Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. április 28., szombat

HÁROM HELYZET AMIKOR NE ADJ PÉNZT A GYERMEKNEK !!


3 helyzet, amikor ne adj pénzt a gyereknek

Csak ártasz vele

Pillanatok alatt a fejedre nő, de a legnagyobb baj, hogy felnőttként nehezen fog boldogulni.
- Szerinted rendben van, hogy egy hétéves gyereket pénzzel jutalmazunk, ha jól viseli magát? - kérdezi egy édesapa a Szuperdadaként is emlegetett Jo Frosttól.
Én semmi kivetnivaló nem találok abban, ha a teljesítmény a gyerekeknél is fizetséggel jár, de a feleségem ezzel nem ért egyet - panaszolja
-.

Jutalom, vesztegetés vagy lekenyerezés?

Jo Frost szerint a szülőnek nagyon is meg kell gondolnia, mikor és miért ad pénzt a gyereknek.
-A kérdés kulcsszava a jutalom, írja Szuperdada című könyvében.
- Mikor jutalom, és mikor vesztegetés vagy lekenyerezés?
- Ha azt mondod a gyereknek, hogy fizetsz neki, ha ezt vagy azt megteszi, előbb-utóbb egy kis brókerrel kell számolnod, aki a járandóságáért alkudozik, amennyiben jól viseli magát.
- És mielőtt letelne a hét, már nyakadon az infláció!
Mik hát a megfelelő jutalmak?
-Azok, amelyek eredményesek.
- A legfontosabb a figyelem és a dicséret.
 A nagyobb gyerekeknél a pénzzel való jutalmazás is ösztönző lehet, mert nekik már vannak céljaik. Például szeretnének valamit megszerezni, amire a zsebpénzükből már futja.
Semmi kivetnivaló nincs abban, ha egy hétéves kölyök zsebpénzt kap, hogy felfogja a pénz értékét, és megtanulja, hogy a dolgoknak ára van. Összeülhettek, és készíthettek egy listát azokról a játékokról, amiket szeretne megszerezni, és kiszámíthatjátok, hogy ezekből mit és mikor tudna megvenni, ha gyűjtené a zsebpénzét.

11 egyszerű praktika, ami megkönnyíti a tanulást15 készségfejlesztő, aminek minden gyerekszobában ott a helye9 ötletes alvássegítő szerkentyű 5000 forint alattA gyerekek 15 legkedvesebb szórakozása15 tipp, hogy angyali gyerkőcöt nevelj15 alvássegítő tipp, ami biztosan beválikA 11 legédesebb gyerekdal16 bűbájos játék lányoknak és fiúknakAlattomos mérgek, melyek a legtöbb lakásban megtalálhatók Minden idők legszebb mesefilmjei
Ügyelj rá, hogy ne írjatok össze túl drága dolgokat - egy hétéves még nem tud olyan hosszú távra gondolkodni, hogy hónapokig kelljen gyűjtögetnie. Az sem nagy gond, hogy bizonyos cselekedeteiért kap egy-egy kisebb összegeket, mintegy jutalomként.

Amiért ne adj pénzt

Nem érdemes viszont pénzt adni neki azokért a dolgokért, amelyek egyébként is elvárhatók tőle.

Pénz a jó tanulmányi eredményért

Ahogy mindenkinek, a kicsinek is vannak bizonyos kötelezettségei, még ha más jellegűek és léptékűek is, mind a felnőtteké - ilyen például a tanulás.
- Pozitív megerősítésekre természetesen szüksége van a gyereknek, hiszen ezek egyfajta hajtóerőt jelentenek számára, sőt, az sem okoz gondot, ha egy-egy kiugróan jó eredményét némi pluszpénzzel ismered el.
- Ügyelj azonban a mértékre, az efféle motiválás ugyanis könnyen a visszájára fordulhat: a rendszeres és relatíve magas pénzjutalom elveszi a teljesítmény feletti öröm ízét, a kis bankárfióka pedig jóformán a könyvet is csak akkor lesz hajlandó kinyitni, ha kap érte valamit.



Alapvető feladatok a családban

Egy család mindennapjainak gördülékenységéhez nemcsak a szülőknek kell hozzájárulniuk, hanem mindenki másnak is, aki a családhoz tartozik, a gőgicsélő kisbabákat kivéve.
- Már a néhány éves poronty is képes megtenni bizonyos dolgokat, amelyek azt segítik elő, hogy valamennyi családtag jól érezze magát - például ahelyett, hogy a játékaiból forgalmi akadályt képezne a lakás kellős közepén, vissza kell tennie őket a polcra.
- Idővel aztán, ahogy okosodik és ügyesedik, fokozatosan bővülhet az úgymond feladatköre.
Mindezért pedig, a már említett pozitív megerősítéseket leszámítva, nem jár jutalom, hiszen nagykorában se fogják díjazni azért, hogy rendben tartja a környezetét - minél inkább természetesnek veszi ezt a gyerkőc, annál kevesebb problémát jelent majd számára a későbbiekben.

Jó magaviselet

Minden közösségben, így a családban, a játszótéren, az óvodában vagy az iskolában vannak bizonyos íratlan szabályok, melyeket - korának megfelelően - a gyerkőcnek is tiszteletben kell tartania, hiszen ezek teszik lehetővé az adott csoportba való beilleszkedést, illetve a csoport más tagjaival való együttműködést.
A fenti folyamatot a pénzzel való jutalmazás legfeljebb látszólag segíti elő, hosszabb távon pedig egyenesen destruktívan hathat a szociális és társas kapcsolatok terén. A késztetésnek ugyanis, hogy a kicsi a közösség részévé váljon, belülről kell fakadnia, a járható utat pedig nem a célpremizálás, hanem az empátia folyamatos fejlesztése #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése