Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. március 4., szerda

flegmone gyermekeknél

Mi a flegmon és mi a kezelési módja?
A cellulititis egy olyan kóros állapot, amelyre jellemző, hogy a zsírszövetben diffúz, gennyes tömeg jelentkezik. Különlegessége, hogy a gyulladásnak nincsenek egyértelmű határai. Célzott kezelés hiányában a genny gyorsan megolvasztja a környező lágy szöveteket. Így a flegmon gyorsan növelheti a területét, mélyen és szélesen bővülhet. A jövőben a gennyes folyamat kiterjedhet a szalagokra, az izmokra és a csontokra is. Az orvosok már tudják, hogy mi a flegmon, és annak veszélye.
FONTOS! Nina nevelő asszony: "A pénzt mindig a bőséges lesz, ha a párna alá kerül."
Ez a kóros állapot egyaránt lehet független betegség és a szepszis, a karbuncle, a tályog és az emberi testben előforduló egyéb folyamatok komplikációja. Ha a végtagokon komplex terápia nélkül alakul ki a flegmon, a súlyos szövődmények és gangrénák nagy kockázata áll fenn. Ez a patológia gyakrabban fordul elő újszülötteknél, valamint a 17-35 éveseknél. Gyakran előfordul, hogy az AIDS-ben szenvedő betegeknél ez az oktatás megtalálható.
A betegségek típusainak és formáinak osztályozása
Az ilyen oktatás lehet elsődleges és másodlagos. Ez a fertőzés szubkután rétegbe történő behatolásának módjától függ. Elsődleges flegmon esetén a patogén mikroflóra közvetlenül a bőr alá kerül, ami gyakran injekcióval történik. A másodlagos oktatási formában a szomszédos szövetekből származó gyulladásos folyamatok átmenete figyelhető meg.
Emellett a cellulitis lehet akut és krónikus is. A terjedés mértékétől függően az ilyen oktatás lehet progresszív vagy korlátozott. Enyhe esetekben felületes. Súlyos esetekben a sérülés mély lehet. A szövetkárosodás típusától függően megkülönböztetjük a következő flegmon formákat:
A meglévő károsodások lokalizációja miatt az ilyen képződés lehet retroperitonealis, intermuszkuláris, szubkután, interorgan, subfasciális, mediastinalis flegmon stb. Kedvezőtlen pálya esetén a képződés meghaladhatja az anatómiai területet, ami a patológia elterjedéséhez vezet a szomszédos szervekhez.
A patológia kialakulásának fő oka
Most már ismert, hogy miként juthatnak be a mikroorganizmusok mély szövetekbe. Még az opportunista mikroorganizmusok is kiválthatják a flegmon kialakulását. Bármely seben, kopáson, nyirokcsatornán és vérereken keresztül behatolhatnak a mély rétegbe. Gyakran az ilyen oktatás megjelenése a macskák és kutyák harapásainak hátterében figyelhető meg. Ezen túlmenően ez a kóros állapot gyakran olyan emberekben alakul ki, akik gyakran érintkeznek különböző háziállatokkal, beleértve a sertéseket, puhatestűeket, halakat és madarakat. A leggyakrabban a flegmon kialakulását provokálja:
  • Proteus;
  • streptococcusok, azok
  • pneumococcus;
  • nem sporogén anaerobok;
  • E. coli.
Ennek az állapotnak a kialakulásának fő oka a meglévő patogén mikroorganizmusok aktivitása. Különösen veszélyes a gyógyszerek ellenálló baktériumok. A szembetűnő példa a Staphylococcus aureus, a lágy szövet elváltozása, amelyet rendkívül nehéz kezelni.
Leggyakrabban a kórokozók sérült bőrön és nyálkahártyán keresztül hatolnak be a mélyebb rétegekbe. Ezen túlmenően a fertőzés gyakran terjed a limfogén útvonalon vagy a vérereken keresztül, például furunculózissal, mandulagyulladással, fogszuvasodással, stb. Ez gyakran megfigyelhető olyan kábítószer-függőknél, akik különböző mérgező vegyületekből készült házi készítménnyel injektálják magukat, de nem kerülnek be a vénába. Ebben az esetben a mérgező anyagok először korrigálják a lágy szövetet, ami optimális környezetet teremt a patogén mikroflóra számára.
Még mindig számos olyan prediktív tényező van, amely hozzájárul a cellulitisz gyors növekedéséhez a patogén mikroflóra méretében és reprodukciójában. Így például a flegmont érintő oktatás esetében az oka az endogén és az enzogén különböző tényezőkben gyökerezik. Sokkal gyakrabban és súlyosabban fordul elő, hogy ez a kóros állapot a meggyengült immunitású és kimerült szervezetben szenvedő embereknél jelentkezik. Ezen túlmenően az alsó lábszár púpos flegmonja gyakrabban alakul ki a HIV-fertőzés hátterében, valamint azok között, akik tuberkulózisban és krónikus vérbetegségekben szenvednek. Az alkoholizmus és a kábítószerfüggőség az összes testrendszer megzavarásához vezet, ami az ilyen függőségű személyeket kevésbé ellenálló a patogén mikroflóra hatására. A lábflegmon gyakran cukorbetegség komplikációjaként alakul ki. A patogén mikroorganizmusok által okozott lágyrészek károsodása sokkal nehezebb, ha egy személynek keringési rendellenességei vannak.
Tüneti megnyilvánulások
A legtöbb esetben ennek az oktatásnak a fejlődése akut kezdet. A testhőmérséklet 39-41 ° C-ra emelkedik. Ezen túlmenően az általános mérgezés jelei gyorsan növekednek. A betegek panaszkodnak:
  • erős szomjúság;
  • hidegrázás;
  • fejfájás;
  • súlyos gyengeség.
Az érintett felületen lévő bőr vöröses és duzzadt. Ha a lábfej flegmonja, a végtag nagymértékben nő. A sérült terület melegebbé válik, mint a környező egészséges területek. A bőr ragyog. A flegmon eloszlás egyértelmű határai nem határozhatók meg.
A gennyes tartalom megolvaszthatja a mélyebb szöveteket, így a képződés nagymértékben bővül. Amikor egy mély flegmon alakul ki, a tünetek egyre akutabb formában jelennek meg. Ezenkívül a formázás feletti bőr gyakran megolvad, amihez nagy mennyiségű gennyes tartalom szabadul fel. A betegek légszomjat, csökkent pulzust és vérnyomást, csökkent vizeletet, fejfájást és bőr sárgaságát tapasztalhatják.
Lehetséges szövődmények
Kedvezőtlen pályán a fertőzés terjedhet. Ez számos rendkívül súlyos szövődmény kialakulásához vezethet, amelyek közül néhány potenciálisan életveszélyes. A flegmon elleni leggyakoribb körülmények a következők:
  • lymphangitis;
  • thrombophlebitis;
  • nyirokcsomó;
  • szepszis;
  • orbánc.
Ritkán a patogén mikroorganizmusok a keringési rendszeren keresztül jelenlévő nidusokból az agyba terjedhetnek, ami gennyes meningitis kialakulását okozza. A flegmon, osteomyelitis, pleurisis, tendovaginitis miatt az arthritis tovább diagnosztizálható. Ezenkívül a patogén mikroflóra terjedése gyakran okoz artériát, azaz az artériás fal gyulladását. Az ilyen komplikáció rendkívül veszélyes, mivel hatalmas vérzést okozhat.
Komplex terápia
Mivel ez a kóros állapot nagyon akut kezdődik, a terápiát kórházban végzik. Az első a genny evakuálása a meglévő üregből. Bizonyos esetekben sebészeti beavatkozás történik a tartalom eléréséhez. Vízelvezetés után a sebet fertőtlenítőszerekkel alaposan kezeljük.
Csak ritka esetekben, amikor a szöveti infiltráció nem figyelhető meg és a képződés kezdeti szakaszban van, a cellulitis kezelése konzervatív módszerekkel hajtható végre. Meleg tömörítést és melegvizes palackokat alkalmazunk az érintett területre. Ezenkívül UHF eljárásokat és higany kenőcsökkel ellátott kötszereket is használhatunk.
Magas testhőmérséklet jelenlétében és kialakult infiltrációs műtétre van szükség. A műtét során a sebfalakat alaposan megtisztítják. A flegmon ilyen kezelése javíthatja az egészséges szövetekben a trofizmust, csökkentheti a stresszt és csökkentheti a szövődmények kockázatát. Általában egy ilyen beavatkozást általános érzéstelenítéssel végeznek. A mély üreges elrendezéssel vízelvezetést lehet kialakítani. A kötszereket a meglévő sebre vízoldható kenőcsökkel vagy magas dózisú antibiotikummal rendelkező hipertóniás oldattal kell alkalmazni. Kiterjedt flegmonnal a kezelés nagyon hosszú lehet.
Abban az esetben, ha a seb folytatódik, ismételt műtét és dermatoplasztika végezhető. Gyakran szükség van általános antibiotikum-terápiára. Ezenkívül a szervezetben lévő toxinok semlegesülnek az Urotropin oldat injekciójával. Kalcium-klorid adagolható a beteg érrendszerének növelésére. Jelentős fájdalom esetén fájdalomcsillapítók intramuszkuláris beadása szükséges. Bizonyos esetekben a szív- és érrendszeri munka, az immunmodulátorok és a vitamin-komplexek stabilizálásához gyógyszereket kell használni.
Veszély flegmon alsó végtag
A láb flegmonja egy gennyes folyamat, amelynek nincsenek határai. Ez hajlamos a közeli szervekre terjedni. A leggyakoribb kórokozók a staphylococcus, a streptococcus, a gomba és az anaerob mikroorganizmusok. Ez a betegség nem jelenik meg a szőrzeten, de például a lábon, és a kiterjedt gyulladásos folyamat miatt a végtag ebbe a részébe megy. Milyen tényezők provokálnak egy betegséget, mi a tünetei és a kezelési módszerei?
Okai
A flegmon mind a felnőttek, mind a nemek közötti gyermekek körében lehet. A gyulladás önálló patológiaként kezdődik, vagy a gennyes folyamatok szövődményeiből fakad: források, tályogok, arthritis, osteomyelitis, carbuncles és mások. Ezen kiváltó tényezők mellett az okok lehetnek:
  • végtagkárosodás;
  • fertőzött puhatestű, hal vagy állat harapása;
  • vegyi anyagok bevezetése a bőr alá (petróleum, terpentin, benzin, kábítószerek stb.);
  • az aszeptikus intézkedések megsértése a sebészeti beavatkozások során.
A flegmon bárhol megjelenhet a testen. Az állkapocs szövetén a betegség hosszú ideig a fogszuvasodás miatt lokalizálódik, a krónikus mandulagyulladás, a limfadenitis vagy a pulpitis. A comb flegmonja néha az elsődleges patológia, de gyakran előfordulnak olyan betegségek kialakulása, amelyek a szomszédos területeken (csípő, hasi szövetek) lenyelésük következtében alakulnak ki.
Kockázati tényezők és kórokozók
A lábfej flegmonjának kialakulásának esélye az immunitás csökkenésével jár, ami a cukorbetegség, az onkológia, a HIV-fertőzés, a vitaminhiány, a tuberkulózis, a különböző vérzavarok és egyéb okok következménye. Ebben az állapotban a betegség gyorsan fejlődik és súlyos formája van. A kutatók úgy találták, hogy a cellulitisz kialakulását okozhatják, beleértve az opportunista patogén baktériumokat is.
A diabéteszben szenvedőknél gyakran megfigyelhető a patológia. Az immunreakciójuk csökken, és ennek következtében a bőr kis megsértése is súlyos szövetkárosodást okozhat. A nyílt sebbe eső patogenikus mikroflóra a fertőzés gyors terjedését okozza a beteg testében.
A legveszélyesebbek a gyógyszerekkel szemben ellenálló baktériumok, például a Staphylococcus aureus. Ha a bőrre és a szövetekre hat, akkor a kezelés rendkívül nehéz lesz. A mikroorganizmus a gennyes gyulladás provokátorává válik, nemcsak a sebfelületbe való behatolás esetén, hanem a bőr és a zsírszövet sérelme nélkül is. Ez akkor fordulhat elő, ha a mikrobák lymphogén útján vagy a véráramba kerülnek.
Az alkoholizmus és a kábítószer-függőség megzavarja az emberi szervek és rendszerek munkáját, ami kevésbé ellenáll a betegség okozta szervezetek hatásának. Ez hozzájárul a rendszeres súlyos mérgezéshez. Ezért az ilyen emberek gyakran szenvednek a kérdéses betegségtől.
A flegmon más mikrobákat is provokál. A vízben és a talajban élő Pseudomonas aeruginosa-t mély vágás vagy karcolás miatt vezetik be a szövetbe. A Pasturella multocida a kutyákkal és macskákkal gyakran kommunikáló emberek bőrére kerül. Az Erysipelothrix rhusiopathiae fertőzése rákokból, halakból és más folyami és tengeri lakókból származhat.
Besorolás és formák
A betegség elsődleges lehet (közvetlen fertőzés következtében), másodlagos (ha a szomszédos szövetekből gyulladás lép fel), akut, lassú, felületes vagy belső, progresszív vagy korlátozott.
A szövetpusztulás típusa szerint a cellulitisz a következő formákra oszlik:
A lokalizációs módszer szerint a betegség a következő típusokba sorolható: szubkután, intermuszkuláris, szubfás, retroperitonealis, szervezett, valamint a mediastinum cellulóz cellulitisz, nyaki flegmon, bal és jobb kéz, sípcsont, csípő és lábfej flegmon. A fertőzés lehetőségét, a patológia jellemzőit és a gyógyszerekre való hajlamot a kórokozó típusa is meghatározza.
Ha valamilyen orgona mellett gyulladás keletkezik a pusztulás kialakulásával, akkor ezt a szerv latin nevére hívják a "pár" előtag hozzáadásával, ami azt jelenti, hogy "közel" vagy "körül". Például a vesék körül - paranephritis, a méh - parazitisz közelében.
Az akut periódus alatt a cellulitisz egy szervből a másikba mozog. Az ujj területéről eljuthat a lábizmokhoz, majd a combhoz.
Tünetek és tünetek
A flegmon nyilvánvaló tünetei a gyulladás, a duzzanat és az egészségromlás. Az érintett területen a bőr felborulása és a pusztulás felhalmozódása következtében kifejezett bőrpír jelentkezik. A nyirokcsomók duzzanata van. Az akut formában a flegmon magas 38-40º-os és magasabb hőmérsékletű, általános mérgezés, szomjúság, letargia, hidegrázás és fejfájás.
A tapintásra a fájdalmas hely meleg, a bőre ragyog. Pus képes megolvasztani a mélyebb szövetréteget, ennek következtében a képződés területe sokkal nagyobb lesz. A kiterjedt flegmon kifejlődésével minden jel egyre hangsúlyosabbá válik. A fájdalom rendszeres, lüktető, éjjel rosszabb. Ezenkívül a külső integritás is károsodhat, és a piszkos tartalmak is megjelennek. A beteg légszomj és erős láz. A pulzus és a vérnyomás csökken, kevés vizelet válik ki, a fejfájás súlyos és a bőr sárgasága jelenik meg.
Diagnosztikai intézkedések
Ha gyanú áll fenn a comb flegmonja jelenlétében, a szakember ebből az alsó végtagból álló területet vizsgál, elemzés céljából vért, valamint a sebből felszabaduló gennyt. Az első vizsgálat a beteg szöveteiben a gyulladást azonosítja, a második pedig meghatározza a betegséget okozó kórokozó típusát.
Bár a flegmon fertőző betegség, nem fertőző. Általában a bőr alatt alakul ki, és az epidermiszréteg nem teszi lehetővé, hogy kiszabaduljon és elterjedjen. Ez megkülönbözteti azt egy hasonló betegségtől - impetigo, amely a bőr felszínén lokalizálódik és nagyon fertőző.
Kezelési módszerek
A műtét nélkül a comb combja és az alsó végtag más részeit csak a kezdeti szakaszban lehet kezelni, ha nincs bőre a bőr alatt. A páciens erősen ajánlott betartani az ágy alatti pihenést a térd és a boka ízületeinek rögzítésével. A beteget intramuszkulárisan vagy kortikoszteroidokkal antibiotikum-komplexet, valamint fizioterápiát (UHF) és száraz hőt kapnak a fájdalmas helyen. Azt is javasoljuk, hogy minél több folyadékot inni, annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb eltávolítsa a test mérgezését.
Ilyen esetekben nincs sok eset, gyakrabban fordulnak orvoshoz egy olyan szakaszban, ahol azonnali műtétre van szükség. Ezt teszi:
  • A beavatkozást általános érzéstelenítéssel végezzük. A pusztulás kiáramlásához az alsó lábszár felső és mély szövetét kivágjuk.
  • Tisztítsa meg a sérülést és fertőtlenítse azt.
  • Szükség esetén a sebbe a vízelvezetés kerül.
  • A művelet végén steril öltözködést alkalmaznak antibiotikum kenőcsökkel (Levomekol, Levosin).
  • A beteg testében jelenlévő toxinokat a hemodez oldatok, az intravénásan reopolyglucin megnevezésével nyerjük.
A nagy lézió gyakran javasolt modern kezelési módszert - dermathoplasty.
Ha kiterjedt szöveti cellulitisz van, a kezelés hosszú lehet. A gyógyulási szakaszban zsíros alapanyagot alkalmazunk (Vishnevsky liniment, Tetracycline, Sintomycin kenőcs). Az ilyen kezelést akkor végezzük, amikor a vízelvezetést eltávolítjuk. A vaszkuláris tónus növelése érdekében a betegnek kalcium-kloridot adagolunk. Néha a gyógyszereket a szív, az immunstimulánsok és a vitaminok komplexének normalizálására használják.
A nekrotikus szövet kilökődésének felgyorsítása érdekében proteolitikus enzimeket (Terrilitin, Chymotrypsin) írnak elő. A szövetjavítás stimulálása Methyluracil és Troxevasin kenőcs alkalmazásával történik.
Rehabilitációs és kiegészítő terápiák
A kórházból történő kiürülés után a sebet sebzésre használják a Troxevasin gél, a homoktövis olaj vagy a csipkebogyó olaj. A beteg gyors gyógyulása érdekében az orvosok gyakran hirudoterápiát írnak elő (piócákkal végzett kezelés). A víziférgét szekretáló enzim javítja a vérkeringést zavaros szövetekben, enyhíti a duzzanatot és a gyulladást, valamint felgyorsítja a sejtek regenerálódását. Az akupunktúrás és fizioterápiás eljárások is jó eredményeket adnak.
Lehetséges szövődmények
Minél hamarabb kezdődik a flegmon kezelés, annál kisebb a káros hatások kockázata. A véren és a nyirokrendszeren keresztül terjedő fertőző folyamat gennyes betegségeket okozhat, például:
  • ízületi gyulladás;
  • agyhártyagyulladás;
  • thrombophlebitis;
  • osteomyelitis;
  • szepszis;
  • orbánc;
  • mellhártyagyulladás.
Soha ne késleltesse az orvos látogatását, és ne próbálja meg hagyományos módszerekkel kezelni. Ha a flegmont időben nem diagnosztizálják, akkor a fent említett betegségek megszerzésre kerülhetnek, és előrehaladott esetekben - vérfertőzés.
megelőzés
Az immunrendszer erősítése, a gyulladásos és gennyes folyamatok helyes és időben történő kezelése a szervezetben segít csökkenteni a flegmon kockázatát. Nagyon fontos a jó anyagcsere kialakítása és az összes krónikus baktériumfókusz megszabadulása.
A comb és a lábszár flegmonjának megakadályozásához el kell kerülni a lábak bőrének károsodását, különösen azokon a területeken, ahol magas a fertőzés kockázata (erdő, folyó, tenger, állati élőhelyek). Ha hirtelen megsérült a lábad, azonnal távolítsa el az idegen tárgyakat, amelyek behatolhatnak a sebbe. Ezt követően kezelje a fájó területet egy fertőtlenítőszerrel (alkohol, vodka, ragyogó zöld, jód), fedje le egy gipszel vagy fedje le steril kötéssel (ruhával).
A megelőzést a sebésznek vagy a traumatológusnak történő gyors átadásnak is lehet tulajdonítani. Az időben elvégzett diagnózis megakadályozza a súlyos szöveti gyulladást és gyógyítja meg a flegmont gyógyászati ​​módszerekkel. Kövesse ezeket az egyszerű megelőző intézkedéseket és csökkentse a betegség kialakulásának kockázatát.
kötőszövet-gyulladás
A cellulóz a zsírszövetben gennyes folyamat, amely nem rendelkezik egyértelmű határokkal és hajlamos a környező szövetekre terjedni. A kórokozó leggyakrabban Staphylococcus aureus. A cellulitisz elsődleges és másodlagos lehet. Az általános rossz közérzet és mérgezés, a testhőmérséklet jelentős növekedése, a mozgás közbeni éles fájdalom és az érintett terület tapintása nyilvánul meg. A felületes flegmont egy sűrű beszivárgás érzékelése jellemzi, amely fokozatosan lágyulva üreges tölcsérré alakul. A cellulitisz kezelése úgy történik, hogy kinyitjuk és elvezetjük, proteolitikus enzimekkel és sebgyógyító kenőcsökkel.
kötőszövet-gyulladás
Cellulitis - diffúz gennyes, kevesebb zsíros gyulladás a zsírszövetben. Jellemzője a tiszta határok hiánya. A flegmon gyorsan terjedhet az egész sejtek terében, mozgó izmokra, inakra, csontokra és más szerkezetekre. Ez egyaránt lehet független betegség és más gennyes folyamatok (sepsis, abscess, carbuncle) komplikációja. A leggyakrabban a flegmonot a Staphylococcus aureus okozza. A legtöbb esetben akut, de a betegség krónikus változatai is vannak





 v #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése