Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. április 7., szombat

UNOKATESTVÉREK HÁZASSÁGÁBÓL MEKKORA ESÉLLYEL SZÜLETHET SÉRÜLT GYERMEK

Unokatestvérek házasságából mekkora eséllyel születik sérült gyermek a 2. vagy későbbi generációkban?

Genetikai tanácsadóba nem mindenki ment még el. Érdemes volna. Megfelelő választ csak ott kaphatsz a hasonló kérdésekre.

"Jelentősen megnő a rokonok között annak a valószínusége, hogy valamelyik ritkán eloforduló génre nézve a két fél egyaránt heterozigóta legyen, mivel az egyenes ági rokonok (szülo-gyermek) és gyermek-gyermek (édestestvér)) közös génjei aránya statisztikailag 1 (50%), a másodfokú rokonok esetén (nagynéni/nagybácsi-unokaöcs/unokahúg, nagyszülok-unokák) ez 1 (25%). A harmadfokú rokonok között (elso fokú unokatestvérek, dédszülok-dédunokák) még mindig 1/8(12,5%)."

Teljesen biztosat tényleg csak a genetikai tanácsadáson tudnak adni, de ebből is sokmint kiderül, illetve lehet következtetni.

Csak genetikus tudna válaszolni, és csak esélyszerűen, ami azt jelenti, hogy mond egy % -ot, és az alapján dönhet az illetékes, de ha azt mondja, hogy 1% az esély hogy gond lesz és valóban gond lesz, akkor csak annyi a válasz, hogy a páciens pont a rossz százalékba tartozik és olyankor ez nem ad megnyugvást.

A másik sztori ami a valóságból van..zártan működö adómantes állam: Dominikai köztársaság-

-Ott például olyan szinten elcsaládosodott az állam,hogy szükség volt beengedni idegen etnikumot, hogy kicsit keveredjenek a gének, mert szinte mindenki mindenkinek a valakije volt, és miután sok volt a születési rendellenesség, elrendelték a betelepülés engedélyezését..ebből kiindulva, nem biztonságos dolog.

A százalékos esély generációnként csökken, de ha valaki hordozza, az tovább is adja, ezért egyszerü a válasz vagy-vagy.

Ez igazából kiderülhet a mai "korszerű" vizsgálatokkal, de jobb megelőzni, mint tönkretenni életeket, mert vagy abortusz, de kései szakaszban az elég brutális, vagy pedig sorozatos vetélés, mert szerencsére természetszerűen szűri a szervezet a sérült magzatokat és korai szakaszban kilöki,persze nem mindig, de a korai vetélés legtöbbször ilyen eredetű,

A véleményem szerint jobb egy korai vetélés annál, mint akkor elveszteni a babát amikor már mocorgott is..ezért főleg ilyen ismeretekben , hogy vérfertőzés áll fenn inkább megelőzni kell.

?

A genetikai tanácsadás csak esélyeket tud mondani, teljesen matematikai alapon

. A lényeg annyi, hogy számos hibás gén recesszív, azaz csak akkor jelentkeznek a tünetek is, ha ugyanabból a génből mindkét példány (Ugye minden génünkből egy apai és egy anyai példányt hordozunk, diploid szervezet lévén.) hibás.

-Ha egy vadidegennel házasodsz össze, nagyon kicsi az esélye, hogy éppen ugyanazokat a hibás géneket hordozzátok, így a beteg utódok születésének az esélye is elhanyagolhatóan kicsi. Nem nulla ugyan, de ennél közelebb nem is nagyon kerülhetsz hozzá.

-Mivel a vérrokonok ugyanabból a forrásból kapják a génjeiket b az esélye, hogy ugyanazt a hibás gént örökölték, így nagyobb eséllyel születik , náluk nagyob beteg gyermekük.

Sajnos a pontos esélyt senki sem fogja tudni megmondani, ugyanis ha éppen nem örökölték ugyanazokat a hibás alléleket, akkor akár testvéreknek is születhet egészséges gyermekük, viszont egymással vérrokonságban nem állóknak is születhet beteg gyermeke.

-A különbség az esélyekben van, amiket sajnos pontosan senki sem fog neked megállapítani.

-Statisztikai adatokat lehet hozni, hogy általában az ilyen fokú rokonok házasságából hány százalékban születik beteg gyerek.

"Teljesen biztosat tényleg csak a genetikai tanácsadáson tudnak adni, "

Teljesen biztosat ott sem tudnak mondani, hiszen itt véletlenszerű eseményekről van szó. Olyan, mint az életbiztosítás.

-Azt pontosan meg lehet mondani, hogy százezer emberből évente teszem azt három balesetben hal meg, de ettől a szerződéskötéskor még senki sem fogja tudni megmondani neked, hogy te balesetben halsz -e meg és ha igen, mikor?

-Ugyanígy elmondható, hogy ilyen közeli rokonok házassága esetén a gyerekek teszem azt fele betegen születik

- (Nem pontos adat, csak példa!), de ettől még neked lehet tíz egészséges gyereked, másnak hasonló házasságból pedig tíz beteg.

"Ez igazából kiderülhet a mai "korszerű" vizsgálatokkal,"??

Ilyen vizsgálat nem létezik.

- Rengeteg örökletes betegség genetikai háttere ismeretlen, ezekre nincs vizsgálat sem.

-Amelyikre van, ott is simán lehet, hogy éppen egy olyan allélt hordozol, amit nem ismer fel a teszt.

"A százalékos esély generációnként csökken,"

Ez egy becsapós kérdés.

-A további nemzedékekben, ha nem rokonokkal házasodnak, ugyanakkora az esély a sérült gyermekek születésére, mint bármilyen más házasságból, ugyanis itt újfent két vadidegen házasodik össze, akármilyen hibás gént hordoz is az egyik, semmivel sem nagyobb az esélye, hogy a másik házasfélével azonos lenne.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése