Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. július 4., szombat

A boldog gyermekkor hét titka

                     A boldog gyermekkor hét titka

Sokat gondolkodunk manapság gyermekeink sorsáról, de valójában keveset foglalkozunk a boldogságukkal. Beszélünk a gyerekek sikereiről, összehasonlítjuk őket egymással, felmérjük a fejlődésüket, megvizsgáljuk iskolai eredményüket, ha lehet, eldicsekszünk fényes érmeikkel, okleveleikkel, díjaikkal. Legfontosabb szempontunk nem a boldogság, hanem az, hogy hogyan fejleszthetjük, javíthatjuk teljesítményüket, hogy hogyan kerülhetnek jobb iskolába, jobb egyetemre. Így választunk óvodát, iskolát, különórát, edzést, játszóteret, barátokat.

De keveset gondolunk arra, hogy mi kell ahhoz, hogy gyermekünk valóban boldog legyen.
Valamikor régen a gyermekkor tele volt végtelen, szabadban, barátok között töltött napokkal. A gyerekek képzelete szabadon szárnyalt, és egész világokat építettek fel pár fadarab és egy kevés madzag segítségével. Játszottak, fejlődtek, és megtanultak figyelni egymásra, együttműködni, közösen tevékenykedni, alkotni. És - elsősorban - jól érezték magukat.
Az gyerekek élete ma már közel sem ilyen. Szigorú órarendek, forgatókönyvek, tervek irányítják életüket. Elmúlt a szabad játék kora, amikor a gyerekek a semmiből teremtettek valamit.

Természetesen nem állítom, hogy nincsenek boldog gyerekek. Vannak még csodákkal zsúfolt kertek, udvarok, és vannak gyerekek, akik kalandokkal teli életet élnek. De nem mindenki. Sok gyerek szoros napirend szerint él, mely nem hagy teret a szabad játékra,képzeletre, teremtésre. És ez szégyen, mert a gyermekkornak kizárólag a boldogságról kellene szólnia.
De hogy koncentrálhatnánk a boldogságra, mikor annyi a teendő, annyi a feladat?
Először is talán vegyünk egy mély lélegzetet (Nyugalom, a mosatlan ruha megvár!), aztán próbáljunk meg ellesni pár ötletet a boldog gyerekektől!

1. Együnk időben!

Tudom mire gondolsz: Ez túl egyszerű ahhoz, hogy valóban hatásos stratégia lehessen. De gondolj csak bele! Voltál már valaha olyan éhes, hogy sikoltani tudtál volna? Pontosan ugyanígy éreznek a gyerekek is, amikor kimarad az uzsonna, és már két órája késik a vacsora, hogy a közös étkezésre elkészülhessen az aktuális konyhaművészeti remekmű.
Az evés látja el a szükséges üzemanyaggal gyermeked növekvő agyát és testét, ez tartja kordában az éhséget. Amikor a gyerekek nyugodtak és nem éhesek, akkor a boldogság magasabb fokát tapasztalhatják meg.

2. Elegendő alvás

Tudom: vannak gyerekek, akik többet, és mélyebben alszanak, mint mások. Ugyanakkor ez nem kifogás a késői lefekvésre. A gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogy hogyan tudnak jól aludni, és ezt nekünk kell megtanítanunk nekik. Amikor ugyanis kimerültek, akkor nyűgösek, hisztisek, nyafognak. Ha viszont kipihentek, akkor vidámak, jó kedvűek és magabiztosabbak. Egyszóval boldogabbak. Éppen ezért figyelj oda rá, hogy mindig időben ágyba kerüljenek!

3. Szabad játék - irányítás nélkül

A szabad játék, melynek során a gyerekek saját maguknak találtak ki játékokat, és önmagukat mulattatták, eltűnni látszik napjainkban. Mára a gyerekek túlterheltek, és olyan játékok bűvöletében élnek, melyek helyettük játszanak. Igen, tudom, hogy nagyon frankó az az új tablet, és szuper az új rádiótávirányítású autó, de legyen mellette egy nagy doboz építőkocka is! És kérlek, minden nap keressegy kis időt abban a zsúfolt napirendben, amikor gyermeked játszhat. A játék jót tesz a léleknek!

4. Engedd meg, hogy szabadon kiadhassa az érzéseit!

A gyerekek, ha mérgesek, vagy idegesek, kiabálnak. Sírnak, ha szomorúak.Talán még toporzékolnak is, vagy körbe-körbe rohangálnak, ha nem tudják, mit is éreznek. És ha szerencséd van, akkor mindezt a közeli bolt közepén teszik, ismerőseid szeme láttára. Hagyd őket! A gyerekeknek ki kell adniuk érzelmeiket.
A felnőttek már tudják, hogy hogyan kell civilizáltan kiereszteni a gőzt: találkoznak egy baráttal, és beszélgetnek, panaszkodnak, és tanácsokat, ötleteket, vigasztalást kapnak.
A gyereknek erre még nincs kialakult megoldási módszere, de valamit kezdenie kell a belső feszültséggel, ezért aztán sír, kiabál vagy toporzékol. Hagyd neki! A csitítás és megszégyenítés nem segít. Ha pedig kicsit lecsillapodott, ajánlj segítséget. Pillanatnyilag nehéz lehet elviselni a hisztit, de még mindig könnyebb, mint megküzdeni a negatív érzelmek utóhatásaival, melyek depresszióban, evészavarokban vagy más lelki problémákban csúcsosodhatnak ki.

5. Döntésképesség

A gyerekeknek nagyon kevés beleszólásuk van saját életük irányításába. Mindig azt teszik, amit mondanak nekik, oda mennek, ahová mondják, azt eszik, amit kapnak. Éppen ezért apró döntések is sokat jelenthetnek a gyermek boldogsága szempontjából.
Engedd meg gyermekednek, hogy saját maga határozzon a ruházatáról. Tedd lehetővé, hogy időnként - például hetente egyszer - ő választhassa ki, hogy mi legyen a vacsora. Kérdezd meg, milyen szakkörökre, különórákra, edzésekre szeretne járni.
Adj lehetőséget a döntésre, és figyeld, ahogy egyre többet mosolyog.

6. Hallgasd meg!

Gyermeked ösztönösen tudja, hogy mikor figyelsz rá valójában, és mikor kapcsolsz robotpilóta üzemmódra, amikor csak automatikus, semmitmondó válaszokat adsz. Ha gyermeked érzi, hogy odafigyelsz arra, amit mond, legyen az bármi Villám MCQueentől kezdve az iskolai problémákig, akkor erősebbnek érzi a kapcsolatotokat. Ez pedig szintén hozzájárul a boldogságához.

Itt vagy még? Mert ez az utolsó igazán fontos, talán ez a legfontosabb.

7. Feltétlen szeretet

A gyerekek rosszalkodnak. Mondhatod nekik, hogy ne ugráljanak a szobában, de megteszik, újra és újra. Aztán, ha megütik magukat, sírnak. A gyerekek próbálkoznak, és hibáznak, és időnként veszélyes dolgokat művelnek. Ne haragudj rájuk ezért, csak szeresd őket!
Ha a gyerekek tudják, hogy szüleik - bármi történik is - szeretik őket, akkor kevésbé vállalnak egészségtelen kockázatot. Önbizalmuk erősebbé válik, és határozottabbak döntéseikben, kevésbé hagyják, hogy mások befolyásolják őket. Megtanulják,hogy az emberek időnként tévednek, de a hibát helyre lehet hozni.
Amikor a gyerekek tudják, hogy szüleik - jóban vagy rosszban - velük vannak, akkor boldogok.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése