Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. április 6., péntek

A HÉT LEGVESZÉLYSEBB NEMI BETEGSÉG TÜNETEI ÉS KEZELÉSE

A 7 legveszélyesebb nemi betegség tünetei és kezelése

Ég, viszket, fáj?

A szex ideális esetben az örömökről szól. Kellő elővigyázatosság nélkül sajnos másról is.

Napjainkban az orvostudomány több mint húsz olyan betegséget ismer, mely szexuális úton terjed gombák, vírusok, baktériumok és élősködők közvetítésével. Becslések szerint ma a világon évente 330 millió ember kap el valamilyen nemi betegséget. Ismerkedj meg hét fertőzés tünetével, illetve a lehetséges kezelési módszerekkel!

Tüsszentés útján nem terjednek

A szexuális úton terjedő betegségek - ahogy azt nevük is mutatja - elsősorban közösülés útján terjednek, amikor a fertőzött ondó vagy hüvelyváladék közvetlen érintkezésbe kerül a nyálkahártyával. Sokuk azonban - különösképpen a herpesz - orális kapcsolat, csókolózás vagy petting során is elkapható. A fertőzött anya is átadhatja magzatának, illetve az újszülöttnek ezeket a betegségeket.

Indirekt fertőződés - például közös törölköző, illatszerek és hasonlók használata révén - egyes kórokozók esetében lehetséges, azonban igen ritkán fordul elő, cseppfertőzés útján pedig a betegségek nem terjednek.

- A mindennapi társadalmi érintkezés során a nemi betegségekkel való megfertőződés a szokásos higiéniai szabályok betartása mellett kizárt.

A leggyakoribb betegségek

Trichomonas

Ez az egysejtű parazita elsősorban a húgyvezetékben és a hüvelyben okoz - habos, kissé zöldes - folyásos, viszketéses jellegű panaszokat. Így a szexuális érintkezés során is kellemetlen fájdalommal jár.

-A betegség első tünetei sokszor a menstruációt követően jelentkeznek. A kórokozót mikroszkóp segítségével mutatják ki, és speciális gyógyszerekkel - általában metronidazollal - kezelik.

Chlamydia-fertőzés

Az Európában nagyon elterjedt baktérium húgycsőfertőzést okoz, amit viszketés és vizeléskor égő érzés kísér, de a húgyhólyag érzékenysége is gyanakvásra okot adó jel lehet.

Sajnos azonban a baktérium gyakran csendben megbújik a szervezetben, megtelepszik a méhszájnál, és gyulladást okoz a petefészeknél is.

- A betegség jól gyógyítható antibiotikumokkal - leggyakrabban tetracyclinnel vagy erythromycinnel -, ha viszont nem veszik észre, terméketlenséghez, meddőséghez vagy méhen kívüli terhességhez is vezethet.

Évente egyszer tanácsos kérned a nőgyógyászodtól Chlamydia-szűrést, de vásárolhatsz a gyógyszertárban otthon elvégezhető tesztet is. Ennek ára körülbelül hét-nyolcezer forint, a megbízhatósága pedig 97%-os.

10 veszélyes hely, ahol hemzsegnek a kórokozókGyógyító virágok10 nyári betegség kicsiknél, ami veszélyes lehetAntioxidáns gyümölcsökÍme, a világ 8 legegészségesebb reggelijeRákellenes zöldségek8 egyszerű trükk, amivel megúszod az influenzaszezontA 7 legerősebb fejfájás-csillapító gyógynövény7 gyilkos házi csodaszer herpesz ellenA 8 legerősebb őszi méregtelenítő gyümölcs

Gonorrhoea

A Neisseria gonorrhoeae baktérium okozta betegség tripper, illetve kankó néven vált közismertté.

- A kór a nők felénél, illetve a férfiak negyedénél hetekig tünetmentes lehet. -Ha mégis felhívja magára a figyelmet, azt általában gennyes folyás, valamint közösüléskor és vizeletürítéskor jelentkező fájdalom formájában teszi. Kezelése antibiotikumokkal megoldható, ha viszont kezeletlen marad, kismedencei gyulladást, terméketlenséget okozhat, illetve megtámadhatja az ízületeket és a májat is.

Herpes genitalis

Az elterjedt vírusfertőzés közeli rokona az ajakherpesznek, jellemző tünetei a nemi szervek környékén megjelenő apró, viszkető hólyagocskák, melyek fertőző váladékot tartalmaznak.

- Előfordul, hogy az érintett lázas lesz, és nyirokcsomói is megduzzadhatnak. Sajnos a fertőzés a vírusellenes gyógyszerrel, krémmel történt kezelés ellenére is tovább élhet a szervezetben, és - az ajakherpeszhez hasonlóan – évekkel később egy újabb, enyhébb lefolyású betegséget okozhat.

Fertőzött várandós nőknél a herpeszvírus átterjedhet az újszülöttre, akinél akár agyhártyagyulladás is felléphet.

Gombás fertőzés

Az élesztőgomba - ismert fajtája a Candida albicans - a szexuális úton terjedő gombás fertőzések leggyakoribb okozója.

- Kellemetlen következményeivel hívhatja fel magára a figyelmet: a makk és a hüvely gyulladása, viszketés, égő érzés, nőknél váladékozás.

-A betegség gombaölő krémekkel, kúpokkal, esetleg orális úton szedhető tablettákkal és a megfelelő higiénia betartásával jól kezelhető.

-Mivel a Candida minden ember szervezetében jelen van, az immunrendszer gyengülése vagy egy lelkileg megterhelő időszak következtében újra előjöhet.

HPV

A humán papilloma vírusnak - HPV-nek - több mint 130 fajtája ismert, melyek közül körülbelül negyven okoz nemi szervi betegséget.

- A kórokozó veszélyességét mutatja, hogy 97%-ban összefüggés mutatható ki a szervezetben való jelenléte és a méhnyakrák kialakulása között.

- Sajnos a fertőzés olykor hónapokig tünetmentes lehet. A betegség későbbiekben megjelenő jele a nemi szerv környékén jelentkező viszkető érzés, a közösülés közben tapasztalt fájdalom, illetve a legtipikusabb a genitális szemölcs - condyloma - megjelenése a nemi szerven.

A vírus elleni harc az immunrendszer erősítésére épül - ennek segítségével a szervezet legyőzheti a fertőzést -, a genitális szemölcsöt pedig jellemzően sebészeti úton - szikével, lézerrel, folyékony oxigénnel - távolítják el. Ahhoz azonban, hogy a HPV ne okozzon nagyobb bajt,

-ajánlott évente elvégeztetned a méhnyakrákszűrést, valamint orvosodtól külön kérheted a HPV-szűrést. A leghatékonyabb megoldás pedig a HPV ellenes oltás.

A szifilisz

(syphilis, lues), más néven vérbaj egy nemi betegség, amit a Treponema pallidum nevű spirochaeta baktérium okoz. Régi illetve népies elnevezései a bujakór és a franc (ez utóbbi a francia betegségből).

A korábbi feltételezések szerint Kolumbusz hozhatta be Európába, de egy 2008-as szegedi lelet nyomán kiderült, hogy már a XV. század közepén is létezett nálunk is.

Kórlefolyás

A fertőzés oka legtöbbször a nemi érintkezés, de ismeretes veleszületett (kongenitális) szifilisz is, mikor a fertőzött anya adja át a betegséget a születendő gyermeknek, illetve egyéb nem nemi úton szerzett megbetegedés is, például nyílt sebbe kerülő fertőzött testváladékkal.

A szifilisz jelei és tünetei rendkívül változatosak, a diagnózis lényegesen bonyolultabb volt a szerológiai tesztek nélkül. A betegség a „nagy imitátor” nevet is megkapta, mivel olyan gyakran összetéveszthető volt más megbetegedésekkel.

Gyógyítása

A szifilisz penicillinnel és más antibiotikumokkal kezelhető.

- A szájon át való kezelés statisztikailag nagyon rossz hatásfokú más eljárásokhoz képest, mivel a betegek hajlamosak félbehagyni a gyógyszerszedést.

- A legrégibb és ma is a leghatásosabb módszer a mindkét farpofába adott prokain benzil-penicillin injekció. (A két injekcióra azért van szükség, mert egy adagban túl fájdalmas lenne, még a hozzáadott prokain érzéstelenítő ellenére is.)

A másik kezelés néhány hosszan tartó hatású azitromicin tabletta felügyelet melletti beszedése. Ez az eljárás azonban hamar elavulhat, mivel megjelentek a szifilisz azitromicinrezisztens törzsei, amelyek 2004-ben már a San Franciscó-i szifiliszfertőzések 56%-áért voltak felelősek.Más eljárások azonban kevésbé hatásosak, mivel napi több tabletta szedését írják elő a betegnek.

Ha nincs kezelve, a szifilisznek súlyos következményei lehetnek, például idegrendszeri, szív- és az agykárosodások. A kezeletlen szifilisz halálos is lehet.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése