Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. augusztus 1., szerda

-A KŰLSŐ NEMISZERVEK FEJLŐDÉSE PUBERTÁSKORBAN


A KÜLSŐ NEMISZERVEK FEJLŐDÉSE
                            PUBERTÁSKORBAN

Képes illusztráció



FIÚKNÁL

Az érés jelei fiúknál

A hímvessző mérete

A hímvessző belsejét különleges, szivacsos, üregekkel átszőtt szövet alkotja. Ha ezeket az üregeket vér tölti ki, a hímvessző megduzzad és megkeményedik: merevedés, azaz erekció lép fel. Nem szabad elkeserednie annak, aki alulmarad a versengésben, amikor a fiúk összemérik péniszük hosszúságát. Nyugalmi állapotban a pénisz hosszúsága egyénenként változó. Felnőttkorban átlagos hosszúsága 12-17 centiméter.

Spontán merevedés

A legtöbb fiú tapasztalja, hogy egészen váratlanul, szinte akármitől merevedése támadhat, s ez gyakran kínos pillanatokat okozhat számára. Ilyenkor legjobb, ha valami közömbös dologra gondol.

Reggeli merevedés

A fiúk reggel gyakorta merevedéssel ébrednek. Ennek az az oka, hogy álmodáskor (függetlenül attól, hogy erotikus tartalma volt-e az álomnak vagy sem) automatikusan fölléphet erekció. A reggeli merevedés pusztán annyit jelent, hogy az ébredést közvetlenül álomperiódus előzte meg.

Folt a lepedőn

Az álmodás során fellépő merevedést olykor magömlés is követi, amely az álmodással összefüggő automatikus jelenség, és nem feltétlenül annak a jele, hogy az álom erotikus tartalmú volt. Szükség esetére érdemes néhány papírzsebkendőt tartani az ágy mellett.

A mellek fejlődése

A serdülő fiú számára szörnyű érzés, ha nőni kezd a melle, de ez kamaszkorban nem ritka, és rendszeresen másfél éven belül megszűnik.

Normális serdülőkori fejlődés a fiúknál

Fokozott növekedés: (12-13 éves kortól) Ha 15 éves kor előtt nem indul meg, kérjünk orvosi tanácsot.
Herék, herezacskó: (11-12 éves kortól) A herezacskó sötétebb lesz, a herék megnagyobbodnak. A herék már csecsemőkorban le kell leszállniuk a herezacskóba. Ha 14 éves korig nem indulnak növekedésnek, orvoshoz kell fordulni.
Hímvessző: (12-13 éves kortól) A hímvessző (pénisz) előbb meghosszabbodik, majd vastagabb is lesz.
Magömlés: (13-14 éves kortól) A sűrű ondó körülbelül egy évvel a pénisz megnagyobbodása után lövellhet ki. Kezdetben nem tartalmaz ondósejteket.
Szeméremszőrzet: (11-12 éves kortól) Hónalj- és szeméremszőrzet (13-15 éves kortól), arcszőrzet (13-15 éves kortól). A test szőrnövekedése egyénenként változó, jobbára örökletesen meghatározott. Az alhastól a mellkasig egészen a felnőttkorig nő a szőrzet mennyisége.


-11-12 ÉVES KORTOL


-13-15 ÉVES KORBAN



-16-18 ÉVES KORBAN
  


LÁNYOKNÁL

Normális serdülőkori fejlődés a lányoknál:

Fokozott növekedés: (10-11 éves korban) Ha már 9 éves kor előtt jelentkezik, vagy 13 éves korig nem indul meg, ajánlatos orvoshoz fordulni.
Fejlődő mellek: (10-11 éves korban) A mellek fejlődésének megindulása rendszerint a pubertás első jele. A mellbimbó udvara megduzzad, maga a bimbó kezd kitüremkedni. Ha a mellek 15 éves korig nem indulnak fejlődésnek, ajánlatos orvoshoz fordulni.
Szeméremszőrzet: (10-11 éves kortól) Hónalj- és testszőrzet (12-13 éves kortól).
Hüvelyi váladékképződés: (folyás)(10-13 éves kortól) A menstruáció kezdetével alábbhagy, de nem szűnik meg teljesen.
Menstruáció: (11-14 éves kortól) Ha a menstruáció tízéves kor előtt jelentkezik vagy 16 éves korig nincs jele, tanácsos orvoshoz fordulni.


10-13 ÉVES KORTOL

14-15 ÉVES KORBAN

16-18 ÉVES KORBAN

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése