Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. augusztus 17., péntek

-MELLKASI BORITÁS


Mellkasi borítás



Az állott vizes mellkasi borogatást lázcsillapításra használják.
- E helyen is erre a célra ajánljuk elsősorban. Kivitele hasonló a lábborításnál leírtakhoz.
-Németországban légúti betegségek kezelésére használják a különböző mellkasborításokat, szárazon vagy vizesen:

Száraz borogatás: a bőrt előbb balzsammal vagy bőrkrémmel bedörzsöljük ( mellkas bedörzsölése), majd száraz flanelkendővel bekötjük, melyet legalább egy órán át a mellkason hagyunk.

Langyosvizes borogatás: törülközőt vagy pelenkát hosszában összehajtunk, testhőmérsékletű vízbe mártjuk, kinyomjuk és a mellkasra körben felhelyezzük, föléje flanel- vagy gyapjúkendőt tekerünk, biztosítótűkkel megtűzzük. A borogatást fél-egy órán át hagyjuk rajta.
-Borogatás után a nedves mellkasfalat száraz törülközővel alaposan ledörzsöljük. Naponta többször megismételhető.

Melegvizes borogatás: ugyanúgy végezzük el, mint az előbbit, csak az alkalmazott víz annyira meleg legyen, hogy a kéz éppenhogy kibírja.
-A borogatást kis időközökkel 2-3-szor alkalmazzuk, mindig 5-10 percig hagyjuk fenn. Az utolsó borogatás eltávolítása után alapos leszárítás.
-Ezt a borogatást izgatott köhögés vagy szamárköhögés esetén alkalmazzuk köhögéscsillapítás céljából, nyugtató hatása is van.

Melegített, gyulladásellenes balzsamos borogatás: illóolajokat tartalmazó balzsam tubusát testhőmérsékletű vízfürdőben felmelegítjük, használat előtt az anya érintse saját arcához, hogy a hőmérsékletet ellenőrizze. A balzsammal a mellkas elülső részét bedörzsöljük, mullpólyával fedjük a balzsamréteget és végül kendővel vagy törülközővel tekerjük körül. A borogatást 6-12 órán keresztül hagyjuk a gyermeken, levétele után a bőrt meleg vízzel megtisztítjuk és leszárítjuk. Az eljárást a mellkas fájdalmas betegségeiben alkalmazzuk.
Borogatást ne hagyjunk a gyermeken egész éjszakán át, beborogatott gyermeket ne vigyünk ki a szabadba.
-Igen kis csecsemőn ne alkalmazzunk hidegvizes borítást.
Egyes speciális borogatásokat csak orvosi rendelkezésre szabad alkalmazni *, megfelelő felüg #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése