebogyó tea az, ami nagyon-nagyon hatékony – ezt viszont ne főzd, forrald! A csipkebogyót – amit esetleg ősszel együtt gyűjtöttetek a gyermekkel (ezzel is ösztönözheted, hogy emlékszel Te szedted?) be kell áztatnod hideg vízbe – egy fél marékkal mehet kb fél liter vízbe – egy jó másfél napra, utána iható a tea, aztán ezt az ázott csipkebogyót még egyszer be tudod áztatni, akkor már fél nap is elég. Ez a hátránya, hogy nincs meg azonnal – így ezt inkább megelőzésként érdemes használni.
Melegítő párna
Egy felmelegített meggymag párna órákig sugározza a jóleső meleget a kicsinek. Fülfájás kezelésére az egyik legkiválóbb otthoni gyógymód. A mellkasra téve enyhíti a megfázásos tüneteket. Egy felmelegített tönköly párnából kiáramló kovasav ellazít, megnyugtat - a köhögésben, orrfújásban elfáradt gyermek nyugodtabban alszik tőle. Márpedig egy kiadós, mély, nyugodt alvás rettentő sokat segít a gyógyulás folyamatában. A melegítő palackokkal ellentétben egy melegítő párnával a forrázás kizárt, illetve a hőt sokkal-sokkal tovább tartja mind a meggymag, mind a tönköly, mint egy műanyag vízzel teli palack. Igazán helyes, gyerekeknek való darabok kaphatók, biopamut huzatban, így még attól sem kell tartanod, hogy megolvad a huzatja, vagy éppen mindenféle káros anyag párolog ki a vegyszerekkel kezelt párnahuzatokból.
A melegítő párnáról bővebben itt olvashatsz!
Kamillás gőzölés, inhalálás
Nagyobbacska, óvodás korú gyerkőcök esetén vesd csak be. Ők már jobban megértik, hogy a lábasban forró víz van, és az veszélyes is lehet. Éppen ezért soha ne hagyd magára a gyermeket gőzölés közben. Kb 2 l forró vízbe beleszórsz egy fél marék kamillát, és aztán együtt mentek a gőzbe. Óvatosan hajoljon fölé a gyerek, fejetekre tegyetek törölközőt – a legtöbbször még élvezik is ezt a fajta bújócskát. Ha nagyon sűrű a váladék az orrában, mindenképpen érdemes kipróbálni. A sűrű nátha feloldásának másik házi gyógymódja lehet a sós oldatos orrcsepp, melyet otthon is elkészíthetsz (1 dl víz, egy késhegynyi só – a só legyen adalékmentes – pl. parajdi só. Sokszor mondják, hogy használj tengeri sót – ilyenkor kérdem én – végsősoron melyik só nem tengeri? Tehát szerintem felesleges megvenni a tengeri sónak titulált drága sókat).
Gyömbér tea
Frissen reszelt gyömbért leöntesz forró vízzel, azt adod inni a beteg gyereknek. A gyömbér íze azért eléggé erős (pl. én magam nem nagyon tudom meginni), így vagy mézzel, citrommal oldod; vagy különféle trükkökkel veszed rá, hogy megigya. Unokatesóm pl. a tequila-ivás rituáléját lemásolva itatta meg a gyerekkel az ilyesmiket. Nagyon ötletes, és még élvezte is a kis lurkó!
Fokhagyma, méz, levesek
Szintén nem a gyerekek kedvence, de valljuk be a miénk sem: egy jó evőkanálnyi mézbe belereszelsz egy fél gerezd fokhagymát és azt adod neki. Ha nagyon nem megy, ne erőltesd. Igaz, betegen a gyerekek étvágya kb a nullával egyenlő, de esetleg ehelyett meg lehet próbálni egy kis fokhagymakrém levest főzni neki, vagy ha ő maga dörzsölheti be fokhagymával a pirítósát (esetleg a pirítatlan kenyerét), mindjárt több kedve lesz enni is belőle. A krémlevesek (pl. sütőtök, brokkoli) kellemesen felmelegítenek, a fájós toroknak is nagyon jólesőek, és egész laktatóak, akkor is, ha csak egy picit tud enni belőlük a kis beteg. Továbbá a legtöbb krémleveshez adhatsz tökmagolajat is – így az olajban oldódó vitaminok is könnyebben felszívódnak. Egy frissen főzött húsleves pedig igazi csodákra képes (anyukámé a halottat fel tudná támasztani).
Orrfújás – galacsin trükk
Számunkra az egyik legnagyobb kínlódás az orrfújás, orrszívás (szívás – minden értelemben!). Hallottam róla, hogy sok gyerek magának porszívózza ki – hát mi fényévekre vagyunk ettől. Már csak az említésére is ordítás van a köbön, de olyan, hogy attól rettegünk a szomszédok kihívják a gyerekvédelmiseket! Legtöbbször mondjuk a sírás kihoz egy csomó trutyit még mielőtt belefognánk az orrszívás szülőt próbáló feladatába. Sokszor viszont nagy nehezen leszívjuk neki, és azt látjuk, hogy hát ezért kár volt kínozni szerencsétlen gyereket. Így két nátha között igyekszünk vele gyakoroltatni az orrfújás helyes technikáját. Hogy hogyan? Ami a legjobb trükk volt eddig: gyúrj galacsint valami egészen könnyű anyagból, valami olyasmi legyen méretre és súlyra is, mint a zokniszösz – 3-4 mm átmérőjű, habkönnyű anyagból. Ezt próbálja meg a nózijával elfújni. Annyira bejött neki ez a játék, hogy ma a többieknek is megmutatta a bölcsiben – éppenséggel egy papírgalacsinnal, tehát az is működik.
Akárhogy is, ha náthás a gyerek, kipirosodik és fájhat az orra alatt, ami aztán szintén nem segíti elő, hogy „szívesen” kifújja az orrát – én ilyenkor körömvirágos ajakbalzsammal (pl. Weleda) bekenem az orra alatt, naponta többször, akár minden orrfújás után. A legtöbbször magának keni be, és egy pillanat alatt enyhíti a pirosságot és a fájdalmat.
+1 TIPP
Friss levegő
Kis betegünknek szüksége van a friss levegőre, ezért gyakran szellőztess a lakásban. Előtte persze takargasd be gondosan, és ne rá közvetlenül menjen a hideg levegő! A szellőztetés ideje alatt érdemes akár egy puha pamut vagy gyapjú sapkát és sálat ráadni, nehogy újra megfázzon.
Tetszett a cikk? Hasznos volt?
Mutasd meg barátaidnak is! Kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése