Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. április 19., csütörtök

A FIGYELEMZAVARRÓL GYERMEKEKNÉL

4 jel, hogy a gyerek figyelemzavarral küzd

Nem buta, hanem beteg

Csemetéd képtelen huzamosabb ideig egy dologra figyelni? Lehet, hogy a koncentrációs problémája van.

Sok szülő legyintve mondja, hogy a mai gyerekek figyelmét már nem lehet sokáig egy dologgal lekötni. Pedig az, hogy nem érdekli egy-egy mese vagy játék 10-20 percnél tovább, sokkal komolyabb dolgot is jelezhet: előfordulhat, hogy a gyerek figyelemzavarral küzd.

Beteg vagy csak szertelen?

Mivel az aprónépek többé-kevésbé mind kis örökmozgók, így nehéz különbséget tenni, hogy valóban a gyermek koncentrációjával vannak-e - problémák, vagy egyszerűen csak egy ficergősebb az átlagnál.

Azonban van néhány tipikus jel, ami megmutatja, hogy csemetéd életkorának nem megfelelő összpontosító képességgel rendelkezik

.

  • Ha a csecsemőkori gondok, például a sírás, vagy éppen az etetéssel és altatással kapcsolatos problémák még a gyerkőc kétéves kora után is fennállnak, akkor előfordulhat, hogy hiperaktivitással küzd, emiatt nem képes figyelni.
  • Az egyik pillanatban még kedves és játékos, a másikban kiszámíthatatlan és agresszív viselkedés szintén intő jel lehet. Ugyanis jellemző a koncentrációhiányos gyerekekre, hogy még a legapróbb problémákat is képesek hisztivel és erőszakos magatartással lereagálni.
  • Pontosan a meggondolatlan viselkedés miatt a figyelemzavaros gyerekek sokszor kerülnek veszélyes helyzetekbe, ugyanis nem ismerik a félelem fogalmát.
  • A gyerek egészségében bekövetkező változások is utalhatnak hiperaktív viselkedésre, a fül- és mellkasi fertőzések vagy éppen a hasfájás gyakori tünet a problémával küszködő gyermekeknél.

15 dolog, amitől a gyerek megbetegszik15 természetes megoldás gyerekbetegségekre15 kincset értő tipp, ha beteg a gyerekAlattomos mérgek, melyek a legtöbb lakásban megtalálhatók 11 egyszerű praktika, ami megkönnyíti a tanulástMinden idők legszebb mesefilmjei15 készségfejlesztő, aminek minden gyerekszobában ott a helye14 csábító, de annál károsabb édesség12 szabadtéri játék gyerkőcöknek Vedd észre időben!

A figyelemzavart nem szabad félvállról venni, ugyanis a későbbiekben, nagymértékben megnehezítheti a gyerek boldogulását.

- Többek között a tanulásban jelenthet akadályt

-Általában ezek a gyerekek nem buták, sőt. értelmes, jó eszű lurkókról van szó, csakhogy az agyukban található figyelemközpont működési zavara miatt nem képesek egy dologra huzamosabb ideig koncentrálni. Ma legalább 70 ezer ilyen gyermek él az országban, és sokszor a szülők és a pedagógusok csak későn fedezik fel a betegséget.

Persze nemcsak a tanulásra, hanem gyermeked szociális életére is kihat, ha nem ismered fel a jeleket már a legelején.

- Nem csupán a beilleszkedéssel, de a társas kapcsolatokkal is gondjai adódhatnak, sőt, szellemileg is hamar lemaradhat kortársaitól, ez pedig a felnőttkori teljesítményére is kihatással lehet.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése