Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. április 3., kedd

-ÚJSZÜLÖTTKORI GONDOK

Újszülöttkori gondok

A leggyakoribb táplálási és bélrendszeri problémák orvosi szempontból nem súlyosak. Általában maguktól elmúlnak, vagy a rendszeres táplálással rendeződnek.

Hányás

Tünetek: A csecsemők túlzott böfizését a mohó ivás, illetve evés és a levegő nyelése okozza. Az ismétlődő hányásnak azonban más oka is lehet. Ha erőteljes és gyakran ismétlődik, a gyomorkimenet szűkületét vagy elzáródását jelezheti. Vékonybél-elzáródás esetén a hányadék zöldessárga.
Kezelés: A cumisüvegből táplált babáknál csökkenthető a túlzott levegőnyelés kisebb lyukú cumival. Erőteljes hányás esetén keressék fel a gyermekorvost.

Alultápláltság

Tünetek: A baba gyakran nyugtalan, vagy etetés után egy-két órával felébred, éhes. Ha a négy hónapnál fiatalabb csecsemő súlygyarapodása kórosan alacsony (kevesebb mint 170-230 gramm hetente), alultápláltságot jelezhet. Néha ez az oka a növekedésbeli elmaradásnak.
Kezelés: Meg kell változtatni a csecsemő étrendjét; a gyermekorvos határozza meg, mennyivel kell növelni a tápszer mennyiségét.

Székrekedés

Tünetek: A csecsemőnek gondot okoz, ha széklete kemény és nagy. Három éves kor alatt a gyermekek végbélnyílása meglehetősen szűk. A hirtelen ürített, nagymennyiségű széklet berepesztheti a végbél nyálkahártyáját, ami fájdalommal és kisebb vérzéssel is járhat.
Kezelés: Általában kezelés nélkül, gyorsan elmúlik. Enyhe székletlágyítók segíthetik a nyálkahártya gyógyulását. Ha szükséges, forduljon a gyermekorvoshoz, már két-három kezelés végleg megszünteti a panaszokat.

Kólika

Tünetek: A csecsemők nyugtalansággal járó rendellenessége. A csillapíthatatlan sírási rohamok éjszaka és nappal bármikor jelentkezhetnek. A zokogás levegőnyeléssel jár, amely hasi puffadást okoz. A kólikás csecsemő jól eszik, súlygyarapodása megfelelő.
Kezelés: A csecsemő nyugtatható, ha ringatják, vagy a hátát óvatosan megütögetik. A cumi is lecsillapíthatja. Az igen aktív baba jól reagálhat a bepólyázásra is. A kólika általában három hónapos korra megszűnik.


Hipotermia

Tünetek: Mivel testfelületük kicsi, hideg környezetben nagyon gyorsan csökken testhőmérsékletük. Alacsony vércukorszinttel jár együtt, a vér savassá válik és akár halált is okozhat!
Kezelés: Minden csecsemőt melegen kell tartani. A sapka különösen fontos, mert a legtöbb hő a fejbőrből távozik.

Kötőhártya-gyulladás

Diagnózis: A szemhéjat és a szemgolyó szabadon fekvő felszínét borító hártya fertőzése. Az esetek többségében a szülőcsatornában fertőződnek meg a hüvelyben élő baktériumoktól.
Tünetek: A szülés után 5-14 nappal jelentkeznek. Beduzzad a szemhéj és a kötőhártya, nagymennyiségű genny termelődik.
Kezelés: A betegség megelőzésére az újszülöttek rutinszerűen szemcseppet kapnak. Ez azonban korántsem jelenti, hogy minden esetben képesek megakadályozni a kötőhártya-gyulladást. Ha késik a kezelés, maradandó látáskárosodás is kialakulhat a szaruhártyán!

http://www.kiskegyed.hu/

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése