Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. augusztus 8., szerda

-VÉRMÉRGEZÉS-SZEPSZIS


Vérmérgezés (szepszis) 

 

 

 

JELLEMZŐ BŐRBEVÉRZÉSEK A KÉT ALSÓ VGTAGON VALAMINT A HÁT BŐRÉN.

 

A szepszis a szervezet reakciója valamilyen külső fertőzésre, sérülésre. Következményeként általános gyulladásos és véralvadási reakció indul be, mely bizonyos idő után túlzottá, szabályozatlanná válik, és a szervezet gyakorlatilag elpusztítja önmagát: a fertőzés helyétől távol eső szervek is érintetté válnak a betegségben.

A szepszis egy komplex szindróma, amelyet nehéz definiálni, diagnosztizálni és kezelni. Az intenzív osztályokon dolgozó szakemberek a szepszist az egyik legtöbb kihívással és nehézséggel járó betegségnek tartják. A betegség világszerte hozzávetőlegesen több mint 1400 életet követel naponta. Nyugat-Európában évente több ember hal meg szepszisben, mint AIDS-ben és vastagbélrákban együttvéve

A vérmérgezés (szepszis) egy ritka fertőzés, amelynek súlyosságát nem szabad félválról venni. Olvasd el az alábbi sorokban, hogyan védheted meg tőle gyermekedet.

A fertőzés bárhol felbukkanhat a szervezetben.
Milyen betegségekből indul ki a leggyakrabban a szepszis?
Tüdőgyulladás: 44 százalék-Baktériumok a vérben 17,9 százalék-Nemi,illetve urológiai fertőzések: 9,1 százalék-Gasztroentrológiai fertőzések: 8,6 százalék-Sebfertőzés: 6,6 százalék-Katéter-infekció: 2,2 százalék-Idegrendszeri fertőzés: 0,8 százalék-Szívbillentyű gyulladás: 0, 6 százalék- Egyéb ok: 10,8 százalék


A baktériumok a tüdő, a belek, a húgyút, a bőr és a felső légútakon (fül, orr, torok) keresztül juthat a vérbe. Mivel a fertőzött vér átáramlik az egész testben, a baktériumok által kibocsátott méreganyagok a többi szervrendszerre is hatást gyakorolhatnak. A toxinok hatására az immunrendszer olyan reakciót válthat ki, amely által önmagát is megtámadhatja. Ha nem kezelik, a vérmérgezés több szerv alulműködéséhez vezethet, esetleg szeptikus sokkhoz (keringési elégtelenség). Azok a baktériumok, amelyek megfertőzhetik a vért, a következők: pneumococcus, meningococcus, salmonella és arany staphylococcus.

Az újszülöttek esetében egyéb baktériumok is okozhatnak vérfertőzést, mint például: az E. coli, a listeria vagy a B csoportú streptococcus.

A vérmérgezés tünetei és jelei

A szepszis egyéb fertőzések során lép fel és tünetei hasonlóak a már meglévő fertőzéssel. Első jelei a láz és az általános rossz közérzet. Az ezekhez kapcsolódó tünetek a csökkent étvágy, kiütés, hányás, hasmenés, fáradtság és gyengeség.

A lázas csecsemő nem akar enni, letargikus, ingerlékeny és sír, amikor ölbe veszik. Mindenképpen orvoshoz kell vinni, mert ezek a vérmérgezés tünetei lehetnek!

A szepszis az újszülött csecsemők első két hónapjában nem feltétlenül jelentkezik lázzal, ellenkezőleg, még a normál értéknél alacsonyabb hőmérséklet is előfordulhat.

A bőrön jelentkező kisebb véres elváltozások vérmérgezésre utalhatnak, hiszen ezek a különböző baktériumos fertőzések velejárói, különösen a meningococcus fertőzésé. A szóban forgó elváltozások vörösek és sötétszínűek, és bárhol megjelenhetnek a bőrön. Akkor is láthatóak, ha ujjal nyomást gyakorolunk rájuk.

Az agyhártyagyulladás és a vérmérgezés egyidejűleg is jelentkezhet, különösen, ha a fertőzést a meningococcus okozza. Az agyhártyagyulladás klasszikus tünetei a fejfájás, a láz és a nyakmerevedés.
 A szepszisnek három súlyossági fokozata van:
- Egyszerű szepszis: Ez a fajta megbetegedés lehet akár influenza vagy egy vírusfertőzés következménye. Előfordulása nagyon gyakori, évente világszerte több millió ember betegedhet meg benne. Többségük nem igényel kórházi kezelést.
- Súlyos szepszis: Minden súlyos szepszisben szenvedő beteg intenzív kórházi ellátást igényel. Súlyos szepszist azon betegeknél állapítanak meg, akiknél az alapbetegséghez még legalább egy szervrendszer elégtelen működése társul, tehát pl. gépi lélegeztetés tartja életben a beteget, vagy művese látja el a szükséges funkciót. Miután ilyen esetekben létfontosságú szervek betegednek meg, az elhalálozás esélye sokkal nagyobb, globálisan mintegy 30-35 százalék.

- Szeptikus sokk: Szeptikus sokk estében a szepszishez alacsony vérnyomás is társul, így a páciens nem, vagy nagyon nehezen reagál a kezelésre, amely többszervi elégtelenséghez vezet. Ezek a betegek azonnali intenzív ellátást igényelnek, globális halálozási arányuk rendkívül magas, 50-80 százalék körüli.
A szepszisben potenciálisan bárki, bárhol, bármikor megbetegedhet, amely lehet akár sérülés, baleset, tüdőgyulladás, vagy bármilyen egyéb fatális esemény (erős feji ütés stb.) következménye is

Szövődmények

A vérmérgezés súlyos betegség, amely a beteg halálához is vezethet. Rendkívül fontos az intravénás antibiotikumos kezelés. A vérmérgezés a test szerveit érinti és légzési elégtelenséget, veseelégtelenséget vagy agykárosodást okozhat. Az ellenőrizetlen vérzés, a vérrögképződés vagy az eszméletvesztés mind-mind a vérfertőzés szövődményei lehetnek.

A vérmérgezés (szepszis) kezelése

Ha úgy gondolod, hogy gyermeked tünetei a vérmérgezéssel hozhatóak kapcsolatba, azonnal hívj orvost vagy mentőt! A szepszis beteg gyermeket kórházba kell utalni, az intenzív ellátás, valamint az antibiotikumos, intravénás folyadékokkal történő kezelés végett. Az orvos elvégez majd néhány vérvizsgálatot, hogy megállapítsa, mely baktériumok vannak jelen a gyermek vérében. Ha azt gyanítja, hogy a betegséget a meningococcus okozza, lumbálpunkcióra lesz szükség (gerincvelőmintát vesznek).

A betegség megelőzése

Néhány védőoltás megvéd a baktérium okozta agyhártyagyulladástól vagy vérmérgezéstől. A várandós nőknél még szülés előtt le lehet tesztelni a "B" csoportú streptococcus jelenlétét. Ha az anya megfertőződött ezzel a baktériummal, az antibiotikumos kezeléssel megakadályozzák a fertőzés átterjedését a gyermekre.

Ha a vérmérgezés diagnozisát felállították, akkor a fertőzés elterjedésének megelőzéseként, a többi családtagot vagy azokat a személyeket is kezelni kell, akik kapcsolatba léptek a fertőzött személlyel.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése