Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. augusztus 23., csütörtök

-ÓVODAI BESZOKTATÁS-HASZNOS TANÁCSOK !!


Óvodai beszoktatás: Hasznos tanácsok!


Sokan, akik eddig otthon voltak gyermekükkel, aggódva, izgulva figyelik az elmúlt napok és a következő hetek eseményeit, óvodai kiscsoportot kezdő gyermeküknél. Ha már járt bölcsődébe, akkor rutinosabbak lehetünk mi is és a csemete is
Ilyenkor legtöbbször könnyen megszokják a kisgyerekek az óvodát.
-Nehezebb helyzetben vannak azok, akik gyermekének ezek az első önálló szárnypróbálgatásai.
- De ne aggódjunk, a legtöbb esetben a beszoktatás sikeres, még akkor is, ha más-más gyereknél más-más ritmusban történik.

Hasznos tippek az óvodai beszoktatáshoz

o                         A gyermek akkor tudja megszokni az óvodát, ha a szülő maga sem bizonytalankodik. Tudja, hogy jó óvodát, óvó nénit választott, akikben, és amiben maximálisan megbízhat.
o                         Sose figyeljük, hogy a másik gyerek mit tesz. Nem versenyzünk, a cél nem a minél gyorsabb, hanem a biztos beszokás. Ezért, ha van rá lehetőségünk, ne ösztökéljük, sürgessük a gyereket.
o                          
o                         Csak kis lépésekkel haladjunk, ha azt látjuk, hogy gyermekünknek erre van szüksége.
o                         Első héten együtt töltsük az időt a gyermekkel. Így tudunk segíteni neki az eligazodásban, amivel nem csak csemeténknek segítünk, hanem az óvó nénik dolgát is megkönnyítjük
o                         A második héten, amikor az udvaron vannak a gyerekek, akkor menjünk el egy fél órára, órára, azután minden nap növelhetjük egy picit ezt az időt. Mindig beszéljük át otthon, mi fog másnap történni. Ha a gyerek tudja azt, hogy a szülő elmegy, akkor fog tudni abban a tudatban biztonságot lelni, hogy a szülője vissza fog térni. Ha a szülő csak úgy eltűnik, akkor nem fog tudni bízni benne a gyerek.
Cikkünk a hirdetés után folytatódik

o                         Lassan, amikor már jól érzi magát, akkor lehet próbálkozni az ottalvással.
o                         Természetesen, ha azt tapasztaljuk, hogy gyermekünk ennél jobban bírja a terhelést, nyugodtan alkalmazkodjunk az ő ritmusához.
o                         Ha valami gondunk, kérdésünk van, bátran keressük meg vele az óvó nénit. A félreértések sokszor bizalmatlanságot, kellemetlenséget okoznak.
o                         Ne felejtsük megköszönni az óvó nénik munkáját, ha elégedettek vagyunk. Mindenkinek jól esik a dicséret. Gondoljunk csak bele, milyen nehéz 25-26 sőt, gyakran ennél is több gyereket foglalkoztatni, terelgetni, gondozni, szeretni.
o                         Otthon foglalkozzunk sokat az óvodával. Beszélgessünk róla, hallgassuk meg a gyereket. Ha úgy látjuk, hogy szorong, rajzoljunk, játszunk, bábozzunk óvodásat. Sokat tudunk ezzel segíteni a kiscsoportos gyermeknek, hogy legyőzze félelmeit, szorongásait.
o                         Ha a fokozatos szoktatás is nehéz, apró ajándékokkal jutalmazhatjuk a következő lépcsőfok elérését.
http://www.webbeteg.hu
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése