Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2020. július 17., péntek

A GYERMEK ÉS TCA VESZÉLYEI

Még távolinak tűnik a nyári vakáció, de az időjárás nyáriasra fordultával tömegesen lepik el az utcákat, tereket a fiatalkorúak. Ez önmagában nem volna baj, de egyúttal megjelenik soraikban a bűnözés, állítja Andrij Kurta, a megyei rendőrség bűnmegelőzési osztálya fiatalkorúakkal foglalkozó szektorának vezetője.
Az unatkozó, utcákon, parkokban csellengő fiatalkorúak gyakran követnek el ártatlan csínytevésnek induló bűncselekményeket. Többnyire fel sem fogják, milyen veszélyes útra lépnek, amikor elemelnek a boltban egy tábla csokit, kizsebelik a náluknál kisebbeket. Mint Andrij Kurta a KISZó-nak elmondja, a börtönökben rengeteg a megtévedt gyerek, holott talán szép szóval többre lehetne menni, mint a törvény szigorával.
Gyerekek általában 13–15 évesen kerülnek először összeütközésbe a törvénnyel. A bűnlajstrom első helyén a lopások állnak. Idén négy hónap alatt 86 alkalommal követtek el tulajdon elleni vétséget. Több rablást és autólopást regisztráltak. Az utóbbiakat egy perecsenyi banda követte el. A két tizenéves perecsenyi és egy közeli faluban élő kortársuk hónapokon át gépkocsik feltörésével tett szert zsebpénz-kiegészítésre. Beismerő vallomásukban elmondták eleinte jó kis kalandként fogták fel az egészet. Élvezték, hogy mindenki róluk beszél, pontosabban a titokzatos banditákról. Az eltulajdonított értékek egy részét eladták. A megmaradtakat a fiúk otthonában tartott házkutatás során megtalálták a nyomozók. A kollégák leginkább azon voltak kiakadva, hogy a srácoknak semmi szükségük nem volt a bűnös jövedelemforrásra, lévén jómódú családok csemetéi, akiket bőven elláttak zsebpénzzel. Érthetetlen módon a szülőknek sem tűnt fel fura viselkedésük, éjszakai kimaradozásaik.
A rendőrségre sorban érkeznek kiskorúak eltűnéséről szóló bejelentések. A családra, az otthoni szigorra ráunók, a szabad életet kipróbálni vágyók faképnél hagyják szeretteiket és nekivágnak a nagyvilágnak, közli az osztályvezető. Az év első negyedében 40 alkalommal kellett csellengő fiatalokat keresni. Szerencsére mindenkit megtaláltak épen, egészségesen hazavittek. A tavasz és a közelgő nyár azonban e téren még mozgalmasabbnak ígérkezik. Április első hetében már öt bejelentés érkezett az osztály címére. A rendőrtiszt szerint ebben az időszakban szinte törvényszerűen megnövekszik az eltűnések száma.
A gyermekek körében – a világháló hatására – terjed egy újabb rossz szokás. Leginkább a lányokra jellemző, hogy a neten megismert barátjaikat indulnak el felkeresni úgy, hogy a szülők nem tudnak róla. Nemrég két ilyen esettel volt dolguk. Az egyik tinilány Herszonba szökött, hogy találkozzon az interneten megismert szerelmével. A másikat Mikolajivban találták meg. A lányok remekül szórakoztak, szüleik viszont majd belehaltak a kétségbeesésbe.
Épp néhány napja kapták a hírt, hogy nyoma veszett két kislánynak. A tinédzserek engedély nélkül eltávoztak a bátyúi gyermekmenhelyről, és nem adtak magukról életjelt. Az osztály munkatársai értesítették a járásukban tevékenykedő kollégáikat. A rendőrök átkutattak minden olyan helyet, ahol feltételezték a felbukkanásukat. Végül a munkácsi nyomozóknak sikerült rájuk találni. Mint tisztázódott, a lányok gyalogosan jutottak el Bakosig, ahol vonatra szálltak és Munkácsig meg sem álltak. Elmondásuk szerint egy kis szabadságra és kalandra vágytak.
Minap egy ökörmezői édesanya kereste fel a járási kapitányságot azzal, hogy tizennégy éves lánya elszökött. Csak egy pár szavas levelet hagyott: „Anyu, elegem van belőletek. Ezért elmegyek. Ne keressetek.” A kétségbeesett szülők azonban hamar megnyugodhattak, mert csemetéjük csak a legközelebbi kávézóig jutott. Barátai társaságában találták rá a rendőrök.
A megyeszékhelyen is volt példa ilyesmire. A jól szituált családban nevelkedő tinédzser lány a világhálón megismerkedett az egyik szomszéd megyében lakó fiatalemberrel. Egy szép nap úgy döntött, felkeresi az illetőt. Szerencsére annak szülei átlátták a helyzetet, és felhívták a kislány aggódó felmenőit.
Andrij Kurta szerint ez idő tájt megnő a szülők, nevelők felelőssége. Jobban oda kellene figyelni a gyerekekre, több időt szánni rájuk, sokat beszélgetni velük és türelmesen meghallgatni őket. Az utca ugyanis rengeteg veszélyt rejt.
Minden fiatal mellé nem állíthatnak rendőrt, de az osztály munkatársai igyekeznek nagyobb hangsúlyt fektetni a megelőzésre.
– Az utóbbi időben némileg változott a hozzáállásunk – tájékoztat a rendőrezredes. – Korábban elsősorban arra törekedett a fiatalkorúak ügyeivel foglalkozó osztály, hogy elfogja és megbüntesse a törvény ellen vétkezőket. Négy esztendeje azonban a megelőzés került előtérbe. Nem akarjuk mindenáron börtönbe küldeni a megtévedt gyerekeket. Leülünk és elbeszélgetünk velük. Mindegyikük külön egyéniség, más-más módon kell a bizalmukba férkőzni. A problémás tinédzsereket ezért nyilvántartásba vesszük, és figyelemmel kísérjük további sorsukat. Jelenleg 212 fiatalkorú van ezen a listán. A mi dolgunk rávezetni őket a helyes útra, hogy a továbbiakban ne kerüljenek összetűzésbe a törvénnyel. #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése