Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. augusztus 3., péntek

-LÉZERREL A KÖRÖMGOMBA ELLEN


Lézerrel a körömgomba ellen

A körömgomba napjaink egyik leggyakoribb megbetegedése, gyakorisága 10-20 százalék az átlag populációban. Idősebb korban és bizonyos rizikótényezők fennállása esetén ez a szám akár az 50 százalékot is elérheti.
Körömgomba kézen és lábon egyaránt előfordulhat. Míg a kézkörmök gombás megbetegedése többnyire a háziasszonyok, illetve szakácsok, cukrászok, valamint kisgyermekes anyukák, csecsemőgondozók megbetegedése, az állandó felázás és cukros folyadékkal való kontaktus következtében, addig a lábkörömgomba mindenkit egyformán veszélyeztet.
-Természetesen a lábkörmök fertőzhetik a kézkörmöket is elhanyagolt esetben. Most, a téli időszakban különösen sok friss fertőzéssel kell számolnunk, hisz ilyenkor elkerülhetetlen a zárt cipő, meleg zokni viselése, és a gombákkal leginkább kontaminált közösségi helyeket, mint uszoda, fürdő, edzőterem is ebben az időszakban látogatjuk igazán. Jó tudni, hogy a gombák olyan szívós és erős kórokozók, amelyek hifáikkal, spóráikkal képesek a legextrémebb körülményekhez is alkalmazkodni, nevetve túlélnek olyan helyzetekben is, ahol a legtöbb humán sejt viszont elpusztul.
Éppen ezért nagyon nehéz a kiirtásuk, orvos és beteg számára is egy előhaladott fertőzés szanálása sokszor nagy kihívás.
Bármelyik gombafajról is legyen szó, valamennyiükre jellemző, hogy szeretik a nedves, meleg környezetet, így többek között uszodákban, konditermek közös tusolójában megtalálhatók.
- Tulajdonképpen bárki megfertőződhet velük bármikor, de vannak hajlamosító tényezők, amelyek sokszorosára növelik a rizikót. Ilyen például a körömlemez sérülése, szoros, rosszul szellőző lábbeli, sportaktivitás, melynek során a láb beleizzad a cipőbe, de akár a körömrágás, csakúgy mint a műköröm viselése. Idősebb korban a köröm lassabb növekedésével csökken a köröm ellenállása is a kórokozókkal szemben. Egyes betegségekben, mint a cukorbetegség, a végtagok keringési elégtelensége, de akár egy legyengült immunrendszer esetén szintén gyakrabban találkozunk körömgombával.
A lábkörmök gombás megbetegedését jó ideig csak a felnőttek és főleg az idősek betegségének tartottuk, sőt volt iskola, amelyik azt tanította, hogy gyermekkorban nincs körömgomba. Ma már ez a nézet megdőlni látszik. Egyre gyakrabban találkozunk egész korai gyermekkorban a körmök gombás fertőzésével.
A körömgomba gyakran ártalmatlan elváltozásként indul, csak egy kis sárgás, barnás elszíneződést észlel a beteg, ami azonban a gomba elszaporodásával már súlyos, a mindennapi életvitelt jelentősen nehezítő tényezővé válik.
-A deformált, megvastagodott köröm fájdalmas is lehet, a torzult körmök lehetetlenné tehetik sokak számára a szandál viselését. Amennyiben a kézkörmöket érinti a fertőzés, túl a zavaró esztétikai eltérésen, az a kéz használatát is korlátozhatja.
-Nemritkán súlyosabb fertőzésért felelősek, hisz a gomba okozta kis berepedezések a bőrön behatolási kapuként szolgálnak egyéb kórokozók, többnyire baktériumok számára, többek között orbáncot okozva, mely lázzal, hidegrázással, fájdalmas lábduzzanattal, gyulladással jár és egészséges szervezet számára is megterhelő, antibiotikum szedését, ágynyugalmat igénylő betegség.
- Cukorbetegségben, legyengült immunrendszer esetén akár szepszis, súlyos életveszélyes állapot okozói is lehetnek.
Tehát a körömgombát kezelni kell, ez nem vitás! Kérdés, hogy hogyan?
A helyileg alkalmazott készítmények, ecsetelők, lakkok, krémek csak nagyon korai stádiumban lehetnek esetleg hatékonyak, de inkább csak egyéb kezelés kiegészítéseként jönnek szóba. Enyhe, nagyon kezdeti fertőzés esetén is kitartóan, hosszú hónapokig kell alkalmazni őket, és így sem mindig hatékonyak önmagukban.
Régebben gyakrabban alkalmazott módszernek számított a köröm sebészi eltávolítása, ez ma már elég drasztikus választásnak számít, elvétve döntünk ezen eljárás mellett.
A szájon át adható gyógyszerek többnyire nagyon hatékonyak. Lehetőség van tenyésztés és a kitenyésztett gomba érzékenységének meghatározását követően a legmegfelelőbb szer kiválasztására is, amelyet ezután több hónapig kell szedni. Azonban van olyan helyzet, amikor nem adhatók, például rossz egészségi állapot, máj, szívbetegség esetén, bizonyos gyógyszerek párhuzamos szedése esetén egyáltalán nem, vagy csakis fokozott óvatosság és gyakori kontroll mellett kísérelhető meg alkalmazásuk. Bár nem olyan gyakran, mint amennyire ettől a betegek ódzkodnak, de valóban előfordulhatnak mellékhatások egyébként egészséges szervezet esetén is főleg fejfájás, puffadás, hasmenés formájában.
Sajnos többnyire az idősebb korosztály, illetve legyengült szervezetű betegek esetében nem jöhet szóba alkalmazásuk, pedig esetükben igen nagy százalékban áll fenn a gombás infekció, és egyben súlyosabb szövődményeknek is ki vannak téve ezáltal.
Ezen korábbi terápiás lehetőségeinket forradalmian új módszerrel bővíti a lézerterápia, ami az USA-ban 2010 óta az FDA által is elfogadott és egyre szélesebb körben alkalmazott kezelési mód.
-Mellékhatásmentes és valóban hatékony kezelés. Természetesen ez a módszer sem ígér azonnali látványos javulást, hisz a beteg körömnek le kell nőnie, ami 6-12 hónapig is tarthat. Az újonnan növekvő köröm azonban egészséges.
A kezelést speciális, az infravörös körüli hullámhossztartományba eső lézerkészülékekkel végezik.
- A lézerfény a körömlemezben hővé alakul, ami elpusztítja a gombát. Egyes klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a lézer a körömlemezben fotokémiai, illetve fotobiológiai reakciót is elindít, ami a gomba ellen immunválaszt indít be.
Nem minden lézerkészülék alkalmas a gombás köröm kezelésére, hiszen egyes készülékek inkább roncsolják az ép bőrt, mint a kis mikroszkopikus gombaelemeket, illetve érik el a lábujjak fájdalomreceptorait, ezzel jelentős fájdalmat okozva a páciensnek.
Az infravöröshöz közeli tartományba eső lézerkészülékek fényét a gombapigment korábban nyeli el, mint az ép szövet. A megfelelően megválasztott és beállított lézerkészülék a környező ép szövetekre nem hat, így a kezelés ideális esetben semmiféle mellékhatással nem jár.
-A kezelés alatt enyhe melegségérzet léphet fel a köröm területén, de a kezelés nyugodtan nevezhető fájdalommentes beavatkozásnak, ellentétben a test egyéb részein alkalmazott lézerkezelésekkel, amelyek járhatnak enyhe fájdalommal. Általában négy egymást követő kezelés elegendő a teljes gyógyuláshoz.
Noha itthon még nem mondható teljesen bevett és elterjedt eljárásnak – jóllehet egyre több bőrgyógyászati rendelőben elérhető a kezelés –, leszögezhető, hogy a lézeres körömgomba-kezelés új alternatíva a gyógyításban, és talán hatékonyabb is minden korábbi módszernél. Számos olyan helyzet adódhat, ahol ráadásul az egyetlen választási lehetőség lehet a kezelésben, illetve ha mérlegelünk időt, pénzt , fáradtságot, akkor adott esetben elsőként választandó módszerré léphet elő.
Természetesen legjobb lenne a megelőzés, de ha már megvan a baj, akkor az időben elkezdett kezelés, főleg ha nincs különösebb ellenjavallata és hatékony is, megelőzheti a betegség terjedését, további szövődmények kialakulását. Ezért is nagyon fontos a rendszeres szűrés, hiszen nem biztos, hogy egy laikus beteg a gomba kezdeti formáját észreveszi. Ha változást látunk lábkörmeinken, akkor érdemes azonnal megmutatni bőrgyógyászunknak. Egy diagnózis, pláne ha negatív, semmibe sem kerül, ahhoz képest, ha már kezelésekre kell visszajárni. Ugyanakkor az idejében elkapott fertőzést a megfelelően megválasztott leghatékonyabb módszerrel maradéktalanul meg tudják gyógyítani.
http://mno.hu/
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése