Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. március 31., szombat

TISZTA VIZ A GYERMEKEM

Tiszta víz a gyerek – Mitől alakul ki az éjszakai izzadás?

Este még száraz pizsamában feküdt le aludni a gyermek, reggelre azonban teljesen átvizesedik az alvóruhája.  - A felnőttek számára meglepő, sőt ijesztő lehet a dolog, mielőbb tudni szeretnék, mi okozza az éjszakai izzadást. Nincs azonban ok aggodalomra. Nem árt jó néhány pizsamát beszerezni a gyermeknek, ugyanis gyakrabban váltogathatja őket, mint a felnőttek. Ennek oka lehet a fokozott éjszakai izzadás is, melyre a szülők eleinte aggódva kapják fel a fejüket.
Nincs túlzottan betakarva?
Ha nem öltöztetik túl a lurkót, akkor semmiképp sem az okozza a tüneteit, hogy melege van. Vannak édesanyák és édesapák, akik attól tartva, hogy a gyermek fázni fog, túlzottan bebugyolálják vagy túl meleg pizsamát adnak rá, s arra még vastag takarót terítenek. Erre semmi szükség, ha a szobában átlagos a hőmérséklet - éjszakára egyébként is egészségesebb, ha inkább picit hűvösebb van, mint túlságosan meleg.

A kicsik több időt töltenek „odalent”
A babák és kicsi gyermekek esetében nincs ok ijedtségre, ha túlzottan izzadnak éjszaka. A jelenség természetes, az alvási ciklusuknak köszönhető. Ha izzadás lép fel, az annak a jele, hogy mélyebb alvási szakaszba léptünk. Ez pedig sokkal jellemzőbb a kisgyerekekre, mint a felnőttekre – sőt, több ideig is tartózkodnak ezekben a szakaszokban.

Egyéb okok is szerepet játszhatnak viszont a fokozott izzadásban, így a hőháztartás nem kellő érettsége és az izzadságmirigyek mérete is, melyek a lurkók testéhez képest aránytalanul nagyok lehetnek.
A gyermekeket legtöbbször nem zavarja, hogy átnedvesedik a pizsamája, nyugodtan pihen, s nem is biztos, hogy minden csemeténél megfigyelhető az erős izzadás. Személyenként változó, hogy kinél mennyire mutatkozik meg a dolog.

Lehet a háttérben komoly gond is?
Általános probléma, hogy izzad a gyermek, ha valamilyen fertőző betegség támadta meg, hiszen – akár a láznál -, a szervezet ilyenkor felveszi a harcot a kór ellen. Ilyen esetekben a lurkó általában lázas is, fáradékony, talán folyik az orra és köhög is. Ki kell vizsgáltatni, a gyermekorvos felírhat neki tüneteket enyhítő készítményeket.

Előfordulhat azonban, hogy súlyosabb okok állnak a fokozott éjszakai izzadás hátterében. Bizonyos betegségeknél a szervezetnek keményebb munkát kell végeznie, hogy minden rendben legyen, ennek jele lehet a túlzott izzadság.

Ilyen probléma a szívbetegség vagy az alvási apnoé, amikor a gyermek légzése időnként kihagy alvás közben és megfigyelhető a horkolás is. Szintén izzadással járhat a pajzsmirigy- és neurológiai probléma, valamint az idegrendszeri zavar is.

Érdemes követni, hogy nappal is fokozottan izzad-e, olyan, kis erőkifejtéssel járó tevékenységek közben, melyeknél nem jellemzőek a verejtékcseppek. Árulkodó jel lehet, ha a gyermek kimerültnek tűnik, bágyadt, pedig erre látszólag semmi oka nincsen. Jól eszik, de a súlya nem változik vagy csökken. Ilyen jelek esetén érdemes a csemetét kivizsgáltatni, hogy ha valami gond van, idejében elkezdődhessen megfelelő kezelése. #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése