Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. április 17., kedd

-MÁNIÁSOS DEPRESSZIÓ GYERMEKKORBAN


A mániásos depresszió első jelei gyerekkorban

Vedd komolyan, mielőtt elfajul

Levert, szomorú a gyerkőc, és megváltozott az utóbbi időben? Nem zárható ki a mániás depresszió.

A depresszió nemcsak a felnőtteket érinti, hanem sajnos a gyerekeket is. Számtalan tünete következtében előfordul, hogy nehezen tudják beazonosítani az orvosok, mert sok más betegség is jelentkezhet hasonló jelekkel.

Első lépés a depresszió

A depresszió már önmagában sem egyszerű eset, hiszen a sokféle tünete miatt nagyon nehéz megállapítani, hogy valóban erről a betegségről van-e szó. Gyerekeknél általában az a közismert probléma üti fel elsőként a fejét, hogy haszontalannak érzik magukat, akik semmiben sem jók, sőt, sok depresszióban szenvedő kiskorú páciens úgy érzi, hogy őt még a szülei sem szeretik.

A gyerekek lelki bajai

Túlféltés »
Kábítószer »
Öngyilkosság »
A szülők válása »
Ha baj van otthon »
Életre szóló traumák »
3 súlyos szülői tévedés »
Gyomorpanasz lelki oka »

Emiatt a viselkedésük is megváltozhat, kívülállóként tekinthetnek magukra, kerülhetik a társaságot, idősebb korban az iskolát, de jellemző, hogy azokkal a tevékenységekkel is felhagynak, amelyeket előtte kedveltek.

-Ha ezt tapasztalod csemetédnél, akkor érdemes vele leülni és átbeszélni a dolgokat, de még szerencsésebb, ha egy pszichológus szakértőt is bevonsz a dologba.

Mániás depresszió vagy hiperaktív gyerek?

A mániás depresszió sajnos gyakori gyerekkorban.

-Sokszor nemcsak a szülők vagy a pedagógusok, hanem a szakorvosok is összetévesztik a hiperaktivitással, mert szélsőséges tünetei nagyon hasonlóak. Ugyanakkor a sima depresszió és a mániás depresszió jelei között is nagyon sok hasonlóság van, a különbség csak annyi, hogy az utóbbi esetében sokkal intenzívebbek a tünetek, ráadásul egyszerre jelentkeznek.

A szerteágazó tünetegyüttesben többek között szerepelhet az ingerlékenység, a kimerültség, az álmatlanság ellenére való hiperaktivitás, a túlzott jókedv és optimizmus, hallucinációk, rosszabb esetben üldözési mánia is.

-Ezek főként a felnőtt betegeknél jelentkeznek, azonban első jeleik már kisgyerekkorban észlelhetők.

15 dolog, amitől a gyerek megbetegszik15 természetes megoldás gyerekbetegségekreAlattomos mérgek, melyek a legtöbb lakásban megtalálhatók 11 egyszerű praktika, ami megkönnyíti a tanulástMinden idők legszebb mesefilmjei15 készségfejlesztő, aminek minden gyerekszobában ott a helye11 színvariáció a gyerekszobába, ami fejleszti a kicsi IQ-ját14 csábító, de annál károsabb édesség12 szabadtéri játék gyerkőcöknek9 ötletes alvássegítő szerkentyű 5000 forint alatt

Boldogtalanság

Általában nem jellemző, hogy a gyerekek minden ok nélkül boldogtalannak érezzék magukat.

- Persze, előfordulhatnak olyan családi körülmények, amelyek rányomják bélyegüket a hangulatukra, azonban ezek nem vezetnek az örömérzet teljes hiányához.

-Általában ez a tünet már kicsit idősebb korban jelentkezik, ilyenkor a gyerek úgy érzi, hogy őt senki nem fogadja el, nem szereti, hogy nincs értelme annak, hogy ő a világon van. A bipoláris zavarban szenvedőket gyakran foglalkoztatja az öngyilkosság gondolata, sőt, az idősebb betegek gyakran meg is kísérlik kioltani az életüket.

Lelki bajok

Gyermeked szimpla lelki gondokkal küszködik, vagy fennáll az esélye a depresszió kialakulásának? Járj utána!

Kicsik lelki problémái és megoldásaik

A szokatlan élethelyzetek - például a válás, a kistestvér érkezése, de akár az ovi is megviselhetik - a kicsi lelkivilágát. Van olyan is, amikor már szakember segítségére is szükség van.

Koncentrációs zavarok

A gyerekek figyelmét lekötni nem egyszerű mulatság, egy apró nesz is elég ahhoz, hogy kizökkenjenek aktuális cselekvésükből.

- Pontosan emiatt nehéz megállapítani, hogy a kis lurkó csak szétszórt és szertelen, és ezért nem lehet hosszú ideig fenntartani az érdeklődését, avagy valóban problémái vannak a koncentrálással.

A legjobb, ha olyan, koncentrációt fejlesztő gyakorlatokkal próbálkozol, amelyek ugyan játéknak tűnnek, mégis válaszul szolgálnak a kérdéseidre. Ilyenek például a kirakósok - persze ne rögtön egy ezerdarabossal kezdjetek - vagy a memóriajátékok. Ha hetek múltán úgy érzed, egyre jobb teljesítményt nyújt a gyerkőc, akkor minden rendben van vele, maximum kicsit lustább, és emiatt nem figyel eléggé.

Ha viszont azt tapasztalod, hogy a sok játék ellenére sem sikerül a figyelmét huzamosabb ideig lekötni, akkor gyanakodhatsz arra, hogy esetleg a bipoláris zavarról van szó.

Változékony hangulat

A kisgyerekek mindennapjai általában és jó esetben felhőtlenül telnek. -Jókedvük határtalan, szinte nincs olyan, ami miatt rosszul éreznék magukat. Emiatt nagyon érdekes, ha a csemetéd hangulata olyan kiszámíthatatlanná válik, mint az időjárás, ráadásul mindehhez még olyan cselekedetek is tartoznak, amelyek korábban nem voltak jellemzőek rá.

Ha például hirtelen agresszívvá vagy ellenségessé válik, az gyanakvásra adhat okot.

- Sőt, ha meggondolatlanul olyat tesz, amiről régebben tudta, hogy veszélybe sodorja magát, akkor is érdemes komolyan venned a problémát, ugyanis a mániás depresszióban szenvedő emberek nem képesek mérlegelni a rájuk háruló veszélyeket.

http://www.femina.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése