Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. augusztus 28., kedd

-ÖVSÖMÖR -HERPES ZOOSTER-KÉPEKBEN-


 ÖVSÖMÖR-KÉPEKBEN

Az övsömör (herpes zoster) és a bárányhimlő kórokozója azonos, de az övsömört nem a bárányhimlős gyerekektől kapják el az idősebbek, hanem a gyermekkorban átélt bárányhimlő utáni védettség csökkenésével a fertőzés újra aktivizálódhat mindannyiunk szervezetében. A gerincoszlop melletti idegdúcokban ott marad a vírus, amely később a fájdalmas kiütések kiváltója.
Az első tünet általában égő érzés, zsibbadás, viszketés vagy szúró fájdalom, mely rendszerint a törzsön vagy az arcon jelentkezik, de mindig csak az egyik oldalon. Időnként előfordulhat láz és általános gyengeség is. Néhány nappal később csoportosan előforduló kiütések lépnek fel, melyekből tiszta, folyadéktartalmú hólyagok keletkeznek.
Később tartalmuk zavaros lesz, majd ezt követően a hólyagok megnyílnak és pörkösödni kezdenek. Néhány beteg csak enyhe bizsergést érez, míg mások súlyos és intenzív fájdalmat panaszolnak. Amikor néhány nap vagy néhány hét múlva a var leesik a hólyagokról megszűnik a fájdalom, s a betegek többsége szövődmények nélkül meggyógyul.
Az övsömör különösen súlyos lefolyású lehet gyenge immunrendszerű betegeknél, akikben a vírus a belső szervekbe juthat és tüdő,- valamint agyi betegséget okozhat. Másoknál fájdalmas utóhatások, ún. postherpetikus neuralgiák jelentkezhetnek. Ez általában idősebb betegeknél jelentkezik, s hónapokig vagy igen ritkán, évekig tarthat

Az  övsömör jellemző bőrelváltozásainak leirása

A hólyagok hasonlóan néznek ki, mint a bárányhimlős hólyagok, azaz vörös alapon csoportosan helyezkednek el, majd bepörkösödnek. Körülbelül 2 hét alatt gyógyulnak megfelelő kezelés mellett, annak hiányában ez 5-6 hét is lehet.
A kiütések leggyakrabban a törzsön és az arcon jelentkeznek, de bárhol a bőrfelületen megjelenhetnek. A törzsön jobban észrevehető az övszerű elhelyezkedés, más testtájakon az idegek lefutásának ismerete szükséges ahhoz, hogy észrevegyük az összefüggést. A hólyagok általában 2-3 hétig állnak fenn.
A kiütések égő érzéssel járnak, gyakori a fájdalom, mely akár a kiütések jelentkezése előtt 2-3 nappal is fennálhat már. A fájdalom lehet enyhe, de elviselhetetlenül súlyos is. Főleg idősebb korban jellemző, hogy a fájdalom akár hónapokig is fennállhat a kiütések elmúlása után ("posztherpeszes neuralgia").
A kiütések apró hólyagokból állnak, melyek csoportosan helyezkednek el. Gyakran kifakadnak, így egy idő után már nem láthatók, helyettük nedvező-pörkkel fedett terület marad. Gyakran felülfertőződik baktériumokkal, ilyen esetekben nem könnyű megmondani, elsősorban mi is okozza a panaszokat: a vírus vagy a baktérium.
Gyermekkorban az övsömör gyakran alig okoz panaszt, felnőttkorban előfordul rossz közérzet, láz, fájdalom. Nyirokcsomó gyakran tapintható az érintett terület közelében. Az arcon lévő tünetek az agyidegeket követik, ezeknél nagyobb óvatosság szükséges, mert például érinthetik a szemet is, akár szaruhártyafekély is kialakulhat.

 

A bárányhimlőhösz hasonló hólyagocskák megjelenése12 éves fiú arcán megjelenő kiterjedt övsömör9 éves gyermek jobb szemzugában megtelepedő övsömör-multilokuláris-Jellemző a törzsön övszerüen elhelyezkedő úgymond klasszikus képIdem-egy 6 éves gyermeknélA külső szeméremtest herpes fertőzése egy két éves gyermekn

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése