Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. augusztus 8., szerda

-GYEREK KEZEK


GYEREK KEZEK

A gyermek kezének értékelése, típusának meghatározása elsősorban azért fontos, mert - nem megfelelő döntések esetén - különböző problémák adódhatnak abból, ha a gyerek keze eltérést mutat a szüleitől.
- Ha történetesen egy rendkívül intenzív lelki életet élő, gyakran nőies beütésű, ovális kezű fiú szülei gyakorlatias, tárgyilagos, szögletes kezű emberek, akkor nagy hibát követnek el, ha csemetéjüket a maguk formájára kívánják alakítani, hasonló pályát szánva neki.
- Ilyenkor értetlenül, csalódottan állnak „kudarcuk tárgya” előtt, vajon miért nem sikerül nekik, miért nem tudnak gyerekükkel megfelelően bánni. Ez a törekvés egyszerűen azért nem vezethet eredményre, mert az ovális kezű gyerek hallatlanul érzékeny, gyakran érzi magát fölöslegesnek, könnyen válik melankolikussá, és keres menedéket a különféle drogok által okozott kábulatban.

Azt sem szabad elfelednünk, hogy a kéz jellegzetessége csupán tendenciát mutat, a leglényegesebb az, hogy gyerekünk milyen képességekkel, adottságokkal rendelkezik.
- Szellemi kapacitása, testi alkata, mennyire teszi alkalmassá az általunk kiválasztott pályára, figyelembe kell venni továbbá, hogy mihez van kedve, mi érdekli, mihez van kitartása.
- Persze a gyerek jövőjével kapcsolatban az sem elhanyagolható, hogy hová nyer felvételt, ugyanis egy rosszul választott szakma, egy erőltetett pálya, vagy kényszerből végzett tanulás az egész életre hatással lehet, szinte egy életre szóló rossz közérzetet okozhat. Mindezek józan értékelése után foghatunk csak gyerekünk kezének tanulmányozásába.

A gyerekeknél többnyire négyféle kéztípus figyelhető meg:
-az ásó (spatulás vagy praktikus) kéz,
- a szögletes (hasznos vagy dolgos) kéz,
- az ovális (mediális vagy pszichikus) kéz
-és a kónikus (művészi) kéz.

Az ásó-, vagyis a spatulás-praktikus kezű gyerek keze tömör, széles, a masszív tenyér az ujjakkal négyszöget alkot. A tenyér vagy az ujjak felé keskenyedik el, vagy az ujjak tövében szélesebb. Az ujjvégződések spatula formájúak, a hüvelykujj feltűnően nagy. Az ásókezű gyerek nagy kézügyességgel megáldott. Praktikus, ügyes, dolgos, szívós, fáradhatatlan, pontos, rendszerető. Alkalmas mindenfajta aprólékos, piszmogó munka elvégzésére. Elég zárkózott, bizalmatlan, önálló, magának való. Nem kötődik különösen senkihez sem. Nehezére esik az alkalmazkodás. Vakmerő, merész kalandokba bocsátkozik. Állatkedvelő. Sokat mozog, sportol, kirándul. Szeret nagyokat enni, jó étvágyú. Mindent begyűjt, és pénzzé tesz, rendkívül spórolós. Érdemes manuális mesterséget választani. Kitűnő konstruktőr, tervezőmérnök, kutató, felfedező, gépész, vegyész, kézműves, állatorvos, üzletkötő és zenész válhat belőle.

A szögletes (hasznos vagy dolgos) kezű gyerek keze négyzet alakú, a csuklónál pont olyan széles, mint az ujjak tövénél. A körmök is szögletesek. Nem szép kézforma, de nagyon hasznos. A szögletes kezű gyerek illemtudó, érdeklődő, türelmes, gyakorlatias, pontos, megbízható. Inkább az eszére, mint a szívére hallgat. Tiszteli a szüleit, a tanárait. Jó szervezőképességgel rendelkezik. Mindig van saját elképzelése, amit végre is hajt. Realista, nem szokott álmodozni. Van benne művészi hajlam, ezen belül a zenei tehetségével tűnik ki, amit érdemes kiaknázni. Szeret olvasni, utazni. Állandóan tevékenykedik, tesz-vesz, fúr-farag, fabrikál. Néha önfejű. Nem barátkozik gyerekekkel, a kónikus kezű gyerekekkel kifejezetten összeférhetetlen, nem tud velük kijönni. Takarékos, gyűjtögető, mindent megbecsül, amit kap. Kiváló festő, grafikus, szobrász, kézműves, zenész, mérnök, tanár, nevelő lehet belőle.

Az ovális kezű gyerek keze szép típusú kéz, kecses, törékeny, keskeny, tojásdad. A tenyér nyújtott, az ujjak hosszúak. Az ujjvégek kónikusak. A körmök ugyancsak hosszúak. Tapintásra, lágy, puha. Az ovális kezű gyerek többnyire gyenge fizikumú, gyenge alkatú. Nagyon érzékeny, pszichikus egyéniség. Minden apróságon megsértődik, megbántódik. Állandóan duzzog, mindig durcás. Nehéz vele bánni. Rapszodikus, kiszámíthatatlan, raplis, fantáziáló, a fellegekben él. Van benne tehetség, de nagyon felületes. Mindenbe belefog, és többnyire mindent abbahagy. A szorgalommal hadilábon áll. Problémás gyerek, sokat kell vele törődni. Fizikai munkára alkalmatlan, viszont ragyogó szellemi képességgel rendelkezik. Minden olyan elméleti pályán megállja a helyét, ahol jó értelmi adottságát, dús fantáziáját, empátiakészségét kamatoztathatja. Jeles nyelvész, elméleti fizikus, matematikus, teológus, filozófus, pszichiáter, pszichológus stb. lehet belőle.

A kónikus kezű gyerek keze hosszúkás, enyhén keskenyedő, szép kéz. Alakra hasonlít az ovális kézhez, de az ujjak inkább hengeresek, a körmök pedig nem kónikusak, vagyis kúposak, hanem mandulaformájúak. A kónikus kezű gyerek fogékony, megfontolt, intelligens. Gondolkodásában már-már felnőttes, koravén. Nagyon önérzetes, csak azok előtt tárulkozik ki, azoknak engedelmeskedik, akiket tisztel és szeret. Ábrándozó. Olykor megbízhatatlan. Szolgálatkész, mindig hajlandó másokon segíteni, az érzelmei dominálnak. Sokoldalú, de cselekedeteiben néha meggátolja szeszélyes természete. Nevelése nem igényel szigort, sokkal jobban hallgat az okos érvekre, meggyőzésre. Fontosnak tartja, hogy véleményét figyelembe vegyék a felnőttek. Nincs gyakorlati érzéke és nem alkalmas fizikai munkára. Tehetségét művészi pályán kamatoztathatja.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése