Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. április 17., kedd

-A MEDDŐSÉG KEZELÉSÉNEK MÓDSZEREI

A meddőség kezelésének módszerei

A legjobb megoldás: terhesség természetes úton

-Ehhez bizonyos tényezők pontos ismerete szükséges, de nagyon fontos a görcsös türelmetlenség és kapkodás kiiktatása.

- Különösen a 20-as éveiben járó pácienseknél fölösleges a kapkodás, az idegeskedés, esetleg a túlzott "kivizsgálás" és terápia.

-Nyugalom, türelem, semmi stressz és görcsösség. A lelki tényezők, a túlzott "akarás" sokszor gátja lehet a sikernek.

A spontán fogantatáshoz a spermiumok és a petesejt megfelelő időben, megfelelő helyen és környezetben való találkozása szükséges, a fogamzásgátlásnál leírtakat itt éppen ellenkező előjellel használjuk ki.

- Tudni kell, mikor van a peteérés (ovuláció). A menstruációs ciklus 28 napját három fázisra osztjuk fel.

Az első fázisban a petefészkek petesejtet érlelnek, közben a méh nyálkahártyája vastagodik a beágyazódáshoz szükséges mértékben. A 28 napos ciklus közepén a petefészekben megérett tüszőből megtermékenyülésre váró petesejt szabadul ki.

- Ha ciklus hosszabb, akkor ez néhány nappal később következik be (a 32 napos ciklusnál pl. a 18. napon).

-A megtermékenyülés a várható peteérés körül, 48-72 órán keresztül a legvalószínűbb.

-Amennyiben bekövetkezik a megtermékenyülés, az előembrió a petevezetőn keresztül vándorol a méh felé, s kb. 5 nappal később történik meg a beágyazódás a méh üregében.

A méhen kívüli terhesség (extrauterin graviditás) akkor jön létre, ha az előembrió lassabban vándorol, hosszú kanyargós lefutású, vagy részben beszűkült, gyulladásos, esetleg renyhén mozgó kürt miatt a beágyazódás a kürtben kezdődik meg.

-Ez életveszélyes állapot - hasűri vérzést okozhat. Leggyakrabban műtétes megoldás javasolt még mielőtt megreped a kürt, hogy konzervative csonkolás nélkül tudjuk gyógyítani.

-A méhen kívüli terhesség diagnosztikájában az un. béta-HCG meghatározás és a hüvelyi ultrahang játszik szerepet.. Eközben a petefészekben fejlődésnek indul a sárga test, mely által termelt hormon elengedhetetlen feltétele az egészséges terhességnek, illetve a méhnyálkahártya megfelelő megvastagitásának - ezt bizonyos gyógyszerekkel elő lehet segíteni.

Szexuális tanácsadás

Fontos lehet a szexuális élet időpontjának és formájának, gyakoriságának megválasztása a spontán teherbeesés elősegítése céljából.

-A termékeny periódus a várható mensest megelőző 14 nap körül van (ez 28 napos ciklusnál félidőben, azaz a 14. napra esik), a termékeny peridus így a 12-16 nap közzé tehető.

-Hőmérőzéssel és egyéb módszerekkel, pl. follikulometria (a peteérés ultrahangos követése) segítségével a hatásfok növelhető.

-Sok „népi” praktikus gyógymód is alkalmazható, pl. hogy a házasélet után ne keljen fel, maradjon fekve 1-2 óráig, és ne alkalmazzon hüvelyöblítést.

Úgynevezett magzatvédő vitaminok és E vitamin alkalmazása, vagy a kis dózisú aspirin is elősegítheti a sikerességet.

- Ha valamilyen gyulladásos , hüvelyfolyásos panasza van, azt kezeltetni kell. A látens (tünetmentes) Chlamydia fertőzés kimutatása és kezelése szintén javasolt. Ha valamilyen anatómiai vagy daganatos (myoma) elváltozást találtak, azt is feltétlenül kezeltesse.

Luthealis támogatás

A ciklus második felében - a peteérés után - a megrepedt tüsző helyén kialakuló sárgatest a kialakuló terhességek hormonális fenntartásában lényeges szereppel bíró progeszteront termel. A progeszteron tehát a méhnyálkahártya szerkezetét az embrió befogadására alkalmassá teszi.

-Amennyiben a termelt progeszteron mennyisége nem megfelelő, vagyis sárgatest elégtelenség áll fenn, akkor szabálytalan havi ciklus, teherbeesési nehezítettség, illetve fennálló terhesség esetén vetélés következhet be. Ezen hormon pótlása által (luthealis támogatás) orvosolhatjuk a fenti problémákat. Az ezt elősegítő készítmények: Utrogestan, Duphaston.

Peteérést serkentő gyógyszerek - ovuláció indukció

Tablettás (ilyen pl. a klomifen-citrat-Clostylbegyt) illetve injekciós hormonális stimuláció.

- Ultrahang vizsgálattal, follikulometriával a folyamat végigkövethető, így pontosan meghatározható a teherbeesés szempontjából optimális időszak. A várható peteérés idejétől a kezelést kiegészítve sárgatest hormon kezeléssel a ciklus második felében a sikeresség tovább növelhető.

A petesejt kilökődését serkentő injekciós kezelés alkalmazásával az ovuláció ideje irányítható.

Refertilizációs műtétek

Az átjárhatatlan petevezetők műtéti átjárhatóvá tétele az IVF-ET programokkal háttérbe szorult. Részben a költségek, részben a megterhelés és a komoly szakember és felszerelésigény (operáló mikroszkóp, hosszú altatás) miatt, valamint bizonytalan kimenetel miatt.

Inszemináció

A homológ vagy heterolog művi inszemináció mesterséges ondóbevitel (saját vagy idegen spermiummal), amelyet a petefészek stimuláció-ovuláció indukció után végeznek mesterségesen dúsított vivő-tápanyaggal ellátott spermiummal. Lényege tehát az, hogy a spermát a méhnyakba vagy a méhűrbe juttatják vékony szonda segítségével a tüszőrepedés idején. A spermiumok származhatnak férjtől vagy ismeretlen donortól.

Mesterséges ondóbevitel a következő esetekben ajánlott:

közösülési képtelenség szervi elváltozás vagy pszichés ok miatt

a sperma minősége és/vagy mennyisége nem megfelelő

a sperma a méhszájon keresztül nem tud feljutni a méh üregébe (nem megfelelő minőségű és/vagy mennyiségű a méhszájat kitöltő nyák, spermiumellenes ellenanyag van a nyákban)

immunológiai okok fennálása esetén

ismeretlen eredetű meddőség (teljes körű kivizsgálás után a meddőség tényleges okát nem sikerült kideríteni).

Ilyenkor a stimulációval egybekötött inseminatio jelentősen növelheti a teherbeesés esélyét.

A beavatkozás elvégezhetőségének feltételei:

Az elvégezhetőség alapfeltétele a petevezetők kontrasztanyagos vizsgálattal bizonyított átjárhatósága, mert elzáródott petevezetők mellett a teherbeesés ezzel a módszerrel nem lehetséges.

További alapfeltétel a peteérés ultrahangsorozat-vizsgálattal való nyomon követése. A kezelt pár tagjainak házastársi, vagy közjegyző által igazoltan házastársi vagy élettársi kapcsolatban kell lenniük.

Egy ciklus esetében a siker valószínűsége csupán 10%.

-A terhességek zöme az első hat ciklus során következik be. Vetélések, koraszülések, magzati ártalmak gyakorisága nem magasabb az átlagosnál, pontosan ugyanolyanok a kilátásaik az ily módon született gyermekeknek, mint a többieké.

IVF-ET (In Vitro Fertilizáció)

Amennyiben terhességet a korábban felsorolt módszerekkel sem sikerül elérnünk, a párt a kezelés csúcsának nevezhető IVF-ET (In Vitro Fertilizáció Embrió transzfer), azaz „lombikbébi” programban ("Lombikban történő megtermékenyítés a megtermékenyített petesejt vissza ültetésével") kezelhetjük.

Ennek számos módja van, de az alapfolyamat hasonló: stimulációt követően a petesejteket un. punkcióval leszívják, s azt megfelelő táptalajon saját vagy spermabankból származó spermiummal megtermékenyítik, és a megtermékenyített petesejteket néhány nap múlva visszaültetik. Az ikerterhesség asszisztált technika esetén gyakoribb a szokásosnál.

-Sokféle technikával lehet kiegészíteni a kezelést, különösen ha a spermiumok számával vagy minőségével van gond, így ma már megoldható pl. a here biopsziával nyert egyetlen spermium „befogása”, vagy az adott sperma direkt petesejtbe ültetése is mikromanipulációs pipettával. (ICSI, hatching)

In-Vitro Fertilizáció (IVF) Embrió transzfer indikációs köre

Mindkét oldali kürt(petevezető) lezárt,nem átjárható

III-IV stádiumú endometriosis által károsodott funkciójú petevezető

Ovuláció indukciós nehézségek-hormonális eltérések súlyosak

A férj spermalelete nem megfelelő

Idős menopauzához közeli életkor

Intracitoplazmatikus Spermium Injektálás - a spermium a petesejtbe juttatása (ICSI)

A gyenge minőségű spermakép esetén szükség lehet arra, hogy a spermiumokat bejutassuk a petesejtbe. A mikro manipulációs eljárás során a petesejtet egyik oldalon egy eszközzel rögzítik, és vékony tűvel, direkt bejuttatják a spermiumot a petesejt belsejébe

Az ICSI indikációja:

alacsony spermiumszám

a mozgó spermiumok számaránya 20%-nál kevesebb

nagyszámú abnormális spermium (több mint 70% kóros)

gyenge célirányos (progresszív) mozgás esetén

ha az előző IVF ciklusban egyáltalán nem termékenyültek, vagy nagyon alacsony (20%-nál kevesebb) volt a spontán megtermékenyült petesejtek aránya

Azoospermia esetén amikor az ejakulátumban egyáltalán nincs spermium, az ICSI eljárás akkor is végrehajtható a heréből, ill. mellékheréből biopsziával nyert szövet segítségével, amelyből a spermiumok kinyerhetők.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése