Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. április 1., vasárnap

TERHESSÉGI VITAMINOK

Terhességi vitaminok

A "magzatvédő vitamin" az eredeti Czeizel féle terminológia szerint a folsavat jelentette, mivel bizonyított, hogy folsavval jól ellátott anyai szervezetben a velőcső záródási rendellenességek (pl. nyitott gerinc) előfordulása több nagyságrenddel kevesebb.

Az Optimális Családtervezés (Czeizel elvei szerint) során már a fogantatás előtt javaslunk folsav bevitelt, napi 1-3 mg-ot tabletta formájában. A napjainkban kapható, "várandósságra optimalizált" multivitaminok tartalmazzák a szükséges folsavat. Általában is elmondható, hogy a vitaminokkal és nyomelemekkel kielégítően, már a terhesség fogantatásakor (!) ellátott anyában a magzati és anyai szövődmények száma lényegesen megkevesbedik

-A.gyakorlatban terhes multivitamin szedését már a fogantatás előtti 1-2 hónaptól lehet javasolni, elsősorban persze olyanoknál, akiknél feltehető, hogy a táplálékból vagy szezonális okok miatt nem jutnak a megfelelő vitaminokhoz.

-A sok gyümölcsöt, zöldséget és tejtermékeket fogyasztók, egészségesen táplálkozók tulajdonképpen nem igényelnek különösebb pótlást.

A gyakorlatban azonban az optimális táplálkozás sok esetben nem teljesül. A terhességi multivitamin készítmények 'erre szakosodtak': a szükséges vitaminokat és ásványi sókat, nyomelemeket hosszú tapasztalatok alapján optimálisnak gondolt arányban egy tablettába sűrítik.

- A magzatvitaminokat úgy állítják össze, hogy a várandósság egész tartama alatt napi 1 (tabletta, kapszula, stb.) adagban célszerű szedni. A tabletták összetétele bizonyos elvi hasonlóság mellett - az összetevők mennyiségét és arányait tekintve - függ a gyógyszergyártól és attól a népességcsoport életmódi-étkezési szokásaitól, akiken a tapasztalatokat, eredményeket gyűjtötték
A kalcium bevitelre inkább a csontfejlődés során van szükség. A fenti multivitaminok mindegyike tartalmazza. A kalcium bevitel egyébként bőséges tej és tejtermék fogyasztásával biztosítható.
A terhesség során szedett vitamin készítményeknek csak az a céljuk , hogy lehetővé teszik a baba számára, hogy a potenciális növekedését valóban elérje.

- Igazából azért tűnik úgy, hogy a vitamint szedő anyák gyermekei nagyobbak, mert kik szednek vitamin készítményeket? Azok az anyák, akik egyébként is sokkal jobban odafigyelnek terhességükre, igyekeznek optimális feltételeket biztosítani kisbabájuknak. Az természetes, hogy ezeknek az anyáknak nagyobb, és egészségesebb magzatai fognak születni, mint a magukra és babájukra figyelmet nem fordítóknak.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése