Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. március 18., szerda

Lenőtt nyelv: tünetek és megoldások

Lenőtt nyelv: tünetek és megoldások

A lenőtt nyelv öröklődő, és születési rendellenesség, előfordulása viszonylag gyakori: a babák 0,2-2 százaléka lenőtt nyelvvel jön a világra.






A lenőtt nyelv egy olyan jelenség, amely sokkal több embert érint mint gondolnánk. A lenőtt nyelvvel született babák esetében figyelembe kell vennünk pár dolgot, különösen, ha anyatejjel táplált csecsemőkről van szó.

A lenőtt nyelv latin neve ankyloglossia. A jelenség lényege, hogy a frenulum, azaz a nyelvfék, amely a nyelv alatti vékony szövet, amely a szájüreg alsó részét köti össze a nyelvvel túl rövid, vagy túl feszes, és emiatt a nyelv mozgása akadályozottá válik.
A lenőtt nyelv öröklődő, és születési rendellenesség. Általában a felmenők közül többen is lenőtt nyelvvel születtek. Előfordulása viszonylag gyakori: a babák 0,2-2 százaléka lenőtt nyelvvel jön a világra, írja a breastfeedingbasics.com
Ahhoz, hogy megállapítsuk egy kisbabánál, hogy lenőtt-e a nyelve, nyújtsuk ki rá saját nyelvünket. Még az egészen kis csecsemők is automatikusan utánozni fognak minket. Ha azonban egy baba nem tudja teljesen kinyújtani a nyelvét, vagy – a lenövés miatt – az szívformájú, érdemes megmutatni az orvosnak. Megpróbálhatjuk az ujjunkat beledugni a szájába. Amikor szopizni kezdi azt, nézzük meg, hogy a nyelve túllóg-e az íny vonalán. Ha nem, valószínűleg lenőtt nyelvvel állunk szemben.
A legtöbb esetben a nyelvfék a baba első életéve során magától a megfelelő hosszúságúvá és feszességűvé alakul, és nem okoz problémát sem az evésben, sem a beszédtanulás során
A komolyabb nyelvlenövések esetében már számolni kell azzal, hogy a kisgyereknek gondjai lesznek a hangképzéssel a nyelv korlátozott mozgása miatt. (Különösen az „sz”, a „d”, az „l”, az „r” és a „t” hangok okoznak majd nehézségeket.). Emellett olyan alapvető tevékenységek is akadályba ütközhetnek, mint pl. egy fagylalt elnyalogatása, egy fúvós hangszer megszólaltatása, vagy egy egyszerű nyelvkiöltés. Bár egy újszülött kisbaba anyukájaként ezeket sokan nem tartják olyan nagy bajnak, nagyon hamar eljön az az idő, amikor a gyerek kellemetlenségekbe ütközik. A lenőtt nyelv a fogazat kialakulását is befolyásolhatja, mivel egy komolyabb esetekben nagy távolság alakulhat ki az alsó metszőfogak között.
A kisbabáknál a lenőtt nyelv sokszor okoz komoly szoptatási nehézségeket, ugyanis, ha nem megfelelően szopizik, az komoly mellgyulladást válthat ki, a szoptatás pedig jelentős fájdalmat okoz az anyának. A baba eközben éhes marad, mert nem jut elég tej a gyomrába, ami súlyveszteséghez vezethet.
Ha az orvos megállapítja, hogy a lenőtt nyelv okozza a szoptatási nehézségeket, lehetőség van egy olyan, ambulánsan is végezhető rutinbeavatkozásra, amely megoldhatja a problémát. Az ún. frenulotómia során az orvos egyszerűen „felcsípi” a nyelvféket, ezáltal a nyelv képes lesz a megfelelő mértékben mozogni. Az eljárás során csupán egy-két csepp vér távozik a sebből, de ha a babát azonnal megszoptatják, a vérzés pillanatok alatt eláll. Általában még helyi érzéstelenítés, és varrás sem szükséges.
A beavatkozás után a legtöbb anya azonnali javulást érez mind a szoptatást, mint a kisbabája általános kedélyét illetően. Minél hamarabb állapítják meg egy gyermeknél, hogy lenőtt a nyelve, annál kevesebb időt vesz igénybe, hogy hatékonyan és kényelmesen tudjon szopizni a nyelvfék felcsípése után.
Sajnos sok tápszeres babánál nagyon sok ideig rejtve marad a nyelvfék-probléma, mivel a cumisüvegből egészen más „technikával” kell inni a tápszert, mint az anyamellből a tejet. Így fordulhat elő, hogy sok gyereknél csak akkor válik egyértelművé, hogy valami nem stimmel a nyelvével, amikor beszédproblémái lesznek.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése