Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. április 19., csütörtök

A COLI OKOZTA BÉLFERTŐZÉSEK GYERMEKKORBAN

A COLI OKOZTA BÉLFERTŐZÉSEK GYERMEKEKNÉL

Annak ellenére, hogy az Escherichia coli (E. coli) a normál bélflóra hasznos tagja, számos patogén szerocsoportja van, amelyek enterális fertőzést, húgyúti infekciót, újszülött kori meningitist okozhatnak.

- A Coli-eredetű intesztinális fertőzések az egész világon elterjedtek.

- A Coli-fertőzés klinikai képe életkoronként és a kórokozó szerotípusaként változik. -Amennyiben enteropatogén törzsek csecsemőket támadnak meg, a kórkép neve Dyspepsia Coli.

-A csecsemők fogékonysága általános.

-A betegség lappangási ideje 2-4 napra tehető, a főbb tünetek a következők: étvágytalanság, hányás, híg, nyálkás, jellegzetes szagú széklet.

- A fertőzés forrása a beteg vagy rekonvaleszcens, valamint az egészséges kórokozó-hordozó csecsemő. A kórokozók a piszkos kéz közvetítésével jutnak a csecsemőgondozáshoz szükséges tárgyakra, az anyatejbe, a tejbe és teába.

-A dyspepsia coli be- és kijelentendő betegség.

-A beteg csecsemőt a nem fertőzött csecsemőktől el kell különíteni, amíg a klinikai gyógyulás után 2 napi időközben vett széklet minta vizsgálat negatív eredményt ad. -Folyamatos és záró fertőtlenítés szükséges, amely kiterjed a beteg székletére, hányadékára, azzal szennyezett tárgyakra. A laboratóriumi vizsgálat kötelező, a betegség korai szakában az antibiotikus kezelés megkezdése előtt széklet küldendő bakteriális vizsgálatra.

-A dyspepsia coli megelőzésének két útja van:

-a kórokozó-hordozók felderítése

-és a csecsemőosztályok higiénéje.

Az enteroinvasiv/vérhas,szalmonella,coli,rotavirus/ coli-törzsek mind csecsemőkön, mind gyermekeken, mind felnőtteken néhány órás lappangási idő után véres-nyálkás hasmenést és lázat okoznak.
Az enterotoxint termelő törzsek csecsemőkben choleriform enteritist okoznak, súlyos exsiccosissal. Felnőttekben az "utazók betegsége" nevű kórkép előidézői.
Az enterohaemorrhagiás törzsek -leggyakrabban kisgyermekekben okoznak súlyos tüneteket.

A fertőzés forrása a beteg vagy a tünet mentes baktériumürítő.

A kórokozó közvetlen érintkezés, szennyezett kéz, ivóvíz vagy élelmiszer útján került a fogékony szervezetbe.
A gyermekek és felnőttek fertőzésének megelőzése csakis jó higiénés viszonyok (megfelelő vízellátás, csatornázás, hulladék elhelyezés, élelmezés) megteremtésével történhet.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése