Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. április 27., péntek

NÉGY JÓ HISZEMÜ SZÜLŐI TÉVEDÉS


4 jó hiszemű szülői tévedés, amivel végleg elronthatod a gyereket

Az irányítás kicsúszhat a szülő kezéből, az elkanászodott csemetéből pedig boldogtalan felnőtt lehet.
Szülőnek lenni sosem volt egyszerű, ám kiváltképp igaz ez manapság, amikor a legtöbbünknek párhuzamosan több fronton kell helytállnia. A körülmények tükrében nem is túl meglepő, ha a gyerek fölötti kontroll időről időre kicsúszik az édesanya vagy édesapa kezéből.

Aggodalomra akkor van ok, ha ez helyzet állandósul
- a túlzott önállóságra szoktatott vagy éppen elkanászodott gyerkőcből ugyanis jellemzően nem válik elégedett, kiegyensúlyozott felnőtt.
-Hogy ez a te csemetéddel ne történhessen meg, ismerd meg a négy tipikus gyerekrongáló hibát, és igyekezz elkerülni őket.

Olyan szépen eljátszik egyedül!

A szülő, látva, hogy csemetéje belefeledkezik a játékba, úgy véli: itt az idő, hogy hogy a dolgához lásson.
-Ám a kicsi éppen a közös tevékenység során tanulhatja meg azt, hogy a tárgyait adott esetben meg kell osztania mással, illetve ki kell várnia, amíg sorra kerül.
- Ha ez nem történik meg, jó eséllyel problémái támadnak majd akkor, ha közösségbe kerül, illetve kistestvére születik - sőt, akár a későbbi élete során is.
-Áthidaló megoldásként alkalmazd a bevonás módszerét. Ha például a gyerek melletted áll egy széken, miközben zöldséget tisztítasz, és ő lemossa a répákat, az nem a kiskorú galád kizsákmányolása, mert neki eszébe sem jut, hogy úgymond dolgozik - te pedig figyelsz is rá, és közben a főzéssel is haladsz.

A játékok halmozása

A gyerekek szeretik a játékokat, és a szülők szeretnek játékot venni nekik - önmagában nincs is ezzel semmi baj.
-Sokan viszont azért halmozzák el gyermeküket játékokkal, mert bűtudatot éreznek amiatt, hogy nincs elég idejük együtt lenni vele. -Mások rendre megvesztegik, illetve apró jóságokért megjutalmazzák a lurkót egy-egy újabb darabbal. Mindennek semmi köze a játékos tanuláshoz - csupán a szülő érzéseihez van köze.

A folyamatos játékdömpinggel olyan helyzetet teremtesz, amelyben a gyerek egykettőre rájön, hogy - mint bármi más - a játék is alkudozás, könyörgés és zsarolás tárgya lehet - egyszóval kiválóan alkalmas a manipulációra.
- Holott jobb lenne, ha ez a fajta eszköz nem kerülne be a kicsi repertoárjába, hiszen a legkevésbé sem segíti elő az egészséges személyiségfejlődést.

Együttélés a rendetlenséggel

A csemeték nem éppen rendszeretetükről híresek, ami persze teljesen érthető is.
-A gondot inkább az jelenti, hogy a szülő - belefáradva a kilátástalannak tűnő küzdelembe - úgy véli, könnyebb egy ideig együtt élni a rendetlenséggel, mint folyamatosan harcolni ellen. A valóság ezzel szemben az, hogy az ideiglenesnek tekintett zűrzavar évekig is eltarthat.
A patikatisztaság valóban kivitelezhetetlen olyan otthonban, ahol kisgyerek él, ám egy alaprendnek bizony lennie kell, mert porontyod a káosz közepén semmit nem tud megtanulni, ráadásul a további életét is megnehezíti, ha nem alakul ki benne a rendezettségre és az átláthatóságra való igény.
Nem várhatod el az apróságtól, hogy rendet tartson, illetve feltakarítson maga után. Viszont magaddal tudod vinni, miközben te rendet raksz és takarítasz - ez is kiváló alkalom a bevonás módszerének alkalmazására.
A sűrű dicséret pedig szinte csodát tesz.
-Időt és energiát spórolhatsz magadnak azzal is, ha nem engeded meg, hogy az összes játék elöl legyen. Váltogasd őket - egy részüket mindig rakd el szem elől.
Ismerd meg a kicsik világát
Ide kattintva minden fontos információt megtalálsz a gyerekekről, sok-sok képpel illusztrálva.

Ovis bajok

Sok gyereknek a közösségbe kerüléssel gyűlik meg a baja - ilyenkor az amúgy békés és kiegyensúlyozott csöppség szinte egyik napról a másikra kezelhetetlenné válhat.
A leggyakoribb magatartászavarok óvodáskorban
Az addig nyugodt gyermek közösségbe kerülve hirtelen nehezen kezelhetővé válhat.

Addig is elvan, amíg tévézik

A több fronton helytálló szülő gyakran hagyja tévézni a kicsit, mondván, hogy addig is többé-kevésbé zavartalanul teheti a dolgát, ám ez a fajta kényszermegoldás hosszú távon negatív hatással van a gyerkőcre. Azok a kicsik, akik naphosszat a tévén lógnak, nem játszanak és beszélgetnek egymással. -A feldolgozhatatlan ingersokaság pedig feszültté teszi őket, rövidíti figyelmük tartósságát, szűkíti figyelmük terjedelmét, és olyan gondolatokat ültet el a fejükben, amelyek egyáltalán nem kívánatosak.

A fentiek fényében könnyen belátható, hogy a rendszeres tévénézés bizony nem a legjobb alapot jelenti sem a kiegyensúlyozott szociális kapcsolatok kialakításához, sem egy sikeres életpályához.
Fontos tehát, hogy - bármennyi is a dolgod - megszervezd a gyerek tévézését.
- Minden körülmények között neked kell eldöntened, hogy mit és mennyit nézhet, bár a nagyobb csemetét be is vonhatod a műsorválasztásba. Azt azonban soha ne engedd neki, hogy lefekvés előtt harsány vagy számára egyenesen riasztó műsorokat nézzen - és itt nem feltétlenül az amerikai akcióthrillerekre gondolunk, hiszen akadnak ilyen hatással bíró rajzfilmek is.
Az általuk előidézett felfokozott állapot, túl azon, hogy a gyerek szellemi-lelki fejlődését hátráltatja, a legkevésbé sem biztosít jó táptalajt a nevelésnek - legyen az bármilyen gondos is.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése