Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. augusztus 24., péntek

-MIT TEHET A SZÜLŐ ,AKINEK A GYERMEKE,IZGUL,VIZSGADRUKKAL KŰZD.??


Mit tehet az a szülő, akinek a gyermeke izgul, vizsgadrukkal küzd?

Vizsgadrukk és megoldási lehetőségek

A vizsgadrukk egy fokozottan stresszes állapot, ami túlmutat azon, hogy izgatott a gyermekünk. Bármilyen helyzetben jelentkezhet, mikor valaminek tétje van. Mégis létezik rá megoldás, ismerje meg hogyan!

A vizsgadrukk jellemző megnyilvánulásai

Számos kellemetlen tünetet produkálhat a vizsgadrukk. Ezek közül néhány jellegzetesség:
 • Kézremegés,
 • Hidegrázás,
 • Beszéd problémák
  • dadogás,
  • kiejtés romlása,
  • tagolatlanság,
  • összefüggéstelen beszéd,
 • Fejfájás,
 • Hasmenés,
 • Izzadás,
 • Heves szívdobogás.
Amikor a gyermek szervezete nem talál kiutat a stresszel teli helyzetekből, hajlamos akár extrém megoldásokat is keresni. Ezek soha nem tudatos folyamatok.
A vizsgadrukk esetén gyakran mondunk ehhez hasonló mondatokat: „Be vagyok gyulladva!” De mit jelent ez pontosan?
Sokszor a gyermek félelme olyan erős is lehet, hogy képes megbetegedni:.. Ezek további lehetséges pszichoszomatikus tünetei is lehetnek a vizsgadrukknak.

Milyen lelki folyamatok játszódnak le a vizsgadrukk hátterében?


Selye János stresszkutató professzor óta tudjuk, hogy a stresszre kétféle válaszreakció létezik: „Támadás” és a „Védekezés”.
A civilizáció azonban nem teszi lehetővé gyermekünk számára, hogy bármelyik reakciót válassza egy iskolai számonkérés, vagy egyéb vizsgahelyzet során.
A stressz levezetésére ilyen helyzetben nincs lehetőség, a gyermek feszültsége növekszik és kialakulnak a fent említett stressz tünetek
Egyes emberek kitűnően kezelik a stresszt, mások kifejezett pánikba esnek. Mitől alakulhat ki ekkora különbség ember és ember között?
A vizsgadrukk, izgulás elkerüléséhez két képességet feltétlenül érdemes kifejleszteni:
 1. Tudjuk kifejezni az érzelmeinket.
 2. Tudjuk a stresszt, a feszültséget levezetni.
Mindkettő képesség akkor működik hatékonyan, ha használata közben sem az egyén, sem a környezete nem sérül.

Hogyan lehet felismerni, ha egy gyermek vizsgadrukkal küzd?


·         Gyakran nem tudja kezelni a feszültségét, problémáját elfojtja, melynek hatására a stressz egyre halmozódik és egy idő után kialakulhat a krónikus stressz is.
·         A téttel járó feladatokat felnagyítja, egy világ dől benne össze, ha nem sikerül valami.
·         Önbizalma kicsi, és ezzel párhuzamosan nagy megfelelési kényszerrel küzd. Szeretné jól végezni a feladatát, de nem képes elhinni, hogy ez sikerülhet neki.
·         Könnyen kiborul, gyakran menekül a problémamegoldás elől.
·         Szeretné a legjobb formáját hozni minden adott helyzetben, ezt azonban izgatott állapota megnehezíti, vagy akár lehetetlenné is teszi.
Vajon mennyi energiát vehet el a gyermektől az, ha izgul az órán, fél hogy felszólítják, vagy nevetségessé válhat?
Ilyen esetekben valószínűleg Ön is tudja, hogy gyermekének sokkal jobbak a képességei, mint azt a jegyei mutatják. Ezeket a képességeket azonban mégsem tudja realizálni, mert a vizsgadrukk gyakran fölébe kerekedik.

Mit tehet a szülő, ha úgy érzi az ő gyermeke is izgulós, vizsgadrukkal küzd?

Amit Ön bármikor megtehet, hogy legyőzzék a vizsgadrukkot:

1.      Segítsen gyermekének abban, hogy merje kifejezni az érzelmeit. Ez már kora gyermekkortól nagyon fontos.
Amennyiben a gyermek és a szülő hasonló cipőben jár (mindketten vizsgadrukkal küzdenek), úgy a gyermek fejlesztése nehezen képzelhető el a szülő segítsége nélkül. Fejlessze önmagát is! Tegye ezt apró lépésekben. Meséljen örömeiről, amelyek vidámságot szereztek Önnek. Lehet, hogy ez olyan hatást vált ki a gyermekből, hogy ő is megnyílik Ön felé. Kialakulhat egy párbeszéd. A gyermekének ez pozitív példát ad, és valószínűleg hamarosan csatlakozni fog Önhöz.
2.      Segítsen gyermekének a stressz levezetésében.
Nagy mértékben csökkenti a stresszt az is, ha már ki tudom fejezni, hogy mi a problémám. .
Az érzelmi elfojtásra hajlamos gyermekek részére hasznosak a sport tevékenységek, stressz levezetés céljából. Ahol lehet futni, ütni, esetleg kiabálni is. Ez azonban nem minden gyermek beállítottságával egyezik meg. Elképzelhető, hogy ezeknek a gyerekeknek jól működnének a különböző meditációs, relaxációs technikák. Szintén hasznos lehet egy, a szobába felakasztott bokszzsák, ahol lehet dühöngeni.

Előfordulhat, hogy mindez még nem hoz megoldást gyermekének.

Miért vallhat mégis kudarcot a fent említett módszerek gyakorlása mellett is egy vizsgadrukkal küzdő gyermek?

Mert a vizsgadrukk nem tudatos folyamat. A tudatunkkal csak részben tudjuk szabályozni a légzésünket, viselkedésünket, beszédünket. A vegetatív folyamatokat tudatosan nem tudjuk irányítani. Az izzadás, a hasmenés nem befolyásolható. De még a gondolataink sem: „Hogyan lennék képes pozitívan gondolkodni, mikor félek?!”
Emiatt lehet, hogy csak részben, vagy nem mindenkinél hoz megfelelő eredményt a tudatos pozitív gondolkodás és egyéb technikák gyakorlása.

Mit tehet a szülő, ha már minden kötél szakad vizsgadrukkal küzdő gyermekénél?

Első lépésként meg kell tudnunk, mi az oka, amiért így reagál a gyermekünk a felelésekre, az órai felszólításokra? Mióta van ez a probléma? Mit gondol, érez a gyermek az ilyen helyzetekben?
Ezek mind olyan kérdések, melyek segítségével megismerhető a vizsgadrukk alapvető lelki oka. A kérdésekre adott válaszok, és az EFT (Érzelmi Felszabadítás Technikája) segítségével egyre inkább kezelhetővé válnak a stresszel teli helyzetek is.
Az EFT módszer képes arra, hogy a szervezet fokozott stressz reakcióit megszüntesse. Mivel a probléma alapvető okát oldja fel, hatékony segítséget tud nyújtani akkor is, mikor már semmi más nem segít!
Mit fog tapasztalni a gyermek az személyes foglalkozások során?

·         Felfedezheti annak élményét, hogy már kevésbé izgul, csökkennek, majd megszűnnek a stresszes, kellemetlen tünetek.
·         Érzéseit, problémáit hatékonyabban ki tudja fejezni, javulnak társas kapcsolatai, tanulmányi eredménye.
·         Ettől növekedni fog az önbizaloma, és beindul a pozitív visszacsatolás, melytől egyre jobban érzi magát, nyugodt lesz és vidám.

Tudjon meg többet! Segítsünk együtt, hogy megszűnjön a lámpaláz!

Jelentkezzen konzultációra, hogy választ kapjon a kérdésire! A találkozó célja egymás kölcsönös megismerése, amelynek során feltérképezzük gyermeke problémáját.. Legyünk együtt szemtanúi gyermeke változásának!
http://www.boldog-gyermek.hu
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése