Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. március 20., péntek

Ismerje fel a szembetegségeket időben!

Szemünk folyamatosan precíziós munkát végez. Közeli vagy távoli tárgyakra fókuszál, valamint folyamatosan változó fényviszonyokhoz kell alkalmazkodnia. Ismereteink több mint 80%-át a szemünkön keresztül szerezzük. Éppen ezért sokan rettegünk a szembetegségektől. Számtalan probléma merülhet föl, így például glaukóma, szürke hályog vagy súlyos kancsalság, azonban a szemorvos a legtöbb esetben tud segíteni.
Ahhoz, hogy eligazodhassunk ebben a világban, folyamatosan a lehető legpontosabb képet kell kapnunk környezetünkről. Szemünk olyan eszköz, amely információt szolgáltat nekünk. Amennyiben a megfelelő működése váratlanul megsérül, könnyen bátortalanná és bizonytalanná válhatunk.
A szembetegségektől függetlenül a mai modern orvostudomány szinte minden esetben meg tudja menteni látásunkat különböző gyógymódok segítségével. Ennek legfontosabb feltétele a betegség korai felfedezése és diagnosztizálása. Éppen ezért a szemorvosok és optometristák azt javasolják, hogy 40 éves kor felett mindenki évente menjen el szemvizsgálatra. Ha egy betegséget a korai szakaszában felismernek, akkor már azt megelőzően sor kerülhet beavatkozásra, hogy maradandó sérülés alakulna ki.
Tekintsük át a leggyakoribb szembetegségeket:
Kancsalság - Esotropia (strabizmus)
Ez a szembetegség az egyik leggyakoribb betegség, amely mindkét látószervet érinti. A probléma örökletes. Fontos tudni, hogy a kancsalság semmi esetre sem csupán kozmetikai hiba. A kancsalságban szenvedő gyermekek szemei egymáshoz viszonyítva nem megfelelő szögben ülnek, így a gyermekek többnyire kettős képet látnak. Ennek a kellemetlenségnek az ellensúlyozására az agy egy trükköt vet be: a betegségben nem érintett szem egyedül végzi a munkát, a másik szemet pedig „kikapcsolja”. Ennek eredményeként a használaton kívüli szem fokozatosan gyengül, majd végül csaknem megvakul, holott jól betölthetné funkcióját, ha korrigálnánk. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy körülbelül hatéves kortól minden látásfolyamat úgy beáll a saját rendje szerint, hogy a későbbiekben megkezdett kezelések már nem lesznek eredményesek. A szakértők az esotropia több típusát különböztetik meg:
  • Látens esotropia (heterophoria)
    Egy szemizom egyensúlyzavarát jelenti. Az agy képes nagyban ellensúlyozni az esotropia ezen típusát. A fáradtság és a stressz fej- és szemfájáshoz vezethet.
  • Kísérő esotropia (heterotropia)
    A szemek egységes, összehangolt mozgást végeznek valamennyi irányba, de nem ugyanarra a tárgyra irányulnak. A kancsalság szöge minden nézési irányban megegyezik. Ezt a szembetegséget már gyermekkorban kezelni kell ahhoz, hogy megakadályozzuk az érintett szem tartós látáskárosodását.
  • Paretikus esotropia (bénulás)
    Többnyire idegrendszeri betegség, baleset, illetve egy vagy több szemizom sérült működésének következménye.
Fontos információ: A csecsemő még nem tud a tárgyakra fókuszálni, ezért természetes, ha szemei még nem mindig párhuzamosak. A helyzet akkor jelent problémát, amikor az egyik szem folyamatosan eltér a másik szem irányától. Egy másik lehetséges figyelmeztető jel az, ha a gyermek “esetlen”. Néha nehéz a szülőknek megállapítaniuk, hogy a gyermek bandzsít-e vagy sem. Szemorvos ezt vizsgálattal egyértelműen meg tudja állapítani.
Az esotropia különböző típusaiban a kezelések eltérőek. A leggyakoribb az okklúziós terápia. Ennek során takarást helyeznek a „jó” szem elé, ezzel munkára kényszerítve a sérült szemet. Az is megoldást jelenthet, ha a szemüveg egyik oldalát letakarjuk. Az agy mindkét esetben arra kényszerül, hogy a gyenge szemet támogassa és eddze.
Minél korábban kerül sor a kezelésre, annál nagyobb esély van a sikerre. Amennyiben az esotropia minden igyekezet ellenére fennáll, a beteg szemen műtét végezhető el a gyermekeken.
Szürke hályog
A „szürke hályog” szó a görög „vízesés” szóból ered. Az ókori tudósok szerint az emberi pupilla szürke színe csörgedező víz. Mai ismereteink már pontosabbak: a szemlencsében csoportosuló proteinek okozzák ezt az elhomályosodást. A legtöbb esetben a nikotinfogyasztás a kulcsszó, de a diabétesz és az UV-sugarak is kiválthatják. A szürke hályogban szenvedőknek ezért olyan érzésük van, mintha folyamatosan zúzmarás üvegen néznének keresztül. Szerencsére ma már kiváló kezelési lehetőségek léteznek erre a betegségre. A homályos lencsét ambuláns műtét során – rutineljárás keretében - eltávolítják és a helyére műlencsét tesznek.
Glaukóma – Zöld hályog
Ez a szembetegség már jóval alattomosabb, mivel nem okoz fájdalmat. A növekvő belső szemnyomás észrevétlenül retinakárosodást okoz, végül pedig a látóideg romlásához vezet. Magyarországon a betegség neve “zöld hályog”, mert amikor a belső szemnyomás nagyon magas, akkor az illető személy egy zöld fénygyűrűt lát a fényforrások körül. A betegség csak akkor gyógyítható, ha korán felismerik. Speciális gyógyszeres kezelés (szemcseppek) megmentheti a látást. Éppen ezért nagyon fontos a szem rendszeres vizsgálata. Ha az idegszálakat elvesztettük, azok már soha többet nem pótolhatók.
Időskori makuladegeneráció (AMD)
Az AMD jellegzetes időskori betegség. A retina már nem olyan jól ellátott, mint korábban, ezért a sejtek fokozatosan elhalnak. A betegség korai szakaszában is kimutatható rövid szemvizsgálattal. Ha például egy AMD-ben szenvedő beteg a fürdőszobában a csempék közötti réseket nézi, akkor egyszer csak egy olyan kanyarulatot lát, ami a valóságban nincs ott. A betegség korai szakaszaiban a fürdőszobában lévő rés hirtelen egy kicsit meggörbül.
Amikor a degeneráció előrehalad, a retinában a legélesebb látás pontján, az úgynevezett makulában lévő látósejtek fokozatosan elhalnak. Kizárólag a perifériák menekülnek meg a pusztulástól. Éppen ezért, ha például egy AMD-ben szenvedő beteg egy utcát nézne, akkor látná a házakat jobb és bal oldalon, de nem látná az autókat az úttesten. Ennek a szembetegségnek két változata létezik:
  • Száraz makuladegeneráció
    A retina alatt található úgynevezett pigment epithelium elpusztul, és ennek következtében a receptorsejtek elhalnak. Az AMD-betegek több min 80%-a szenved a betegség száraz formájában. Ennek kialakulása lassú, több évig is eltart. Még napjainkban is alig létezik kezelési lehetőség az AMD-ben szenvedőknek. A legtöbb betegnek nagyító látásjavító eszköz tud segíthet abban, hogy olvasni tudjanak.
  • Nedves makuladegeneráció
    A nedves AMD sokkal agresszívabban fejlődik ki, mint a száraz AMD. A pigment epithelium ebben a formában is elhal, és a receptorsejtek elpusztulnak. A nedves forma egyik jellemzője azonban, hogy erek keletkeznek a retinában. Ezek a kis erek könnyen vérezni kezdenek. A retina ennek következtében megduzzad, és a páciens látása torz lesz. A vértelen kis erek hegeket is hagynak a retinán. A szembetegség korai szakaszában speciális gyógyszeres kezelés segít, amellyel gátolható az erek keletkezése a retina alatt és belsejében. A lézerterápia vagy az úgynevezett fotodinamikus terápia többeknek segít. A retinán végzendő új műtéti beavatkozásokat jelenleg több klinikán is tesztelik.
Diabétesz okozta retinopathia – időskori vakság
A diabetikus retinopathia az időskori vakság egyik leggyakoribb oka. Általában a diabétesz eredményeként alakul ki és a retina megbetegedése. Az folyamatosan megnövekedett vércukorszint a retina ereinek mutációjához vezet, ami a látás rendellenességeit és elvesztését okozza. Az orvosok három formáját különböztetik meg:
  • Nem proliferativ retinopathia
    Az erek mutációja kizárólag a retinára korlátozódik. A legtöbb esetben az érintettek semmit sem vesznek észre.
  • Proliferatív retinopathia
    Előrehaladott betegség esetén új erek keletkezhetnek, amelyek a retinából továbbterjedhetnek az üvegtestbe. A vérzésen kívül ennek következtében a retina leválhat. A látás már jelentős mértékben károsodott.
  • Diabeteszes maculopathia
    Zsírlerakódások, duzzadó és szivárgó folyadék veszélyezteti a makulát, vagyis a legélesebb látás pontját. A betegség további előrehaladása vakságot okozhat.
Éppen ezért nagyon fontos, hogy minden diabéteszes beteg megfelelő kezelésben részesüljön. Sajnos erre nem mindig kerül sor. A lézerkezelés már a korai szakaszban lelassíthatja az erek mutációját. Előrehaladott betegség esetén komplex műtét szükséges ahhoz, hogy a beteg ne vakuljon meg.
Szemszárazság 
Éget, viszket, és olyan érzés, mintha apró homokszemcsék lennének a pupillánknál. A vakító napfény, a maró kipufogógázok, a levegőben terjengő pollen, por és a számítógép vibrálása egyaránt előidézhetik ezeket a kellemetlen tüneteket. Normál esetben a könny kiöblíti az idegen részecskéket a szemből, valamint oxigénnel és tápanyagokkal látja el azt.
A nedves filmréteg azonban kiszáradhat, ami azt a jól ismert érzést okozza, mintha homok került volna a szembe. Ennek leggyakoribb kiváltó oka lehet, ha túl sokáig nézzük mereven a monitort, valamint a száraz szobalevegő és az autó légkondicionáló rendszere. Hormonális rendellenességek és egyes gyógyszerek, például fogamzásgátló tabletták vagy béta blokkolók szedése szintén előidézhetik ezeket a tüneteket.
Az ok azonban nem csupán az elégtelen könnytermelés lehet. Néha a könny összetétele nem megfelelő. Az úgynevezett „műkönny” jelentheti a legjobb segítséget mindkét esetben. Ilyenkor a cseppek vagy gél pótkönnyként szolgálnak. Cseppentsünk az alsó kötőhártyazsákba. Ezután csukjuk le szemhéjunkat, és „forgassuk” szemünket, hogy eloszlassuk a szert.
Figyelmeztetés: Amennyiben a cseppeket túl sokáig és túl gyakran használjuk, akkor előfordulhat, hogy szemünk egyre kevesebb könnyet termel. Éppen ezért fontos, hogy az okokat szakemberrel is megbeszéljük, és orvosoljuk azokat ha lehet (áttérés más gyógyszerre, stimulánsok kerülése).
Még egy tipp a gyógyulásért: Erősen klórozott medencékben viseljen úszószemüveget. Utolsó lehetőségként a műtétet is számba lehet venni, amennyiben a helyi kezelés nem vezet eredményre.
Retinitis pigmentosa
Ha valaki ebben a genetikai betegségben szenved, akkor továbbra is képes újságot és könyvet olvasni, mivel a világot egyfajta csőlátásban szemléli. Egy örökletes sérülés következtében a retinában található fényérzékeny sejtek fokozatosan elhalnak. Először az éjszakai és szürkületi látásért felelős pálcikák halnak el. A sejtek jellemzően kívülről befelé pusztulnak el. A szem középpontjában lévő macula egy ideig továbbra is megmarad, így a betegek még sokáig tudnak olvasni. Súlyos esetekben végül valamennyi sejt elpusztul.
Az esetek többségében ez a betegség fiatal korban elkezdődik. Mindkét szem egyformán érintett. A retinitis pigmentosában szenvedők először nem látnak jól félhomályban, majd éjszakai vakságban szenvednek, és végül csak egy kis csőlátás marad.
Segíthetnek a színezett látásjavító eszközök, amelyek megakadályozzák a túlzott káprázást. A genetikai és molekuláris biológiai kutatások reménykeltőek. A szakértők bíznak benne, hogy csupán idő kérdése, és a sikeres terápia elérhetővé válik.
Fényvillanások / Retinaleválás
Ha csukott szemmel villanó fényeket látunk, akkor fel kell keresnünk egy szemorvost, mivel ez a tünet a korral járó üvegtest-degenerációra jellemző.
A szembetegség oka: Az évek során az üvegtestben fellépő, kezdetben ártalmatlan lerakódások és a kollagénrostok összeállnak. Vízzel teli üregek keletkeznek, mivel az üvegtest cseppfolyóssá válik. Szemmozgások közben az azokban lebegő szilárd részecskéket a beteg mozgó árnyékokként, vékony vonalkákként vagy szöszökként érzékeli. Ezek az úgynevezett mouches volantes (üvegtesti lebegők) bár zavaróak, mégsem veszélyesek és nem igényelnek kezelést.
Ha azonban a cseppfolyósodás erőteljesebbé válik, akkor az üvegtestek részben vagy egészen leválhatnak az alapról. Ennek két különböző formája létezik: részleges és teljes üvegtestleválás.
Részleges leválás esetén megmaradnak az üvegtestgát és a retina közötti kapcsolatok. Amikor az ebben a betegségben szenvedő páciensek megmozdulnak, húzóerő jelentkezik a retinában, ami fényvillanásokat okoz. Ha az üvegtest teljesen levált, a fényvillanások eltűnnek. Teljes üvegtest-leválás esetén a retina tönkremehet, amely a retina leválásához és akár az üvegtest vérzéséhez vezethet.
A diagnózishoz az orvos réslámpával megvizsgálja az üvegtestet valamint ellenőrzi a szemfeneket. Ezeket a komplikációkat mielőbb kezelni kell, mivel retinaleválás esetén gyakran műtétre van szükség.

A szépséget látni kell



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése