1. Mindig megvédjük a veszélytől
2. Nem beszélünk a hibáinkról
A gyerekek egy idő után maguktól is rájönnek, hogy a szülők nem makulátlan lények: több mint valószínű, hogy ők is lógtak a suliból, berúgtak, hánytak, későn értek haza. Fontos, hogy beszéljünk a saját tapasztalatainkról, azok ugyanis nem csak erősítik a bizalmat szülő és gyerek között, de nagyon tanulságosak is lehetnek a fiatalok számára.
3. Összekeverjük az intelligenciát az érettséggel
Hajlamosak lehetünk azt gondolni, hogy egy élénk, nyitott, intelligens gyerek már kész felnőtt – ezért úgy is kezeljük őt. Figyeljünk rá, hogy a gyerekkel a korának megfelelően bánjunk, életkora szerint neveljük – ne korlátozzuk az önállóságát, de ne is adjunk teljes szabadságot!

 
4. Bort iszunk és…
Az egyik legnagyobb probléma lehet, ha a gyerek azt látja, mi sem aszerint viselkedünk, mint amit prédikálunk nekik. Ez bizalomvesztéshez vezethet, és alapjaiban ássa alá a jó szülő-gyerek kapcsolatot. Ne felejtsük el: úgy mutathatunk a legjobban példát, ha magunk is az elvárt értékrend szerint viselkedünk.
5. Ne a bűntudat vezéreljen minket
Nem egyszerű vitába keveredni a saját gyerekeinkkel, és tudni, hogy azokban a pillanatokban a pokolba kívánnának minket. Sőt ez iszonyú nehéz. De ne legyünk következetlenek a gyereknevelésben a puszta bűntudat miatt – ez hosszú távon úgyis csak a gyereknek árt majd.