Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. december 27., péntek





A nevelést nem lehet "lekottázni". Minden szülő egyéniség, mint ahogyan a gyermekük is. Ráadásul ahány helyzet, annyiféle megoldást kíván. Létezik azonban néhány mesterfogás, amelyek segítségével boldoggá tehetjük csemetéink gyermekkorát, és a saját életünket is megkönnyíthetjük. A következőkben leírtakra különösen gyermekünk 3-4 éves korában érdemes odafigyelni.


1. Az elkényeztetés nem szerencsés hozzáállás
Amikor a gyerkőc valamit nagyon el akar érni, kérlel, könyörög vagy akár dühöng is. Mindezek ellenére nem szabad mindent megkapnia, amit szeretne. Első pillanatban jobbnak látjuk az „okosabb enged” taktikát, de aki így reagál, annak egyre inkább nehezére fog esni „nemet mondani”. Az a gyerek pedig, akinek minden kívánságát teljesítik, elkényeztetett, és neveletlen lesz. Ráadásul nem lesz tekintettel a másik ember szükségleteire, határaira.

2. Fejezd ki magad világosan, érthetően
A gyermekek sem a célzásokat, sem az iróniát nem értik meg. Az ilyen nyelvi árnyalatokat fejlődésüknek csak egy későbbi szakaszában fogják értelmezni. Fogalmazd meg tehát kérésedet egyszerűen és érthetően, szorítkozz a lényegre.
„légy szíves tedd el a játékaidat” sokkal hatásosabb, mintha azt mondanád: „Szerintem a saját szobádban jobb helyen lennének a játékok”.

3. Megéri következetesnek lenned
Ha okod van rá, hogy ne engedj meg valamit a gyermekednek, akkor ahhoz tartsd is magad. A kicsik nem tudnak mit kezdeni az „egyszer szabad, egyszer nem” hozzáállással. Vagy vannak szabályok, vagy nincsenek. A szabályokat nem lehet így, vagy úgy alakítani. Szabályok között otthonosan és biztonságban érzik magukat a gyermekek, annak ellenére is, hogy akaratukat alá kell rendelniük.

4. Ne élj vissza a hatalmaddal
Nem vagy köteles mindent megbeszélni a gyermekeddel, és ne is kényszerítsd rá magad, hogy minden kérésedet alaposan megindokold. Mindazonáltal soha se érezze kiszolgáltatottnak magát. Az olyan kijelentések, mint „mert idősebb vagyok nálad”, vagy „erősebb vagyok, mint te”, veszélyesek. Azt az érzést fogják közvetíteni számára, hogy azért kell engedelmeskednie, mert nem tud védekezni. A szófogadást tehát rajta kívül álló és megváltoztathatatlan okokra fogja visszavezetni. A gyermek gyakran ettől frusztrált lesz és daccal fog reagálni.

5. Ismerd be, ha hibáztál
Ha gyermeked valamit rosszul csinál, ne keríts nagy feneket a dolognak. Magyarázd el, hol hibázott, és ha szükséges segíts neki a megoldásban. A gyermek - akár csak te - a saját melléfogásaiból tanul. Ne érezze, hogy képtelen valamire. Ha megbántottad a csemetédet, ismerd el és kérj tőle bocsánatot. Ez a gesztusod erősíteni fogja a köztetek lévő bizalmi kapcsolatot, főként akkor, ha érzi, hogy jót akartál neki, csak éppen nem sikerült.

6. Légy mindig nyitott a kérdésekre
A kicsik sokszor nehezeket kérdeznek: „Miért sárga színű a nap?” - „hogyan lélegeznek a giliszták a föld alatt?”. Minden kérdést vegyél komolyan és próbáld meg azokat legjobb tudásod szerint megválaszolni. Nyugodtan valld be, ha magad sem tudod a feleletet. Azért jelezd, hogy érdekel a téma és szívesen megtudnál többet is róla. Próbáljátok együtt kideríteni az igazságot. Ha komolyan veszed a gyermekedet, ő is ki fogja kérni a véleményedet, ha igazán problémás helyzetbe kerül.

7. Csak annyi figyelmet fordíts csemetédre, amennyi valójában szükséges
Amikor nyafog, vagy a bolhából is elefántot csinál, nem kell mindig azonnal ugranod. Csak azt szeretné kommunikálni feléd: „figyelj már rám!” Ha minden egyes nyavalygást túlreagálsz, akkor a gyermek nem fog tudni különbséget tenni a fontos és jelentéktelen dolgok között. Folyton magára fogja vonni a figyelmedet, állandóan azt fogja elvárni tőled, hogy megoldd a problémáit, ahelyett, hogy ezt saját maga tenné meg. Amikor pl. leesik a hintáról és fülsiketítően üvölt, győződj meg róla, valóban nagyon megütötte-e magát, vagy csak megijedt. Ha csupán kis karcolásról van szó, „fújd el” a fájdalmat és ne fordíts további figyelmet az esetre. Mindig hallgasd meg a gyereket „hol szorít a cipő”, de mutass neki saját megoldási mintákat, mert így fog önállósodni.

8. Tudatosan szánj időt a gyermekedre
A cikk a s

Ez ne csak pusztán testi jelenlét legyen, minden érzékszerveddel figyelj rá. Nem számít együtt töltött időnek, amikor te újságot olvasol, a gyerek pedig melletted játszik a szobában. Minden nap teremts lehetőséget egy kis közös játékra, hancúrozásra, beszélgetésre. Az az édesapa, aki munkája miatt csak hétvégén vagy egyes napokon, de rendszeresen és teljes odaadással foglalkozik a gyermekkel, nagyon jó kapcsolatot alakíthat ki vele. Ha nem érsz rá, kérd meg a párodat, mert sokkal jobb megoldás, mintha csak fél szemmel lesnél rá a konyhából.

9. A jó példa te magad vagy
Ha szeretnéd megelőzni, hogy rossz szokásokat vegyen fel a gyermek, akkor élj úgy, hogy ki se alakuljanak benne. Légy udvarias vele, és a veled kapcsolatban álló emberekkel is. Ne szidalmazz hangosan és figyelj arra, hogyan viselkedsz. Ha a gyermek rosszalkodik, kérd meg, hagyja abba. Amennyiben ez nem használ, vonulj félre vele és utasítsd rendre. Ha mások jelenlétében szidod meg, akkor csak azért sem fogja abbahagyni.

10. Adj teret a kísérletezésnek
A gyermek tudásvágya határtalan. Ám csak akkor fog igazán megtanulni egy cselekvést, mozdulatsort, ha azt ki is próbálhatja. Nem mondom, hogy egyedül vágjon késsel, de egyszerűbb feladatokat maga oldjon meg. Érdemes türelmesen megvárnod, amíg begombolja a ruháját, jóllehet, neked ez gyorsabban menne. Sok felesleges időtöltést spórolhatsz meg vele a későbbiekben.

11. Ne vegyél mindent készpénznek
Meglehetősen nehéz és hosszadalmas folyamat, míg a gyermek megtanulja helyesen kinyilvánítani az érzelmeit. Nem csak azt kell tudatosítania, mit is érez, de rá kell jönnie, hogyan öntse szavakba érzéseit. Ne háborodj fel tehát, ha azt kiabálja neked: „Utállak téged!” Valószínűleg csak azt szeretné jelezni feléd, hogy nem tetszik neki a döntésed, elégedetlen, úgy érzi igazságtalanul bántál vele. Segíts neki a megfelelő kifejezésmódban, mert az ő eszközkészlete még hiányos. Magyarázd el neki, az ember szavakkal is megbánthat valakit, - éreztesd vele adott esetben, hogyan érint téged az ő viselkedése. Ekkor ő is rá fog jönni, hogyan „vigyázzon a szavaira” más gyermekek társaságában. A gyermekek haragja gyorsan elillan, ezért te se bosszankodj sokáig, ha veszekedett veled.

12. Csak olyasmit ígérj meg, amit meg is tudsz tartani
A könnyelműen tett, de be nem váltott ígéretek csalódást okoznak. Tartsd be a szavad, különben elvesztheted a gyermek bizalmát. Ha valamit nem tudsz teljesíteni, amit előzetesen megígértél, magyarázd el az ő szintjén, miért is nem sikerült a terved. Kérj tőle bocsánatot és vigasztald meg. Ne mentsd fel magad azzal, hogy úgy is elfelejti, mit ígértél neki.

13. Beszélgess a gyermekeddel és hallgasd meg őt
Szemed fényének te vagy az első számú bizalmasa. Szeretné veled megosztani az életét, miközben két fontos készséget sajátít el: A gondolatai kifejezését és a két ember közötti kommunikáció folyamatát. Ha miközben beszél, te nem szólsz bele, megtanul összefüggően beszámolni, örömeiről, szorongásairól, a vele történt eseményekről. Neked is jó érzés lesz hallgatni ezeket a történeteket, olyan „fantáziavilágba” visznek el, ahol már régóta nem jártál.

14. Vedd komolyan az ő kis gondjait, félelmeit
Amikor fél a sötétben, idegenkedik, a víztől vagy éppen azt hiszi, szörnyek laknak a szekrényében, ne érezze azt, hogy ez túlzott fantáziálás. Mindenkinek rossz érzés, amikor fél, az pedig különösen rosszul esik, amikor magára hagyják szorongásaival. Légy segítségére félelmei leküzdésében: mutasd meg pl., hogy nem laknak szörnyek a szekrényben. Óvatosan kezeld azokat a szituációkat, amelyek szorongást, félelmet váltanak ki. Ha fél a víztől, ne erőltesd a fürdést, olyan helyre menjetek vakációra, ahol eljátszhat vízparton.

15. Szeretet, szeretet és megint csak szeretet
Mindig fejezd ki, mennyire szereted a gyermekedet. Ölelgesd, simogasd, adj neki puszit, bújj oda hozzá. Az a gyermek, aki sok szeretetet kap, az maga is tud adni. Könnyen fog kapcsolatokat teremteni, barátkozni. Végül, de nem utolsó sorban a legnagyobb ajándék a szülőnek az a viszonzott szeretet, amit gyermekétől kap.
 

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése