Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. augusztus 19., vasárnap

-LELKI ZAVAROK GYERMEKKORBAN


Lelki zavarok gyermekkorban

Szülők, illetve pedagógusok részéről egyre gyakrabban elhangzó panasz, hogy a mai gyermekek teljesen mások, mint az elmúlt évtizedekben voltak. Egyre több tanulmány jelenik meg arról, hogy mind gyakrabban fordulnak elő lelki zavarok már kisgyermekkorban is...
. A lelki zavarok további egy nagy csoportját alkotják az egyéb viselkedési zavarok.

Viselkedészavarok

A gyermekkori viselkedészavar gyakori panasz.
- Ilyenkor a magatartás negatív irányba történő változását, mások jogainak és erkölcsi értékeinek a durva megsértését tapasztaljuk.
A szakirodalom a viselkedészavarok többféle csoportját különíti el:
F Családi körre korlátozódó viselkedészavarok: a negatív viselkedési minták csak otthoni környezetben jelentkeznek.
F Nem szocializált viselkedészavarok: ez a magányos, társkapcsolatok kialakítására képtelen gyermekek viselkedészavara.
F Szocializált viselkedészavarok: ide a könnyen kapcsolatokat találó gyermekek csoportos helyzetekben jelentkező viselkedési problémáit soroljuk.
F Oppozíciós viselkedészavar esetében a zavar fiatalabb életkorban, elsősorban közeli hozzátartozókkal szembeni tartósan ellenszegülő magatartásban jelentkezik. Jellemzői a vitatkozás, szófogadatlanság, dühkitörések, morcosság, piszkálódás stb.
További viselkedési zavarok az emberek, állatok iránti agresszivitás, mások tulajdonának akarattal történő tönkretétele, illetve elvétele, valamint otthonról vagy az iskolából való kimaradás.
A viselkedészavarok terápiájában elsősorban a pedagógiai eszközökön van a hangsúly, mivel ezek a panaszok gyógyszeresen nehezen befolyásolhatók.

Affektív zavarok

A gyermekkori depresszív tünetek kialakulásában genetikai, alkati, élettörténeti és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszhatnak. Csecsemő-, illetve kisgyerekkorban a depressziós tünetek elsősorban érdektelenség, ingerlékenység, alvási zavarok formájában jelentkeznek. A gyermek kimutatható testi panaszok nélkül elmarad a növekedésben és fejlődésben. Az anya elvesztése csecsemőkorban akár a csecsemő halálát is okozhatja.
- A középső gyermekkorban gyakoriak a depresszív tünetek mellett a testi panaszok. Jellegzetes tünet az unatkozás, a játékra való képtelenség érzése, s ezek naponta többször is váltakoznak.
Serdülőkorban a lányoknál inkább a passzivitás, érdektelenség, lehangoltság a jellemző, a fiúknál a túlzott agresszivitás dominál.
- Az iskolai teljesítmény, a társas és a családi kapcsolatok egyaránt megromlanak. A gyógykezelésben a pszichoterápiás módszereknek van fontos szerepük, melyek során a gyermeket és a szülőket egyaránt be kell vonni a kezelésbe.
- Emellett a viselkedésterápiás módszerek gyakorlati alkalmazására is szükség van, súlyosabb esetekben a gyógyszeres kezelés sem mellőzhető.
- Sajnos, a gyermekkorban kezdődő depressziós zavarok gyakran válnak krónikussá, és a gyermek életének számos területét hosszú időn át negatívan befolyásolják.

Szorongásos zavarok

A normál gyermeki fejlődést számos szorongásos jelenség kíséri.
A csecsemőnél a 6-8 hónapos korban megjelenő idegenfélelem, kisgyermekkorban bizonyos fóbiák, az iskoláskorú gyermekek teljesítményszorongása, a serdülőkor bűntudati jellegű félelmei gyakori jelenségek.
- Ilyen betegség a szeparációs szorongásos zavar is, mely a szülőtől való elszakadás miatti túlzott félelem.
- A gyermeket a szülővel vagy önmagával kapcsolatos nem valós félelmek gyötrik, nem mer iskolába menni, fél este elaludni, mivel ez is egyfajta elkülönülést jelenthet a szülőktől.
- Minden idegen, ismeretlen helyzet elviselhetetlennek tűnik számára, csak a családon belül vagy az ismerős környezetben érzi jól magát.
-Az iskolalátogatás elutasítása (korábban iskolafóbiának nevezték) gyakori jelenség, melynek hátterében állhat az előbb említett szeparációs szorongásos zavar,
-de az is előfordul, hogy a gyermek számára vonzónak tűnik az iskolán kívüli élet, esetleg azért kerüli az iskolát, mert ott negatív élmények érték.
-A szorongásos betegségeket gyakran kíséri különféle kényszerbetegség,
- a gyermek állandó kényszert érez pl. a kézmosásra, állandóan ellenőriznie kell, hogy elvégezte-e feladatait, stb.
-Előfordulhatnak különféle kényszercselekedetek is, pl. iskolába menet a járdán rá kell lépnie egy bizonyos kőre, hogy sikeres napja legyen az iskolában, az osztályban rá kell taposnia a tankönyvére, hogy aznap ne feleljen, stb.
A szorongásos zavarok kezelésében elsősorban pszichoterápiás módszerek a célravezetőek, de a szorongásgátló, illetve antidepresszív gyógyszerek is nagyban javíthatják a súlyos tüneteket.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése