Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. augusztus 13., hétfő

-ELSŐ NAP AZ ISKOLÁBAN.


Első nap az iskolában

Készüljünk gyermekünkkel együtt tudatosan az első napra az iskolában..
EZEK AZTÁN JÓL ÚTRA TETTEK A MOTYÓIMMAL-MINTHA AFGANISZTÁNBA MENNÉK HARCOLNI.!!!


Az iskola sok újdonságot hoz a gyermeknek. Órarend, házi feladat, szabályok. Ez mind nagyon izgalmas, de szorongást is okozhat. Bár az óvoda utolsó éve már egyfajta iskolaelőkészítő átmenet az óvoda és az iskola között, a szülő is sokat tehet a gyermek „iskolás gyerek vagyok” tudatának kialakításában és fejlesztésében.
Adjunk kedvet az iskolához
Jót tesz, ha gyermekünknek elmondjuk, hogy bár az iskola néha fárasztó is és kötelezettséget is jelent, alapvetően zigalmas, örömteli időszak kezdődik az életében. Fontos, hogy a leendő iskolás sokat tudjon beszélni szüleivel, közvetlen családtagokkal az iskoláról, és vegyük őt közben komolyan. Amennyiben érzi a szülői támogatást, a kezdet is könnyebb lesz a számára. Vásároljunk vele közösen például egy ruhadarabot, vagy taneszközt az iskolához, amit ő választhat ki. Vagy látogassunk el vele nyugalomban közösen az új iskolába (a tanévnyitón nem lesz várhatóan lehetőség és alkalom a feltérképezésre). Ha adott a nyílt kapuk napjának lehetősége, feltétlenül éljünk vele.
Szülői értekezlet
Sok iskola már a tanévet megelőzően megszervezi első szülői értekezletét. Ezen vegyen a szülő részt. Így a szülő is megismerheti a tanárt, a többi szülőt, benyomást kap az iskoláról, tanteremről. A tanárnak különösen fontos szerepe van abban, hogy gyermekünk hogyan éli meg az iskolát, a szülői értekezlet kiváló alkalom lehet arra, hogy kapcsolatba kerüljünk a tanárral és valamelyest megismerjük.
Iskolatáska
Az egyik legnagyobb élmény a gyerekek számára az első iskolatáska. Vásárlásánál vegyük figyelembe a gyerek esetleges kívánságait is, de elsősorban a funkciót tartsuk szem előtt.
Íróasztal
Előbb vagy utóbb szintén aktuális téma lesz – napközi ellenére is – egy munkahely kialakítása a gyerek számára otthon. Legyen az asztal lehetőleg a lakás egy nyugodt szegletében. Válasszunk magasságában állítható asztalt, amely munkalapja kissé ferdén megemelhető. Az asztalhoz jár egy szintén állítható magasságú szék is, amelyen a gyermek kényelmesen ülhet. A tanuláshoz szükség lesz megfelelő világításra, rakodófelületre is. A megfelelően és tetszetősen kialakított helyen a házi feladatok készítése is könyebben fog menni.
Közlekedés az iskolába
Míg az első napon nyilván elkísérjük és elhozzuk a gyereket, fel kell készíteni arra, hogy idővel egyedül közlekedjen, ahol ez megoldható. Sok szülő hordja autóval a gyermekét, de még ebben az esetben sem árt, ha tudja agyerek, hogyan jut az iskolából biztonságosan haza, mire kell ügyelnie.
Szülők felkészülése
Nem csak a gyerek, de a szülő számára is új fejezet kezdődik az iskolával. A gyereknek naponta pontosan kell megérkeznie a tanításra, meg kell szervezni ellátását (napközi, étkezés), fel kell készülni a több hetet kitevő iskolai szünetekre. Különösen dolgozó szülők számára jelenthet ez problémát. Ehhez járul továbbá, hogy aktívan részt kell venni iskolai eseményeken, rendezvényeken, amely rugalmasságot is igényel.
Vészhelyzetek
Érdemes előre felkészülni olyan helyzetekre, amelyek az életben adódhatnak. Ha nem nem tudjuk elvinni reggel vagy nem érünk oda érte délután, ha a gyerek beteg és pótolni kell a kihagyást, stb. Gondoskodjunk időben arról, ki tud beugrani ilyenkor a családból, vagy az osztálytársak szülei közül. Javasolt erről a tanárt is tájékoztatni.
http://www.tutitippek.hu
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése