Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. augusztus 16., csütörtök

AGYTEVÉKENYSÉGET NEGATIVAN BEFOLYÁSOLÓ TÁPLÁLÉKOK


Sok szülő egészségesnek hiszi őket, és a gyártók sem iparkodnak felhívni a figyelmet negatív hatásaikra.
A legtöbb szülő tisztában van azzal, hogy az étrend fontos szerepet játszik a gyermek egészségében.
Az viszont sokakat meglepetésként érhet, hogy a rossz, nem elég tápláló ételek éppoly károsak lehetnek a gyerek agyára, mint a fizikumára.

Amennyiben a gyerkőc rendszeresen ilyeneket vesz magához, akkor az agy nem képes teljesítőképessége maximumán működni, a figyelem lankad, ezt a helyzetet megszenvedi a memória és a tanulási képesség is.

Ismerd meg a főbűnös ételeket!

Rejtett cukorforrások

Az agyelszívás egyik legfőbb bűnbakjának kell tekinteni a finomított cukrot. Csekély, vagy egyáltalán semmilyen tápértéke nincs, és a kutatások szerint nagyobb mennyiségben fogyasztva ködösíti az elmét, ráadásul fogszuvasodáshoz és elhízáshoz is vezet.
A vércukorszint kiugróan alacsony vagy magas értékei mind a testet, mind az elmét befolyásolják.
-Ha a gyerek édes ételt fogyaszt, időlegesen megemelkedik a vércukorszintje, ami a hirtelen megnövekedett energiában jelenik meg, majd rögtön ezután leesik a vércukorszint.
-Ez az ingadozás következetesség nélkül, össze-vissza juttatja az agyat energiához, ami pedig figyelmetlenséghez, rövid ideig tartó összpontosításhoz, ingerlékenységhez és fáradtsághoz vezet.
Azzal bizonyára tisztában vagy, hogy a finomított cukor bőségesen fellelhető az édességekben, süteményekben, kekszekben - de azt tudtad-e, hogy egyes gabonapelyhek, müzlikeverékek és müzliszeletek is nagy mennyiségben tartalmazzák, a nem 100%-os gyümölcslevekről nem is beszélve?


12 népszerű étel, ami rosszat tesz az agynak12 egészségesnek hitt, káros étel10 tipikus szülői baki, ami sikertelenné teszi a gyereketVitamindús ételek gyerekeknekÍgy lesz okos a gyerekAlattomos mérgek, melyek a legtöbb lakásban megtalálhatók 15 készségfejlesztő, aminek minden gyerekszobában ott a helye11 színvariáció a gyerekszobába, ami fejleszti a kicsi IQ-játA 20 legütősebb étel a fejlődő szervezetnek15 mérgező dolog az otthonodban

Cukor a címkén

A cukor sokféle álruhában jelenik meg, de mind egyformán hat.
- A szukróz, a fruktóz, a glukóz, a kukoricaszirup, az invertcukor és a dextróz tulajdonképpen a finomított cukor különféle nevei.
- Ne ülj fel azoknak a címkéknek se, amelyeken a gyártó azt jelzi, hogy alacsony cukortartalmú a termék, mert lehet, hogy mesterséges édesítőszerekkel helyettesítették a cukrot, például aszpartámmal vagy szacharinnal. Ez utóbbiaknak van némi kapcsolatuk a gyermekeknél tapasztalható hiperaktivitással, és hasmenést is okozhatnak.

Koffeintartalmú csemegék

Kávét nyilván te sem adsz a gyereknek,
- ám a koffein megtalálható a csokoládéban - egy-egy táblában akár 50 mg is lehet -,
- egyes szénsavas italokban, például a kólában, no meg bizonyos teákban, amelyeket sok szülő egészségesnek tart.
- A koffein stimuláló- és vízhajtó szer, és hangulatváltozásokat okozhat, minthogy a testnek a vércukor szintjét irányító képességét befolyásolja.
- A Bristoli Egyetem kutatói azt találták, hogy a koffein hosszú távon a legkevésbé sem javítja a mentális folyamatokat.
Azok az általános iskolás gyerekek, akik reggelente rendszeresen kaptak egy csésze teát, egy idő után kezdtek morgósan és fáradtan ébredni, és lassabbak lettek. Úgy érezték, hogy múlhatatlan szükségük van arra a csésze teára, hogy elevenebbek és éberebbek legyenek, felkészültebbek az új napra.
- A koffein megfosztja a szervezetet egyes B-vitaminoktól, továbbá a cinktől, a nátriumtól, a kalciumtól és a vastól is, holott ezek mind létfontosságúak a komplex gondolkodási tevékenységhez.

A szemét

A junk food, magyarul szemét kaja mint definíció meglehetősen ködös - vásárlóként nem mindig könnyű megítélni a címke alapján, hogy az adott élelmiszer milyen káros anyagokat tartalmaz.

A szakemberek szerint az alábbi termékekkel érdemes csínján bánnod:
  • Tömeggyártású pizza, burger, virsli.
  • Magasan feldolgozott szeletelt sajt és sajtfonat.
  • Szeletelt, csomagolt húsok.
  • Rántott húsfalatkák vagy halrudacskák.
Ezeknek az ételeknek általában nincs valódi tápértékük, miközben nemritkán tömve vannak mesterséges színezékekkel, tartósítószerekkel, ízfokozókkal és sóval.
- Többnyire sok telített, hidrogenizált vagy transzzsírt is tartalmaznak, melyek nemcsak az emésztést és a keringést, hanem a szellemi folyamatokat is lassítják, ráadásul megnövelik bizonyos betegségek kockázatát.
-A bizonyos természetes élelmiszerekben gazdag, egészséges táplálkozás segíti a gyermek emlékezetének, figyelmének, tanulási képességeinek és szellemi energiáinak fejlődését.
-Ha viszont egyes tápanyagok nem jutnak be a szervezetbe, az ronthatja az agy működését.
-Mindezek ellenére sok szülő küszködik, hogy mit is főzzön gyermekének, így gyakran a kereskedelemben kapható ételekre hagyatkozik, amelyek viszont dugig vannak cukorral, sóval és nemkívánatos adalékokkal.#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése