Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. augusztus 26., vasárnap

-AMIT A SZÁJ ÉS KÖRÖMFÁJÁSRÓL TUDNI KELL


Amit a száj- és körömfájásról tudni kell

Ez a közzétett változat, ellenőrizve: 2012. június 13.

A száj- és körömfájás egy erősen ragályos, olykor halálos, a párosujjú patás állatokat fenyegető vírus okozta betegség. A kórokozó fő áldozatai a szarvasmarha, a disznó, a birka vagy a kecske, valamint bivaly és szarvas, de elefánt és sün is megkaphatja; a lovat, ami nem párosujjú patás, a vírus nem támadja meg.

Igen ritkán a vírus az embert is megfertőzheti, de a fertőzöttek akkor is elég gyorsan felépülnek influenzához hasonló rosszullét érzésével, lázzal, hányással, a szájfal lekopásával és felhólyagzással járó tüneteik megszűntével.
-Emberek közötti fertőzés eddig még nem fordult elő sokkal gyakoribb, hogy a vírust hordozó egyén egy állatot fertőz meg.

Egyes esetekben a betegségre hajlamos fertőzött állat nem mutatja a betegség tüneteit. Ezek az egyedek a betegség hordozóivá válnak. Más állatok is hordozhatják a betegséget, amire példa a kutya esete 1952-ben (Kanadában) ami fertőzött csontokkal terjesztette a kórt, és a farkas a Szovjetunióban [1]

Tünetek

A betegség inkubációs (lappangási) ideje 2-12 nap.
- A betegség magas lázzal kezdődik, ami két-három nap alatt gyorsan lecsökken. A beteg állat szájának nyálkahártyáján hólyagzás jelenik meg, ami csurgó, vagy habos nyálazást eredményez és nagy valószínűséggel a táplálkozás fájdalmassá tételével étvágyvesztést is, ami miatt a felnőtt állat hónapokig tartó fogyásba kezd.
- Az állat lába hasonló hólyagzást mutat és az állat megsántul. A hímnemű állat heréje megdagad, a nőstény tejhozama pedig lényegesen lecsökken. Egyéb tünetek: gyengeség, hidegrázás.
- Bár a fertőzött állat a betegség lefolyása után végül is felépül egyesek esetében a betegség „szív-izom gyulladáshoz” és halálhoz vezethet, különösen gyenge, például újszülött borjak esetében. Más állatokat a vírus (aszimptomatikusan) nem támadja meg: ezek a betegség hordozóivá válnak.

A vírus terjedési módjai Leggyakoribb terjedési mód: közvetlen érintkezés a fertőzött és egészséges állatok között (csordán belül)

  • levegőben közvetlen állatok közötti kontaktus nélkül: szél és útijármű forgalom révén
  • az állatok gondozói ruházata közvetítésével
  • fertőzött takarmánnyal való kontaktus útján
  • pocsolyavíz, nyers állati húsmaradvány és fertőzött állati húsmaradványokat tartalmazó táplálékpótlék
  • marhák esetén fertőzött bika ondója útján
-A vírus megmarad hideg körülmények között (például fagyasztott húsban), de elpusztul a hőtől, szárazságtól és a fertőtlenítőktől.
A fertőzött állatok 2-3 hét alatt felépülhetnek, a betegség elszigetelésének érdekében azonban a beteg állatokat előbb vesztegzárba, vagyis egészségügyi zárlatba (angolul quarantine) [2] teszik, majd elpusztítják, húsukat pedig megsemmisítik.
-Olyan személyeket, akik fertőzött területen jártak, fertőtlenítik ruházatukkal együtt, gyakran fertőtlenítő folyadékot tartalmazó kádon való átsétálás távolítja el a cipőtalpon megtelepedett vírusokat.

Védőoltás

Jelenleg nincs olyan általános oltóanyag, amellyel meg lehetne előzni a száj- és körömfájás minden változatát, nemcsak azért, mert a betegségnek hét szérum-típusa ismeretes [ és bármelyikre kifejlesztett szérum a többire hatástalan lenne, hanem azért is, mert a vírus gyorsan változik és az ellenszer kifejlesztésének és az állatok beoltásának költsége magasabb lehet, mint a fertőzés alkalmankénti kitörésekor fellépő költségek.
Egy megbetegedett kisded lábán megjelenő elváltozások



A garat képletek kóros tünetei


A bőrön,körmökön és a szájüregben megjelenő klinikai tünetek


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése