Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. augusztus 4., szombat

-SZOPTATÁS -KEZDJÜK JÓL!!!


Szoptatás – Kezdjük jól!

A csecsemők és a kisgyermekek táplálásának természetes, élettani módja a szoptatás, és az anyatej az a tej, amely kifejezetten az embercsecsemőnek való.
-A tápszerek tehéntejből vagy szójából készülnek, és csak nagyon felszínesen hasonlítanak az anyatejre, a hasonlóságra vonatkozó hirdetések félrevezetőek.
- A szoptatásnak minden édesanya számára könnyűnek és problémamentesnek kellene lennie.
- A jó kezdet biztosíthatja, hogy a szoptatás kellemes élmény legyen mind az anya, mind a baba számára.
Az anyák óriási többsége képes lenne a babáját hat hónapig kizárólagosan szoptatni.
- Valójában a legtöbb anya több tejet termel, mint amennyi elegendő lenne a babának.
 Sajnos sok egészségügyi intézményben még mindig a cumisüvegből való tápláláson alapuló, idejétmúlt gyakorlat uralkodik, és ezzel megnehezítik vagy egyenesen lehetetlenné teszik a szoptatást sok anya és kisbaba számára.
- A szoptatás megfelelő alapozást igényel. A jó indulás az első pár napban létfontosságú, egy szörnyű kezdés sok anyát és babát eltántoríthat.
A szoptatás trükkje, hogy a baba jól kerüljön mellre.
-Az a csecsemő, aki jól kapta be a mellet, elegendő tejhez jut, az a baba pedig, aki rosszul kerül mellre több nehézséggel néz szembe a szoptatás során, különösen ha a kínálat is alacsonyabb.
-A rossz mellretétel esetén ahhoz hasonló a helyzet, mint amikor a baba nagyon pici lyukú cumisüvegből kap enni – az üveg tele van tejjel, de a baba mégsem jut hozzá.
-Mikor a baba rosszul van mellen, ez az anyának bimbófájdalmat is okozhat.
-Sajnos sokan mondhatják, hogy a kisbaba jól kapta be a mellet akkor is, ha ez nem igaz.
- Sok olyan szakember van, akinek tudnia kellene milyen a helyes mellretétel, de mégsem tudja.

A továbbiakban felsorolunk néhány szempontot, amely megkönnyíti a szoptatást.
  1. Az eredmény szempontjából kritikus a helyes mellrehelyezés
    Ez a kulcsa a sikeres szoptatásnak.
  2. -Sajnos sok anyának akad olyan „segítője”, akinek fogalma sincs róla, hogyan kell a babát megfelelően mellre tenni. Ha Önnek azt mondják, hogy a két napos babája jól kapja be a mellbimbót és ennek ellenére erős fájdalmat érez, jobban teszi, ha egy hozzáértő személytől kér segítséget, aki ismeri a helyes mellretételt.
  3. Mielőtt az anya elhagyja a kórházat, meg kellene győződni arról, hogy a baba jól kapja be a mellet, hozzájut a tejhez, és a mama is ismeri azokat a jeleket, amelyek azt mutatják, hogy ez így van..
  4. A baba a megszületése után kerüljön azonnal mellre!
    Az újszülöttek óriási többsége mellre kerülhetne a szülést követő pár percen belül. A kutatások azt mutatják, hogy azok a babák, akik megkapják a lehetőséget pár percesen, felkúsznak az anya hasáról a melléhez, bekapják a mellbimbót és szopni kezdenek. Mindezt teljesen maguktól képesek véghezvinni.
  5.  Ez a folyamat eltarthat egy órán át vagy akár tovább is, de az anyának és a babának meg kellene kapnia ezt az időt, hogy ismerkedhessenek egymással.
  6. -Azok a kisbabák, akik ilyen módon saját maguk veszik fel a kapcsolatot az anyával, később kevesebb szoptatási problémával kerülnek szembe. Ez a folyamat nem kíván az anyától semmiféle megerőltetést, és az a kifogás egyszerűen képtelenség, hogy a szülés után a mama fáradt és ezért nem teszik a hasára a babát. Mellékesen a tanulmányok azt is bizonyították, hogy a kisbaba és az édesanya közötti bőrkontaktus a csecsemőt olyan melegen tartja, mint egy inkubátor. Mellesleg sok kisbaba nem kezd szopni ezalatt az idő alatt. Ez általában nem probléma, nyugodtan meg lehet várni, amíg az újszülött elkezd szopni. A bőrkontaktus jó hatással van mind az anyára, mind a csecsemőre akkor is, ha a baba nem kezd szopni.
  7. A mama és a baba kerüljenek együtt elhelyezésre!
    Egyáltalán nincsen olyan orvosi indok, amely miatt az egészséges anyát és babát el kellene különíteni egymástól akár rövid időszakokra is.
    • Az egészségügyben ma is bevett gyakorlat az az évekkel ezelőtti jelenség, hogy a szülés után az anyát és a csecsemőjét elkülönítik egymástól. Az elkülönítés oka gyakran az, hogy éreztessék a szülőkkel, hogy ki gyakorolhatja ellenőrzést (a kórház) és ki nem (a szülők). Gyakran álindokokra hivatkozva viszik el a babát. Például ilyen az, hogy a baba magzatszurkot ürített szülés előtt. Az a baba, akivel ilyesmi történik és pár perccel a szülés után jól van, később is jól lesz és nincs szüksége arra, hogy inkubátorba tegyék és órákon át „megfigyeljék”.
    • Nincs arra bizonyíték, hogy a csecsemőjétől elkülönített anya jobban tudna pihenni. Éppen ellenkezőleg, ha együtt van a babával többet tud pihenni és kevesebb stressz éri. A mama és a baba megtanulják, hogyan aludjanak hasonló ritmusban. Így mikor a baba felébred az evéshez az anya is elkezd ébredezni magától. Ez közel sem olyan fárasztó az anyának, mint ha mély álomból kellene ébrednie, mikor a baba máshol alszik. Ha az anyának megmutatjuk, hogyan tudja megszoptatni a babáját úgy, hogy egymás mellett fekszenek, sokkal jobban tud pihenni.
    • A baba a sírás előtt hosszabb idővel már mutat olyan jeleket, amelyből kiderül, hogy enni szeretne.
Például megváltozik a légzése. Vagy nyújtózkodni kezd. A felszínesen alvó anya fel fog ébredni, a teje elkezd folyni, és a nyugodt baba elégedetten fog szopni. A szoptatási kísérlet előtt sokat síró baba visszautasíthatja a mellet még akkor is, ha kiéhezett.
Az anyákat arra kellene bátorítani a kórházban, hogy aludjanak a babájuk mellett. Ez egy remek módszer arra, hogy a mamák pihenjenek, amíg a csecsemőjük szopik. A szoptatásnak pihentetőnek kellene lennie nem pedig fárasztónak!
  1. Nem lenne szabad cumit adni a babának.
    Időnként fellángol a vita arról, hogy létezik-e „cumizavar”. A cumit egészen másképp kell szopni, mint a puha anyamellett, arról nem is beszélve, hogy a folyadék áramlási sebessége sem egyforma az egyik és a másik esetén. Így aztán, ha hol az egyik, hol a másik "eszközzel" találja szemben magát a kisbaba, ráadásul éppen akkor, amikor még csak tanulja a szopást, nem csoda, ha nem tud hatékonyan szopni, amikor az anyamellre kerül.
  2. -Nem kell ahhoz rakétatudósnak lenni, hogy bárki is elképzelje ezt az egészet, bár sok egészségügyi szakember, akik arra hivatottak, hogy segítsenek, láthatólag nem tudják kezelni ezt a kérdést. Nincs baba, akit ne zavarna meg a cumi! A cumizavar a problémák széles skáláját foglalja magába. Onnantól kezdve, hogy a baba nem kapja be a mellet, egészen addig, hogy szopik ugyan, de nem jut elegendő tejhez és/vagy kisebesíti az anya mellbimbóját. Csak mert a baba szopik is és cumizik is, ez nem jelenti azt, hogy a cumisüvegnek nincs semmilyen negatív hatása. Ha a babának mégis kiegészítésre lenne szüksége, manapság sok alternatív megoldás létezik. Miért kellene a cumi?
  3. Ne korlátozzuk a szoptatás időtartamát és gyakoriságát!
    Az első napokban az édesanya melle néhány ml előtejet (kolosztrumot) termel, ami jól is van így, hiszen az újszülött picike gyomrába nem is férne több. A pici gyomorból viszont gyorsan kiürül az anyatej, ami ráadásul igen könnyen emészthető is
    . Ezért a kisbaba gyakran - akár 8 - 16 alkalommal is - jelentkezhet, hogy szopni akar.
    Ha a baba jól van mellen, akkor a mellbimbó mélyen hátul van a szájüregében, ahol védve van a kisebesedéstől. Az egyik kisbaba hamar végez a szopással, a másik tovább szeretne mellen maradni. Hagyjuk, hadd szopizzon a baba a maga tempójában, hiszen így tud hozzájutni ahhoz a tejmennyiséghez, amire szüksége van!
    A tapasztalatok szerint, ha a kisbaba gyakran és erőteljesen szopik az első napokban, akkor:
    • az édesanyának előbb lövell be a teje
    • ritkább a fájdalmas túltelítődés a tej belövellésekor
    • a kisbaba kevesebbet veszít a születési súlyából
    • és kevésbé sárgul be.
  4. Víz, cukros víz, tápszer kiegészítés adása igen ritkán szükséges.
    Ha a babát megfelelően helyezzük mellre és így hozzájuthat a neki szükséges tejmennyiséghez, akkor a kiegészítést legtöbbször elkerülhetjük. Ha Önnek azt mondják a szoptatás megtekintése nélkül, hogy kiegészítésre lenne szüksége a kisbabának, keressen olyan segítőt, aki tudja, hogy mit tesz.
    A kiegészítés ritkán indokolt, de sokszor javasolják azt a kórházi személyzet kényelme miatt. Ha a mégis indokolt lenne, akkor a baba lehetőleg a mellen kapja azt szoptatási segédeszköz használatával, ne pedig pohárból, ujjetetéssel, fecskendővel vagy cumisüvegből. A legjobb kiegészítés az anya előteje. Ha először nincs belőle elegendő, akkor össze lehet keverni 5%-os cukros vízzel. Az első napokban tápszert csak igen indokolt szükséghelyzetben szabad adni.
  5. Az ingyenes tápszerminták és a tápszergyártók kiadványai nem ajándékok.
    Ezeknek az „ajándékoknak” egyetlen célja van: az, hogy rávegyék Önt a tápszer használatára. Ez egy igen hatásos és etikátlan marketing eszköz. Ha Ön ilyesmit kap egy egészségügyi szakembertől, akkor érdemes elgondolkoznia azon, hogy vajon milyenek a szoptatási ismeretei és a szoptatás iránti elkötelezettsége. „De nekem szükségem van tápszerre, mert a kisbabám nem kap eleget enni!”. Lehet, de valószínűbb, hogy Ön nem kapott megfelelő segítséget és a kisbaba nem jut hozzá a rendelkezésre álló tejhez. Még ha szükség is van tápszerre, senkinek nincs joga hozzá, hogy egy adott társaság termékét ajánlja ingyenes minták osztogatásával. Megfelelő segítségre van szükség. A tápszerminta nem segítség.
    Előfordulhatnak olyan körülmények, amelyek lehetetlenné teszik a szoptatás korai elkezdését. Ámbár a legtöbb „orvosi indok” (például az anyai gyógyszerelés) nem valódi oka a szoptatás megakadályozásának vagy késleltetésének, és az anyát félreinformálhatják. A jó segítség a fontos! A koraszülött babákat korán el lehet kezdeni szoptatni, rendszerint sokkal korábban, mint ahogy azt az egészségügyben általában lehetővé teszik. A tanulmányok alapján egyértelmű, hogy a koraszülött babáknak sokkal kisebb stresszt jelent a szoptatás, mint a cumisüvegből történő táplálás. Sajnos úgy tűnik, sok koraszülött babával foglalkozó egészségügyi szakember ennek nincs tudatában.
http://www.lll.hu
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése